Wanty-Groupe Gobert bevestigt einde carrière Westra
Foto: Sirotti
maandag 9 januari 2017 om 15:19

Wanty-Groupe Gobert bevestigt einde carrière Westra

Lieuwe Westra (34) stopt definitief met wielrennen. Dat meldt zijn nieuwe ploeg Wanty-Groupe Gobert. “Zondagavond hebben we een mail van onze renner Lieuwe Westra ontvangen waarin hij bevestigt dat hij om persoonlijke redenen een punt achter zijn sportcarrière zet”, aldus ploegbaas Jean François Bourlart in een persverklaring. “We nemen daarvan akte en respecteren zijn beslissing.”

Westra zegt niet bereikbaar te zijn voor verder commentaar. Volgens zijn schoonzus wil hij eerst een paar dagen rust. Daarna gaat hij met een verklaring komen.

Zondagavond kondigde Westra al op Facebook zijn afscheid aan. Zijn emotionele bericht werd echter snel verwijderd, waardoor niet zeker was of hij inderdaad zou stoppen. Dat blijkt nu wel het geval. Zakelijke conflicten met zijn voormalig zaakwaarnemer André Boskamp en ex-zwager Kevin Snijder zouden de reden zijn voor het besluit.

Dertien profzeges
Westra begon zijn profcarrière in 2009 bij Vacansoleil-DCM. De ex-stratenmaker mocht in zijn debuutjaar direct de Vuelta rijden. Daar eindigde hij in de langste tijdrit als tiende. Later is de Fries steeds beter geworden in deze discipline. Hij zou tweemaal Nederlands kampioen tijdrijden worden.

2012, Tirreno - Adriatico, tappa 08 Nice - Col d'Eze, Team Sky 2012, Bmc Racing 2012, Vacansoleil 2012, Wiggins Bradley, Van Garderen Tejay, Veuchelen Frederik, Westra Lieuwe, Col d'Eze

Westra stond op het podium van Parijs-Nice – foto: Sirotti

Ook bergop stond Westra zijn mannetje. In 2012 wist hij in Parijs-Nice de etappe naar Mende te winnen. De Fries versloeg toen Alejandro Valverde en Bradley Wiggins. Westra kwam net tekort om ook de eindzege mee naar huis te nemen.

In 2014 stapte Westra over naar Astana. Daar hielp hij Vincenzo Nibali aan de Tourzege. De Nederlander viel vooral op in de kasseienetappe, waar hij zijn kopman lange tijd kon bijstaan. Westra wist later ook bergetappes te winnen in de Ronde van Catalonië en het Critérium du Dauphiné.

Het afgelopen seizoen verliep minder goed. De tijdrijder pakte weliswaar de eindzege in de Driedaagse van De Panne-Koksijde, waar hij al twee keer als tweede eindigde, maar daarna kreeg hij te maken met mentale problemen.

2012, Tour de France, tappa prologo Liegi, Vacansoleil 2012, Westra Lieuwe, Liegi

Westra reed in de Nederlandse kampioenentrui in de Tour – foto: Sirotti

Mentale problemen
Eind juli gaf Westra al aan dat hij aan stoppen dacht. De inwoner van Monaco zat naar eigen zeggen heel diep in de put. “Raar gezegd: ik was er gewoon helemaal klaar mee”, stelde hij destijds tegenover WielerFlits. “Dat zijn straffe uitspraken. Maar er is gewoon teveel gebeurd in één jaar tijd.”

“Relatie op de schop, het alleen wonen in Monaco, veel van huis te zijn. Veel dingen om me heen zien gebeuren in de koers, valpartijen, mensen die nog steeds in coma liggen. Al die kleine dingen bij elkaar, kan dus ook Het Beest Westra dus kraken, zeg maar.”

In november werd bekend dat Westra zou overstappen naar Wanty-Groupe Gobert, een Belgische ProContinentale ploeg, maar dat avontuur blijkt slechts van korte tijd.

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
9 januari 2017 15:24
Jammer.
9 januari 2017 15:25
Ontzettend sneu voor deze jongen en ik hoop dat hij er weer bovenop komt. Depressie is niet te onderschatten
9 januari 2017 15:30
Ik weet er het fijne niet van en zou graag eerst zijn eigen verklaring afwachten, maar ik denk niet dat hij over 1 nacht ijs is gegaan.
Ondanks dat ik nooit echt een fan ben geweest zou ik hem graag sterkte willen wensen en veel geluk in zijn verdere leven.
9 januari 2017 15:32
Zijn strijd zal nog voortduren want depressie is vreselijk. Maar ik denk dat het een verstandig besluit is van Westra om nu te zeggen tot hier en niet verder. Gaan werken aan zichzelf met de juiste hulp en de juiste mensen. Hij is 34 en er is meer dan wielrennen en werk. Die prestatiedruk kan hij nu niet gebruiken.
9 januari 2017 15:45
damn.
en hij ging zo lekker begin vorig jaar, maar goed, we hebben het maar te respecteren.

veel succes Lieuwe met het oplossen van je persoonlijke problemen, het bestrijden van je depressie en je verdere leven.
9 januari 2017 16:15
Alleen maar verliezers op deze manier, erg treurig!
En als ik dit zo weer lees vraag ik me weer af: wanneer komt dat boek over Vacansoleil-DCM? :)
9 januari 2017 16:22
Veel liefde voor Lieuwe!! Zeer jammer dat we hem niet meer zien op de fiets
9 januari 2017 16:23
Jammer, ik had gehoopt dat weer kunnen koersen voor zichzelf in een kleinere ploeg hem zou helpen. Ik hoop dat het hem lukt uit dat zwarte gat te komen, in iedergeval is thuis alleen in bed blijven liggen niet de remedie om een depressie te verhelpen.

In iedergeval een mooie carriere gehad, met als afsluiter de 3 daagse van de Panne. De koers winnen die je al jaren wilt winnen en daar mee afsluiten is ergens ook wel erg mooi, dus laten we dat en zijn prachtige 2e plaatsen in Parijs Nice onthouden.
Daarnaast ook het mooiste meegemaakt als knecht: het naar de overwinning helpen van je Kopman in de tour de France. Daar heeft Lieuwe een substantieel aandeel in gehad.
9 januari 2017 16:27
Man ik weet nog dat ik voor de TV hem naar boven aan het schreeuwen was in de klimtijdrit van P-N 2012. Hij lag tot op de laatste minuten virtueel gelijk met Wiggins, met een toeterende Hilaire achter hem.

Sterkte Lieuwe!
9 januari 2017 17:40
Jammer, ik hoop voor hem dat als hij er ooit weer over heen komt dat en hij wil nog fietsen dat er wel een ploeg voor hem klaar staat. Want een beest zoals hem mag men niet vergeten. Sterkte ermee!
9 januari 2017 18:24
Ben mss wel bang voor gevalletje uit het verleden..
9 januari 2017 18:46
Ik hoop het beste voor hem. Op of naast de fiets is van ondergeschikt belang.
9 januari 2017 18:56
kom op beest!
9 januari 2017 19:07
Stratenmaker, feestbeest, hardrijder. Opgegroeid tussen de Friese koeien, vereenzaamd tussen de Monegaskische rijken. Een wielerleven met enkele pieken maar ook veel schaduwen. Ik hoop dat iemand ooit een biografie over deze renner gaat schrijven. Lijkt me persoonlijk zeker zo interessant als het verhaal van Thomas Dekker.
9 januari 2017 19:26
Net zo'n raar / vaag verhaal als het pakketje van Wiggins. Westra moet wel erg diep in de penarie zitten om het fietsen zo op te geven. Fietsen zou toch een hele goede uitlaatklep (kunnen/moeten) zijn. Duistere zaakjes met zaakwaarnemer en in de clinch met familie....en de verklaring is een depressie...
9 januari 2017 19:53
Snik, ik kan wel huilen... wat doet dit pijn... een goed renner. Lieuwe, het ga je goed!
Als je later toch wel weer wil wielrennen, gewoon DOEN, net als Wiggins..
9 januari 2017 20:02
Interview (+video) met Westra op 28/7 waarin hij aangaf aan stoppen gedacht te hebben ->

Coldeportes - 28 juli 2016 om 23:26

Die is er nog niet overheen. De vele zenuwtrekkingen aan zijn mond/wang stellen ook niet gerust. Kwartje kan nog zomaar de andere kant opvallen, denk ik.

Dat dus... het ga je goed Lieuwe
9 januari 2017 21:02
Van 't Beast naar het knuffelbeertje. Sterkte Lieuwe!

Jammer er had fysiek nog veel ingezeten bij deze gozer.
9 januari 2017 21:28
Coldesportes haalt even zijn gelijk. Chique.
9 januari 2017 21:55
Ik was geen fan van mn buurtgenoot maar ik wens hem heel veel sterkte en beterschap. Hopelijk vindt hij zijn plezier weer terug en kan hij met trots terug kijken op een mooie carrière. Blijf vooral lekker fietsen Lieuwe, maar voor het plezier. Het ga je goed!
9 januari 2017 22:02
Prima vent, mooie renner, ik hoop dat hij goede begeleiding krijgt bij het oplossen van de problemen!
9 januari 2017 22:04
Respect voor deze beslissing en een diepe buiging voor lieuwe. Het ga je goed gabber. Kunnen hier niet de beelden van de tourrit waarin hij met boom en nibali reed geplaatst worden???
9 januari 2017 22:43
@Coldeportes Knap man, wees trots op jezelf. Misschien krijg je wel een snoepje van je moeder na het eten morgen.
9 januari 2017 22:44
Heel spijtig.....ik had gehoopt dat hilaire hem er terug bovenop kon krijgen maar het mag niet zijn blijkbaar.
9 januari 2017 22:51
@pantani euh de beelden waar hij met boom gezellig keuvelend over de meet rijdt terwijl nibali alleen in de wind achter de rest vd favorieten moest rijden?
Astana kon er niet mee lachen en hij zat sindsdien in b ploeg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.