Wanty-Groupe Gobert bevestigt einde carrière Westra
Foto: Sirotti
maandag 9 januari 2017 om 15:19

Wanty-Groupe Gobert bevestigt einde carrière Westra

Lieuwe Westra (34) stopt definitief met wielrennen. Dat meldt zijn nieuwe ploeg Wanty-Groupe Gobert. “Zondagavond hebben we een mail van onze renner Lieuwe Westra ontvangen waarin hij bevestigt dat hij om persoonlijke redenen een punt achter zijn sportcarrière zet”, aldus ploegbaas Jean François Bourlart in een persverklaring. “We nemen daarvan akte en respecteren zijn beslissing.”

Westra zegt niet bereikbaar te zijn voor verder commentaar. Volgens zijn schoonzus wil hij eerst een paar dagen rust. Daarna gaat hij met een verklaring komen.

Zondagavond kondigde Westra al op Facebook zijn afscheid aan. Zijn emotionele bericht werd echter snel verwijderd, waardoor niet zeker was of hij inderdaad zou stoppen. Dat blijkt nu wel het geval. Zakelijke conflicten met zijn voormalig zaakwaarnemer André Boskamp en ex-zwager Kevin Snijder zouden de reden zijn voor het besluit.

Dertien profzeges
Westra begon zijn profcarrière in 2009 bij Vacansoleil-DCM. De ex-stratenmaker mocht in zijn debuutjaar direct de Vuelta rijden. Daar eindigde hij in de langste tijdrit als tiende. Later is de Fries steeds beter geworden in deze discipline. Hij zou tweemaal Nederlands kampioen tijdrijden worden.

2012, Tirreno - Adriatico, tappa 08 Nice - Col d'Eze, Team Sky 2012, Bmc Racing 2012, Vacansoleil 2012, Wiggins Bradley, Van Garderen Tejay, Veuchelen Frederik, Westra Lieuwe, Col d'Eze

Westra stond op het podium van Parijs-Nice – foto: Sirotti

Ook bergop stond Westra zijn mannetje. In 2012 wist hij in Parijs-Nice de etappe naar Mende te winnen. De Fries versloeg toen Alejandro Valverde en Bradley Wiggins. Westra kwam net tekort om ook de eindzege mee naar huis te nemen.

In 2014 stapte Westra over naar Astana. Daar hielp hij Vincenzo Nibali aan de Tourzege. De Nederlander viel vooral op in de kasseienetappe, waar hij zijn kopman lange tijd kon bijstaan. Westra wist later ook bergetappes te winnen in de Ronde van Catalonië en het Critérium du Dauphiné.

Het afgelopen seizoen verliep minder goed. De tijdrijder pakte weliswaar de eindzege in de Driedaagse van De Panne-Koksijde, waar hij al twee keer als tweede eindigde, maar daarna kreeg hij te maken met mentale problemen.

2012, Tour de France, tappa prologo Liegi, Vacansoleil 2012, Westra Lieuwe, Liegi

Westra reed in de Nederlandse kampioenentrui in de Tour – foto: Sirotti

Mentale problemen
Eind juli gaf Westra al aan dat hij aan stoppen dacht. De inwoner van Monaco zat naar eigen zeggen heel diep in de put. “Raar gezegd: ik was er gewoon helemaal klaar mee”, stelde hij destijds tegenover WielerFlits. “Dat zijn straffe uitspraken. Maar er is gewoon teveel gebeurd in één jaar tijd.”

“Relatie op de schop, het alleen wonen in Monaco, veel van huis te zijn. Veel dingen om me heen zien gebeuren in de koers, valpartijen, mensen die nog steeds in coma liggen. Al die kleine dingen bij elkaar, kan dus ook Het Beest Westra dus kraken, zeg maar.”

In november werd bekend dat Westra zou overstappen naar Wanty-Groupe Gobert, een Belgische ProContinentale ploeg, maar dat avontuur blijkt slechts van korte tijd.

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
9 januari 2017 23:02
edit redactie: dit draagt niet bij aan de discussie
9 januari 2017 23:30
Duiden wat iedereen vorig jaar al kon zien heeft niets met gelijk halen te maken maar dat ie er toen al volledig doorheen zat en dan kan een rooskleurig kamertje onder de zuiderse sferen tot een isoleercel verworden.
De col d'eze heeft ie nog zelden gezien waarschijnlijk.
9 januari 2017 23:49
@ Coldeportes:
het gaat hier om het stoppen van Westra, en niet om het jubileren dat een of andere voorspelling van je is uitgekomen.
je borstklopperij hou je beter maar voor je in deze kwestie. 100 zaken voorspellen en dan zijn er altijd wel een paar goed, niets meer en niets minder. die eeuwige strijd van sommigen om erkenning te krijgen als 'kenner' komt me voort de keel uit.je komt ook niet terug op al die zaken waar je verkeerd zat, dusss.....
10 januari 2017 07:42
@ Nibs > Nee, die rit waarin hij met Fuglsang samen Nibali dusverre vooruit sleept dat de gele truizege reeds daar voor 50% binnen was. Boom reed wel mee maar voor Belkin en won die rit. Welke rit jij bedoelt ben ik best nieuwsgierig naar BTW
10 januari 2017 08:01
Schitterende palmares daar kunnen veel jongens van zijn generatie een puntje aan zuigen.
10 januari 2017 09:37
Even nagegaan. Heeft toch af en toe hele mooie dingen laten zien. Bedankt Lieuwe en het ga je goed.
10 januari 2017 10:19
Jammer Liewe, het ga je goed en misschien zien we je terug in een andere functie in het wielrennen.
10 januari 2017 10:48
@8.6
+1. Iemand moet die borstklopperij eens aan de kaak stellen. Het is doorgaans saai om te lezen, onwetenschappelijk en nu ook nog eens respectloos tegenover Westra.
10 januari 2017 11:12
Lieuwe, hiel soad sterkte yn de kommende tiid.
It sil net tafalle, mar do hast dyn sterke mentaliteit bewêzen, dit sil dy no helpen gean. Ik wit wat it is om depressief te wêzen.
Harses der foar hâlde jonge!
10 januari 2017 14:54
@romans ik denk dat het neeltje jans was. Nibali reed daar helemaal alleen op kop van een achtervolgende groep. Froome en quickstep hadden geprofiteerd van een val en waren gaan vliegen. Het leek zowel boom als westra niet te veel kunnen schelen.
De gevolgen waren navenant.
Hij had een luxeknecht voor nibali moeten worden. Zo een beetje a la rogers bij tinkoff.
10 januari 2017 15:02
Verzuurde benen, je toetsenbord is kapot.
10 januari 2017 20:08
@kk
Allereerst bedankt voor je stukje waar niemand op reageert, in Ghana ondanks armoe kennen ze het woord depressie niet, ze krijgen gewoon de kans niet.
Verder weer ontzettend lullig hoe sommigen cdp aan de schandpaal wil nagelen die als een vd weinigen aan zijn gelaatsuitdrukking kon zien dat er meer speelde. Heb redactie en ook wfrs gevraagd hoe we hem konden benaderen of hem een hart onder de riem konden steken, wederom geen reactie. En zich bekommeren om anderen heeft geen bal met borstklopperij te maken maar met aandacht, gelukkig zijn er nog enkele hier, de rest praat over zijn behaalde successen, another day in paradise.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.