Weer wint Cunego bergop in Vuelta
zondag 13 september 2009 om 17:32

Weer wint Cunego bergop in Vuelta

Damiano Cunego heeft de veertiende rit in de Ronde van Spanje gewonnen. Hoewel dit een zeer knappe prestatie van de kleine Italiaan was, hij won ook al de achtste etappe, ging de meeste aandacht tijdens de slotklim uit naar het duel Gesink-Valverde. Dat eindigde uiteindelijk nipt in het voordeel van de Spanjaard, hoewel het er lang anders uitzag.

Het was in de slotklim weer een wedstrijd in een wedstrijd vandaag. Damiano Cunego was namelijk ongenaakbaar voor de favorieten en won uiteindelijk met twee en een halve minuut voorsprong. Hij was met acht collega’s als eerste aan de slotklim begonnen. Dit waren Bram Tankink (Rabobank), Christian Knees (Milram), Adrian Palomares (Contentpolis), Ruben Perez (Euskaltel), Gonzalo Rabunal (Xacobeo), Jakob Fuglsang (Saxo Bank), Xavier Florencio (Cervélo) en Kevin de Weert (Quick-Step).

De groep viel natuurlijk uiteen op de slotklim. Damiano Cunego was duidelijk de sterkste klimmer, al kon Fuglsang lang volgen. Zij zouden dan ook als enigen uit de greep van de klassementsmannen blijven, aangevoerd door Samuel Sanchez. Dat de Olympisch kampioen de sterkste van hen zou zijn, was lange tijd niet verwacht. Hij moest er al af toen het groepje nog zo’n zeven man groot was en Sylvester Szmyd zich net leeg had gereden voor Ivan Basso.

Toen ook Valverde begon te kraken, greep Gesink zijn kans. Op de bijzonder steile stukken van steeds 13 procent kreeg hij langzaam een gaatje met de leider van het klassement. Basso, Evans en Mosquera konden hem beter volgen. Het leek de ultieme kans voor Gesink, die onderweg ook nog even steun kreeg van een teruggehaalde Tankink.

Maar Valverde beleefde in de laatste kilometers een heuse wederopstanding. Nadat landgenoot Cobo hem had aangemoedigd en enkele meters op sleeptouw nam, kwam de man in het amarillo ineens dubbel zo hard vooruit. Evans, Basso en enkele ontsnappers konden hun ogen amper geloven toen hij langspeddelde. Alleen Gesink en twee Spanjaarden, de ontsnapte Mosquera en de mentaal ijzersterke Sanchez die hem had bijgehaald, lagen nog voor hem.

Valverde kwam bij Gesink, en ging in een kort stukje omlaag zelfs over hem heen. Het was echter niet lang genoeg om voor een serieus verschil te zorgen. Al sprintend naar de finish zorgde hij voor enkele secondjes meer zekerheid. Maar Samuel Sanchez is met zijn mentale weerbaarheid en sterke tijdrit inmiddels een gevaarlijke klassementsklant geworden.

Etappe 14: Granada – La Pandera (157 km)
1. Damiano Cunego (Italië/Lampre) in 4u4m23s
2. Jakob Fuglsang (Denemarken/Saxo Bank) op 2m23s
3. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) op 3m8s
4. Ezequiel Mosquera (Spanje/Xacobeo) op 3m10s
5. Alejandro Valverde (Spanje/Caisse d’Epargne) op 3m12s
6. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 3m26s
7. Cadel Evans (Australië/Silence-Lotto) op 3m40s
8. Gonzalo Rabuñal Rios (Spanje/Xacobeo) op 3m46s
9. Ivan Basso (Italië/Liquigas) op 3m48s
10. Juan José Cobo (Spanje/Fuji-Servetto) z.t.

13. Bram Tankink (Nederland/Rabobank) op 4m8s
22. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil) op 5m17s

Complete rituitslag

Algemeen klassement
1. Alejandro Valverde (Spanje/Caisse d’Epargne) in 60u30m53s
2. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 31s
3. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel) op 1m10s
4. Ivan Basso (Italië/Liquigas) op 1m28s
5. Ezequiel Mosquara (Spanje/Xacobeo) op 1m34s
6. Cadel Evans (Australië/Silence-Lotto) op 1m41s
7. Joaquim Rodriguez (Spanje/Caisse d’Epargne) op 5m53s
8. Paolo Tiralongo (Italië/Lampre) op 6m24s
9. Tom Danielson (Verenigde Staten/Garmin) op 8m18s
10. Juan José Cobo (Spanje/Fuji-Servetto) op 10m45s

12. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil) op 12m18s

Complete klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.