Wesley Kreder: “Zondag TV-uitzending halen in de kopgroep”
vrijdag 29 maart 2013 om 16:14

Wesley Kreder: “Zondag TV-uitzending halen in de kopgroep”

Wesley Kreder

foto: Sirotti

“Wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn droomkoersen”, zei Wesley Kreder vorig jaar december in een interview met deze site. Drie maanden later blijkt dat een deel van deze droom in vervulling gaat: De 22-jarige neoprof van Vacansoleil-DCM is geselecteerd voor ‘Vlaanderens Mooiste’. WielerFlits sprak met hem over deze speciale koers.

Hoe en wanneer hoorde je dat je De Ronde mocht rijden?
“Ik hoorde het vorige week in Dwars door Vlaanderen al van Hilaire Van der Schueren, de ploegleider. Hij zei dat ik op die dag gewoon goed voor de ploeg had gereden. En dat ik zelf in de finale goed achter de grote mannen zat. Ik heb toen in de bus doorkregen dat ik de Ronde van Vlaanderen zou gaan rijden. Flecha zei zelf nog in de bus over mij: ‘Ik wil toch dat hij één van de twee klassiekers rijdt. Of Vlaanderen, of Roubaix.’ Toen zei Hilaire Van Der Schueren al: ‘Die rijdt sowieso Vlaanderen.'”

En hoe reageerde jij toen?
“Ik dacht eerst: Laten we eerst nog maar even afwachten. Je weet nooit of je er alsnog wordt afgehaald. Toen zag ik afgelopen week toch een mailtje staan en wist ik genoeg: Ik ga rijden. Als neoprof mag ik aan een van de mooiste wedstrijden ter wereld meedoen, dat is toch mooi!”

Had je de selectie eigenlijk verwacht?
“Dat is moeilijk te zeggen. Ik had in de winter nog problemen met mijn elleboog. Ik had wel gehoopt dat ik zou mogen starten, maar het lag er een beetje aan welke andere koersen ik zelf zou gaan rijden. Gelukkig heeft de ploeg niet aan mij getwijfeld en hebben ze mij opgesteld.”

Jij hoorde zelfs bij de zes renners die al eerder zeker waren van een selectie. Vier anderen moesten nog strijden om de overige twee plaatsen. Waar heb jij, volgens jou, dat vertrouwen aan te danken?
“Ik denk vooral doordat ik goed in de ploeg lig en de renners goed help in de koersen. Ik vraag onderweg of ze wat nodig hebben, ik kijk om me heen waar ze zitten, ik breng ze naar voren en zet ze perfect af. Daarnaast heb ik vorig jaar misschien ook wel laten zien dat ik in de ploeg pas, met alles erom heen.”

Wat verwacht je er zondag van?
“Ik heb vandaag nog het parcours verkend en de Koppenberg gezien. Ik hoop dat ik zondag voor de ploeg in een ontsnapping mee kan. Het zou mooi zijn als ik dan de TV-uitzending zou halen. Ik hoop zelf dat ik de koers uit kan rijden. Dat zou dan weer een stap in mijn carrière kunnen zijn. Als het niet lukt om in de ontsnapping te zitten, dan zal ik de ploeg zoveel mogelijk helpen tot waar ik kan.”

Heb je al last van zenuwen of is dat nog te vroeg?
“Nou, nu nog niet echt. Morgen zal dat wel komen, denk ik. Het is toch een hele grote koers. Ik reed vandaag al op het parcours en dan zie je al die campers staan. Dan besef je wel: Het is bijna zo ver. Het wordt een mooi weekend. Het zal afzien worden, maar goed, dat hoort bij dit beroep.”

Tot slot: Welk podium voorspel je?
“Ik denk dat Peter Sagan toch gewoon gaat winnen. Tweede wordt Fabian Cancellara en de derde plaats zal voor Sylvain Chavanel zijn, denk ik.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.