Westra baalt van afstappen in Tirreno
maandag 16 maart 2015 om 14:10

Westra baalt van afstappen in Tirreno

Lieuwe Westra leefde de afgelopen maanden als een monnik om in Parijs-Nice een goed klassement te rijden. Door dat plan ging twee weken geleden resoluut een streep toen Astana-kopman Vincenzo Nibali zijn assistentie vroeg voor Tirreno-Adriatico. Maar in de Italiaanse rittenkoers komt de azuurblauwe ploeg te kort. Waar Nibali gisteren loste uit de groep der favorieten, moest Westra vroegtijdig afhaken wegens ziekte.

“Als topsporter heb ik de afgelopen weken op het randje van mijn kunnen geleefd”, schrijft Westra op zijn website. “Conditietesten wezen uit dat ik er net zo goed voorstond als vorig jaar in de Dauphiné, dus met de topvorm zat het wel goed. Het team sprak daarom ook veel vertrouwen in mij uit en de eerste dagen van de Tirreno verliepen prima. Maar zoals het zo vaak gaat bij renners in topvorm, ligt altijd het risico van ziekte op de loer. Het moment dat je net óver het randje gaat. En dat is wat mij overkwam. Opeens was het gedaan met de goede benen en reed ik op halve kracht in het rond. Enorm balen! Wat er precies met me aan de hand is?  Ik weet het nog niet. Echt ‘ziek’ kun je het niet noemen, maar ik voel me bepaald niet fit. Een mooie koers als de Tirreno verlaat je ook niet zomaar. Ik vlieg nu terug naar Nederland, waar aanvullende testen moeten uitwijzen wat me mankeert.”

In de Ronde van Catalonië (23-29 maart) hoopt de Fries weer terug in actie te keren.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
16 maart 2015 14:17
ach, baas Vino schrijft weer wat brieven, en alles komt goed.
16 maart 2015 14:20
Het is echt wel triest voor Lieuwe zeker terwijl je weet dat Nibali geen poot vooruitkomt in de Tirreno. Maar ik denk dat Vincenzo ons allemaal wat zand in de ogen strooit en er bij de start van de Tour gewoon helemaal staat. Kan echt wel goed pieken die kerel.
16 maart 2015 14:24
Ik las dat hij ongelooflijke waarden reed tijdens testen in de winter. Haalde op de uurtest een gemiddelde van 7,1 w/kg. Nu zou je denken dat hij dan toch echt aan de doping gezeten moet hebben, maar dat gelooft echt niemand. Lieuwe is een gouden kerel met het hart op de juiste plek, dus dit jaar moet zowat het jaar van de doorbraak als ronderenner zijn. 7,1 w/kg is echt immens hoog, Armstrong haalde zelfs zoveel niet.
16 maart 2015 15:02
gouden kerel inderdaad, maar heeft met zijn gabber verleden vast vaak genoeg ook synthetische spullen naar binnen gegooid. Niet dat dat automatisch betekent dat hij nu aan de doping zou zitten hoor.
16 maart 2015 15:16
Mwoah, er zijn er A: Genoeg die geloven dat Westra wel eens een cowboy kan zijn en B: denk ik dat hij zo hard is als de bakstenen die in de straat legde/eruit reed.
16 maart 2015 16:11
Jammer, had hem graag in Parijs gezien met in ieder geval beter weer :).
16 maart 2015 16:30
Ligt het aan mij of zijn er bijzonder veel nederlandse renners ziek op het moment?
16 maart 2015 16:32
Klopt @klaasn, het ligt niet aan jou :p
16 maart 2015 16:59
of klaasn moet ze allemaal hebben aangestoken. dan ligt het wel aan hem. ;)
16 maart 2015 17:59
@achtpuntzes
+1 haha
16 maart 2015 19:28
De griep van dit jaar was een andere variant dan die waarvoor mensen inenting hadden gekregen. Misschien daardoor meer mensen met griep dan andere jaren en vooral duurde de griepepidemie langer. Dan lijkt me de kans dat je als renner voor de bijl gaat ook groter. Zeker nu ze al weer enige tijd in koers zijn en stilaan de topconditie benaderen. Sterk wisselende weersomstandigheden zijn dan ook een extra risicofactor.
16 maart 2015 19:42
Het verhaal van Westra zou iedereen hier zich ter harte kunnen nemen mochten ze de neiging voelen voorbarige (en te grote) conclusies te trekken die voorbij gaan aan deze realiteit.

Westra en Clement kunnen het nu op zich nog wel hebben. Wat betreft de Nederlanders is het vooral te hopen dat Terpstra niets opgelopen heeft. Afgelopen dagen steeds erg laat binnen en vandaag afgestapt (met vier ploeggenoten). Hopelijk uit voorzorg, maar met morgen een interessante tijdrit..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.