Westra kocht zijn overwinning in Arno Wallaard Memorial
dinsdag 1 mei 2018 om 14:37

Westra kocht zijn overwinning in Arno Wallaard Memorial

Lieuwe Westra heeft in 2009 zijn overwinning in de Arno Wallaard Memorial gekocht. Dat bekent de oud-wielrenner, van wie vandaag een boek verschijnt, tegenover De Volkskrant. Westra bood de Duitse sprinter Eric Baumann geld aan om de Nederlandse eendagskoers te winnen. “Duizend?, riep ik. Hij knikte. Na de koers heb ik dat geld gepind. Zo simpel was dat dus”, vertelt hij.

Volgens Westra was het een advies dat hij kreeg van voormalig wielrenner en oud-ploegmaat Aart Vierhouten. “Zorg dat er een overwinning achter je naam staat, Lieuwe, desnoods betaal je ervoor, want je verdient het altijd terug bij je contractonderhandelingen”, zegt de Fries over dat advies. In de Arno Wallaard Memorial, die in dat jaar opgewaardeerd werd tot UCI 1.2-wedstrijd, ontsnapte Westra met een sterke tegenstander. “Ik was weg met een Duitser sprinter, Eric Baumann. Ik zou sowieso verliezen en waagde het er op.”

Volgens Westra is het kopen en verkopen van koersen tegenwoordig nog steeds aan de gang. “Je rijdt kop over kop. In het voorbijgaan roep je een bedrag. Zo moeilijk is dat niet”, geeft hij aan. “Je moet het alleen niet te opzichtig doen.” Hij denkt dat Peter Sagan na zijn zege in Parijs-Roubaix Silvan Dillier heeft betaald. “Bewijzen kun je het niet. Maar Peter heeft geld genoeg. Waarom zou hij niet wat hebben geboden zodat hij er zeker van was dat hij de sprint niet zou verliezen?”

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
1 mei 2018 15:24
Je zou bijna denken dat Lieuwe een boekje moet verkopen...
1 mei 2018 15:25
Wat Westra doet is tot daaraan toe, maar Sagan erbij halen vind ik erg jammer. Geldt wat mij betreft voor alle renners die bekennen en anderen daarin meesleuren zoals Thomas Dekker deed met zijn boek. Eigen gewin over andermans lijk, bah.
1 mei 2018 15:28
Westra is destijds toch ook ondervraagd door de commissie zorgdrager? Heeft dan toch ook gewoon gelogen tot het moment dat het voor hem financieel aantrekkelijk werd om iets meer van de waarheid te lichtten
1 mei 2018 15:29
@Wieluitgevonden

Iedereen kon zien dat het gedrag van Dillier in PR nergens op sloeg. Als hij dan de link maakt met zijn ervaringen mbt het verkopen of verkopen van koersen, kan hij er een gefundeerde mening over geven
1 mei 2018 15:30
Verkooppraatjes? Dat zal best, maar wel even een leuk kijkje in de keuken! Of het nu een rondje rond de kerk winnen is of een Touretappe binnenhalen, de macht van het geld regeert overal ! Dat was zo, dat is zo en in de wielersport zal dat altijd zo blijven. Als het goed gebeurt en ze spelen leuk toneel...ach, het pure van de wielersport is toch al lang verleden tijd !
1 mei 2018 15:34
Volkskrant?
Beetje een misser van Zonneveld dat hij hier niet met zn kwijlende bek tussen zit om nog wat aan de strijkstok te laten hangen..
1 mei 2018 15:36
Geef deze man aub geen podium meer.
1 mei 2018 15:36
Weer een kansloze gast erbij: Lieuwe Westra. Anderen erbij naaien is gewoon zo zielig en dat doe je gewoon niet. Echt kansloos ben je Lieuwe!
1 mei 2018 15:37
roelieman2 >>> Welk gedrag van Dillier? Het meerijden met Sagan zodat ie zelf minimaal tweede zou worden in een topklassieker? Da's wel heel raar ja voor een renner als Dillier die zo vaak podium haalt in een topwedstrijd.
1 mei 2018 15:44
Op zich niet schokkend maar een bevestiging wat we allemaal wel weten. Het gerommel met die attesten vind ik heel wat kwalijker.
Het ‘ja, maar hunnie doen het ook’- argument gebruikt Westra net iets te vaak.
1 mei 2018 15:46
Wel erg veel mensen hier die de boodschapper "neer willen slaan"... Is er omerta is het niet goed, is er iemand die praat is het weer niet goed. Als je wielrennen langer volgt weet je dat dit gebeurt, dan is het toch ook wel mooi om het eens te horen. Vino vindt ook dat dit niet openlijk gezegd mag worden, besef dan in welk kamp je zit...
1 mei 2018 15:46
Die Baumann is een interessant geval. Hij werd in 2008 tweede in tour de rijke achter steven de jongh. In 2009 werd hij twee keer tweede achter Kenny van Hummel. (Overijssel en Tour de Rijke)
1 mei 2018 15:49
Je kan ook ja zeggen, dan sprinten voor de overwinning, verlies je? dan heb je altijd het geld nog.
1 mei 2018 15:50
We konden onlangs lezen dat in het tennis op een wat lager niveau match fixing aan de orde van de dag is. De Arno Wallaard Memorial is niet bepaald top, dus niemand hoeft eigenlijk verbaasd te zijn over een dergelijk bericht op dit niveau van het wielrennen. Waar geld omgaat in de sport zal dit altijd voorkomen. Allemaal netjes? Nee! De vraag is meer op welk niveau een overwinning onbetaalbaar wordt. In dat verband is de verwijzing naar Sagan en Parijs Roubaix vrij link.
1 mei 2018 15:53
Kom op zeg... de omerta moet doorbroken worden... doet iemand zijn verhaal (wat een geloofwaardig verhaal is)... moet hij weer zijn mond houden... blijft een raar hypocriet wereldje dat wielrennen.

Wedstrijden verkopen is zo oud als het wielrennen zelf, natuurlijk gebeurt dat nog steeds. Ik vindt de vervolging van Vino en Kolobnev dan ook belachelijk, net zoals het belachelijk zou zijn wanneer Westra hiervoor aangeklaagd zou worden.
1 mei 2018 15:53
Ik heb zijn boek vandaag in één ruk uitgelezen en ik vond het best vermakelijk.
1 mei 2018 15:55
jwbriede >>> Alleen in tennis kun je op wedstrijden tot zelfs op challenger niveau grof geld wedden. Ik kan me niet voorstellen dat er bets waren voor deze koers. Dat is toch wel hetgeen matchfixing triggert.
1 mei 2018 15:56
Ik stel voor dat we stoppen met verketteren van diegenen die vertellen over hoe het eraan toeging en er van leren om hetzelfde in het hier en nu te voorkomen.

Hoe simpel kan t zijn...?
1 mei 2018 15:57
Wel grappig dat Vierhouten in zijn hele carrière maar 1 profzege achter zijn naam heeft staan.

Is deze dan ook per definitie verdacht?
https://www.procyclingstats.com/race/ster-elektro-tour/2006/stage-1
1 mei 2018 16:00
Vierhouten verdiende niks, denk ik, reed op zijn eigen fiets lol. Volgens mij verdiende Westra ook geen cent, anders had hij meer gewonnen lol.
1 mei 2018 16:06
Lieuwe de stratenmaker heeft hier niet echt goed over nagedacht. Dat geeft niet want lieuwe is natuurlijk niet de slimste, ik ben er wel van overtuigd dat hij het allemaal goed bedoelt. Komt er alleen niet tactisch uit. Dus laat die man lekker met rust. Kan zijn eerlijkheid wel waarderen.
1 mei 2018 16:08
Allemaal kappen met zeiken, dit gebeurd al jaren en zal altijd zo blijven... einde topic.
1 mei 2018 16:10
Het is verre van schokkend. Ik kots alleen van het moment waarop hij het zegt. Wees een vent en vertel het als je nog zelf fietst. Nu verliest hij er niets mee en wordt hij door sommigen onterecht als held gezien.

Maar waar ik me druk om? Zijn boek had ik sowieso niet gekocht.
1 mei 2018 16:22
Ja, hij is nu in de media vanwege een boek dat-ie vast goed wil verkopen. Koop het dan niet als je niks met de man hebt.

Maar stel hij spreekt de waarheid, wat toch zeker enigszins aannemelijk is, dan zijn WF'ers als LyndaLid en Johnny07 triest.

Als je samen met iemand een kutstreek uithaalt, ben je zeker alleen schuldig. Of houden jullie graag van het romantische plaatje van wielrennen waar de potjes mooi in de kastjes blijven, iedereen elkaar als een gentleman bestrijdt en samen een pintje pakt na een zwaar bevochten koers.
1 mei 2018 16:35
Ergens wel leuk dat Lieuwe zo eerlijk is. Maar misschien moet iemand nu even tegen hem zeggen dat hij misschien zijn lippen iets meer op elkaar moet houden...

Dat van Sagan is natuurlijk niet te bewijzen en moeten we misschien ook niet te zwaar aan tillen, is gewoon een gedachte/mening van Westra. Maar we moeten ons wel beseffen dat dit nog steeds gebeurt. En niet alleen in wielrennen, in elk topsport. Waar geld valt te verdienen, wordt vals gespeeld. Zo simpel is het!

Vinokourov en Astana zal overigens wel heel erg schrikken dat Lieuwe ook overwinningen heeft gekocht hahahaha. Misschien had Lieuwe beter het voorbeeld Vino - Uran kunnen noemen ipv Sagan - Dillier. Er komt toch al een rechtszaak vs Astana, dan kan dat er nog wel bij.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.