Westra schept verwarring met verwijderd bericht over einde carrière
Foto: Sirotti
maandag 9 januari 2017 om 08:28

Westra schept verwarring met verwijderd bericht over einde carrière

Lieuwe Westra heeft pas net een nieuwe ploeg, maar hij lijkt zijn carrière per direct te beëindigen. Dat schreef de Fries zondagavond in een inmiddels verwijderd Facebook-bericht. Zakelijke conflicten met zijn voormalig zaakwaarnemer André Boskamp en ex-zwager Kevin Snijder zouden de reden zijn voor het besluit.

“Vandaag heb ik besloten om te stoppen met koersen”, schreef Westra in zijn verwijderde Facebook-bericht. “Ik kan het niet meer opbrengen dankzij A. Boskamp en K. Snijder. Door te stoppen heb ik tijd om deze zaken nu op te lossen. Bedankt wielerwereld.”

Het is onduidelijk waarom het Facebook-bericht niet langer online staat. Volgens Omroep Fryslân zou Westra het nieuws bevestigd hebben.

De Fries stapte dit seizoen over naar Wanty-Groupe Gobert. In de afgelopen drie seizoen kwam hij uit voor Astana. Vorig jaar gaf Westra al aan dat hij aan stoppen dacht. De inwoner van Monaco zat naar eigen zeggen heel diep in de put. “Raar gezegd: ik was er gewoon helemaal klaar mee”, stelde Westra destijds tegenover WielerFlits. “Dat zijn straffe uitspraken. Maar er is gewoon teveel gebeurd in één jaar tijd. Relatie op de schop, het alleen wonen in Monaco, veel van huis te zijn. Veel dingen om me heen zien gebeuren in de koers, valpartijen, mensen die nog steeds in coma liggen. Al die kleine dingen bij elkaar, kan dus ook Het Beest Westra dus kraken, zeg maar.”

RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
9 januari 2017 08:42
Lieuwe jongen wat hebben ze met je gedaan in Astana . Van top - knecht met grote potentie (net als Poels) naar een zielig hoopje mens. Je gunt die man zoveel beter en zoveel fijner.
9 januari 2017 08:43
Heeft lieuwe zelf ooit één keer gezegd dat Astana hier schuld in heeft? Hij noemt meerdere redenen zoals depressie, einde relatie, eenzaamheid en zakelijk conflict met die engnek van een Boskamp, maar hij noemt nergens Astana.
9 januari 2017 08:45
Zo te lezen heeft het niet zoveel met astana te maken
9 januari 2017 09:01
ai, ik had gehoopt dat hij de weg naar boven weer zou hebben gevonden maar dus nog steeds niet. ik wens hem veel succes, bij het overkomen van zijn psychische problemen, bij zijn rechtszaken en zijn verdere leven, of hij nu stopt of niet.
9 januari 2017 09:03
Hoeft er niet te staan om zelf eigen conclusies te mogen trekken . Er was op z'n minst weinig psychologische ondersteuning dan .
9 januari 2017 09:06
Edit redactie: iets meer respect is hier wel op zijn plaats.
9 januari 2017 09:10
Fondriest: wat ben jij treurig zeg. Had Westra aangekondigd met hartklachten had ie van je alle begrip gehad zeker? Nu heeft ie een depressie en is ie mentaal zwak. Bah
9 januari 2017 09:16
@ zeurwiggo:
dan was Westra natuurlijk 'lichamelijk zwak' geweest. :p
9 januari 2017 09:17
@zeurwiggo, mentaal zwak is geen kritiek. vervelend dat je het zo negatief opvat.

sommige sporters hebben relatieproblemen en gaan door met hun sport. zakelijk conflict; geen impact op hun sport. Etcetera.

Lieuwe geeft zelf aan dat hij dat niet zo gescheiden kan houden. Dat noem ik mentaal zwak, als je dat heel negatief opvat, wil ik best een andere term zoeken maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel te zeggen. Aard van het beestje, niet goed of slecht.
9 januari 2017 09:18
En zeurwiggo, niet echt chique om dan meteen mensen persoonlijk aan te vallen. Maar dat terzijde.
9 januari 2017 09:28
Dat zou een gemis zijn.. zonde!!
9 januari 2017 09:33
Nee!!
9 januari 2017 09:33
hopelijk is er iemand die hem in de gaten houdt... van die docu op kpn extra in monaco werd ik niet echt vrolijk... :(
9 januari 2017 09:36
Veel sterkte, Lieuwe!

(Meer is er niet te zeggen op deze plek)
9 januari 2017 09:43
Ik vind het eerlijk gezegd niet proper van Westra om de namen van enkele mensen online te gooien, wetende dat dat Facebookbericht door de media zal worden opgepikt. Westra is niet de meest verstandige man die in het peleton rond rijdt (en dan druk ik mij nog voorzichtig uit), maar dat hij toch zelf ook mogen inzien. Veel sterkte, depressief zijn wordt door velen nog steeds onderschat. Hopelijk kom je er toch nog aan toe om de fiets als uitlaatklep te gebruiken en kun je je demonen alsnog van je af fietsen.
9 januari 2017 09:47
Echt een jammere samenloop van omstandigheden, waardoor hij in zware dip zit. Sterkte Lieuwe!!
9 januari 2017 09:47
Wielrennen nu volstrekt onbelangrijk. Het enige wat je mag hopen is dat Westra goede psychische hulp krijgt en begeleiding. En dat hij een liefdevol vangnet ergens heeft van familie en vrienden. Depressie is een zeer ernstige ziekte die niet onderschat mag worden. Sterkte Lieuwe. Ik wens je goede hulp en veel steun toe.
9 januari 2017 09:52
ik ben trouwens wel benieuwd of Lieuwe de diagnose echt heeft gekregen van een arts/psychiater en er aan behandeld wordt of dat hij dit predikaat zichzelf heeft opgelegd.

iedereen is wel eens down/somber, en sommige mensen vaker dan anderen, maar er zijn toch een behoorlijk aantal criteria nodig wil je je officieel depressief zijn.

mocht hij het willen lijkt me een interview op zijn plaats, dus WF, probeer hem maar te pakken te krijgen.
9 januari 2017 09:58
Iedereen hier bedoelt het goed. Geen twijfel hoor. Maar termen als mentaal zwak of een zware dip zijn echt niet aan de orde. Depressie is iets heel anders dan weleens een zware dip hebben en balen van een hoop dingen. Het is een psychiatrische ziekte die behandeld moet worden met therapie en / of medicatie. In potentie een levensbedreigende ziekte. Dit zal mogelijk meer kracht en moed vragen van Westra dan welke koers die hij ooit gereden heeft.
9 januari 2017 09:59
Als je ziet hoe hij zicht voelt heb ik geen vertrouwen dat Westra er nog bovenop komt als wielrenner. Ik kan me wel vinden in de reactie van Fondriest, mentaal blijkt hij gewoon niet sterk.
9 januari 2017 10:09
ik wil trouwens wel even duidelijk maken dat iedereen deze ziekte kan overkomen, en dat je niet per se mentaal zwak moet zijn om depressief te kunnen worden. het betreft een onbalans in bepaalde stoffen in je hersenen.
dus mentale zwakte is dan wel een gevolg van een depressie, maar het hoeft dus niet altijd de oorzaak te zijn.
9 januari 2017 10:10
Astana hiervan de schuld geven is een beetje vreemd, daar Westra Astana juist bedankt heeft voor de rust die hij van hen kreeg, ploegen zouden je ook alsnog kunnen dwingen om te starten in diverse wedstrijden.
9 januari 2017 10:11
Ik heb mentaal zeer sterke mensen kapot zien gaan in de verkeerde omgeving. En heb mentaal zwakke mensen zien functioneren als rotsen in de branding in een ondersteunende omgeving. Het is zo makkelijk om alles maar op het individu te betrekken. Dan hoef je in je analyse verder nergens rekening mee te houden. De werkelijkheid is helaas niet zo makkelijk.

On: Sterkte Lieuwe. Ik hoop dat hij nog een tijd met plezier fietst, want de rest van het leven is niet beter, makkelijk (of slechter of moeilijker). Op de fiets kan Westra meer bereiken dan ernaast, dus dan lijkt het me in zijn belang dat hij er nog een tijdje plezier aan kan beleven.
9 januari 2017 10:14
Als je iemand die op top niveau presteert in deze sport mentaal zwak noemt twijfel ik toch echt aan je intelligentie en beoordelingsvermogen. Denk aan al dat trainen en afzien, jezelf al die dingen ontzeggen voor je sport (eten, sociale aangelegenheden, genotsmiddelen), dat kan je echt niet als je mentaal niet super sterk bent. Verder heeft iedereen zijn breekpunten. En is een depressie een aandoening die je echt niet kan verslaan met een sterke mentaliteit. Je kan een longontsteking ook niet weg denken met je sterke mentaliteit.
9 januari 2017 10:14
Jemig, lijkt een beetje op het verhaal van Maarten den Bakker indertijd. Hoop voor hem dat ie er bovenop komt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.