Wie is Jarne Van de Paar, de nieuwe Belgische kampioen bij de beloften?
Foto: Pollefliet Pictures
Niels Bastiaens
donderdag 1 september 2022 om 08:00

Wie is Jarne Van de Paar, de nieuwe Belgische kampioen bij de beloften?

Interview Jarne Van de Paar begint vandaag als Belgisch kampioen U23 aan de Flanders Tomorrow Tour. Aan het begin van het jaar hadden weinigen een stuiver voor de kansen van de 21-jarige snelle man gegeven, maar kijk, hard werken loont. “Het was een rotseizoen”, vertelt Van de Paar in gesprek met WielerFlits.

Hoe zijn lijdensweg er dan heeft uitgezien? “Afgelopen winter kreeg ik last van de knie. Het probleem was meteen duidelijk – omdat ik scheef op mijn zadel zat, was mijn rechterpees langer geworden dan mijn linker – maar een oplossing was niet voor handen. Dus werd ik van dokter naar kinesist naar specialist gestuurd, tot ze mij in het ziekenhuis van Antwerpen een programma voorschreven. Zo verdween het vocht onder de knobbel en kreeg ik mijn pees weer op lengte.”

In totaal was Van der Paar negen maanden buiten strijd. “Niet evident als vierdejaars belofte. Je weet niet goed wat doen. Mentaal heb ik op een dieptepunt gezeten, maar nu durf ik zeggen dat die periode me sterker heeft gemaakt. Mijn familie thuis, vriendin, broer, zus en ploeg zijn altijd op mij blijven inpraten. Toen ik eindelijk weer pijnvrij kon trainen, ben ik met mijn vriendin naar Spanje geweest. Pas nadat ik daar een week of zes pijnvrij heb kunnen trainen, kwam ik terug naar België. Ik werd meteen vijfde in Kemmel Koerse en voelde: ik sta er terug.”

Opvolger van Tom Boonen
Voor alle duidelijkheid: Kemmel Koerse ligt half juli op de wielerkalender, nog geen anderhalve maand voor het BK bij de beloftencategorie. Geen zeeën van tijd om je klaar te stomen voor een titelstrijd. “Maar toch, via de nationale kalender heb ik nog ruim dertien koersdagen in de benen gekregen. Tien keer eindigde ik in de top 10, vijf keer op het podium. Dan weet je dat de conditie goed zit en reis je met ambitie naar het BK, maar dat is natuurlijk altijd een speciale koers.”

Een oerschreeuw op het BK in Sint-Lievens-Houtem – foto: Pollefliet Pictures

Van de Paar was in Sint-Lievens-Houtem zondag de snelste van een kopgroep van achttien, waar hij halverwege de wedstrijd zelf naar toe was gereden – met de hulp van ploegmaat en thuisrijder Luca Van Boven. Zo heeft de gemeente Balen 21 jaar na Tom Boonen weer een Belgische titel bij de beloften. “Ik ben te jong om dat te hebben meegemaakt, maar Tom is altijd mijn voorbeeld geweest. Ik was altijd fan. Samen trainen is jammer genoeg nooit gelukt, dat was toen nog te zwaar voor mij.”

Professioneler gedrag
Van de Paar bracht zijn juniorentijd door bij Acrog-Tormans, om vanaf 2020 de stap te zetten naar het Lotto Soudal U23 van Kurt Van de Wouwer. “Ik ben nooit hét grote toptalent geweest zoals Tom. Ik denk dat er andere jongens zijn met betere waardes. Voor mij was fietsen altijd wel belangrijk, maar ik had ook nog een leven naast de koers. Ik heb vooral genoten van de fiets, en ik denk dat dat ook mijn sterkte is geweest. Alleen vorig jaar was het minder, toen ik na het krijgen van mijn coronavaccin van de ene ziekte in de andere ben gesukkeld.”

Dus moest 2022 voor Van de Paar hét jaar van de doorbraak worden. “Ik wilde écht als een coureur gaan leven, na een jaar vol pech. Eens alles op alles zetten. Ik maakte de switch in mijn hoofd dat ik professioneler moest gaan leven. Dat heb ik ook gedaan. Nog altijd niet volledig, maar wel al meer dan vroeger. Dat zorgt ervoor dat ik nog veel marge heb. Qua voeding, rust, en nog meer, betere en specifiekere trainingen. Het is niet dat ik nu er niets voor doe, maar als ik de stap hogerop zet, wil ik nog voldoende overschot hebben.”

Profdroom
Want prof worden, dat is wel de ambitie van de kersverse Belgische kampioen. Naar verluidt heeft Sport Vlaanderen-Baloise haar pijlen op Van de Paar gericht. “De voorbije jaren had ik al de kans om prof te worden, maar ik had toen nog iets van: ik ben er nog niet klaar voor. Als ik nu de stap zet, ga ik mezelf voorbij hollen. Op dit moment voel ik me mentaal en fysiek wél klaar om bij de grote jongens aan de slag te gaan. Bij Lotto Soudal? De onderhandelingen met de ploeg gaan goed, maar er is niets getekend. We gaan de volgende koersen nog rustig afwachten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.