Wie maakt de Tour de France-selectie van LottoNL-Jumbo compleet?
foto: Sirotti
vrijdag 15 juni 2018 om 07:18

Wie maakt de Tour de France-selectie van LottoNL-Jumbo compleet?

LottoNL-Jumbo heeft de helft van haar selectie voor de Tour de France geopenbaard. Kopman Steven Kruijswijk, sprinter Dylan Groenewegen, rittenkaper Robert Gesink en de jonge klimmer Antwan Tolhoek zijn inmiddels zeker. Er blijven nog vier plekjes over. WielerFlits brengt de kanshebbers voor deze posities in kaart.

Zekerheidjes

Na het afhaken van Stef Clement, ontstond er eventjes onduidelijkheid welke renner zijn plek tijdens de komende Tour zou invullen. De ploeg van teammanager Richard Plugge nam die vraagtekens direct weg door Antwan Tolhoek als vierde renner te bekendmaken. Uiteindelijk bestaat het team uit acht renners, waardoor er nog vier posities zijn in te vullen. Maak daar maar twee van, want Primož Roglič en Timo Roosen waren al in december zeker van hun plek.

De 28-jarige Sloveen soleerde vorig jaar naar een prachtige zege in een bergrit en jaagt ook dit jaar op etappes. Gezien zijn vorm dit jaar en zijn tijdritcapaciteiten, zou hij ook kunnen meespelen in de strijd om de gele trui. Roosen is op zijn beurt de nieuwe lead out-man van sprinter Groenewegen. De 25-jarige Tilburger heeft die rol overgenomen van Robert Wagner, die de vorige twee Rondes van Frankrijk de laatste pion in de trein van Groenewegen was.


Namen met potlood
In de blauwdruk van de selectie die reeds voor het huidige wielerjaar al op tafel lag, was er eigenlijk alleen over de laatste plek nog geen beslissing genomen. Door het wegvallen van Clement had dat zich in theorie gemakkelijker kunnen oplossen, ware het niet dat Tolhoek – die de Giro d’Italia vanwege knieproblemen miste, maar de voorbije weken een uitstekende indruk achterliet – zijn plek heeft opgevuld. Daardoor blijven er nog vier namen over voor de laatste twee plekken.

flag-nl Lars Boom

foto: Sirotti

Bij Lars Boom werd de afgelopen winter een hartritmestoornis ontdekt. De kasseienpecialist ging daarvoor onder het mes en miste uiteindelijk het gehele klassieke voorjaar. Na de Waalse Pijl gaf hij aan tijdens de Tour weer op niveau te willen zijn. Tolhoek sprak vol lof over zijn ploeggenoot in het Critérium du Dauphiné, waar Boom een van de motoren was in de ploegentijdrit.

Die discipline staat ook tijdens de derde etappe van de Tour op het programma. De voormalig veldrijder kan met zijn explosiviteit en tijdritcapaciteiten bovendien een belangrijke rol spelen in de sprinttrein van Groenewegen. Boom heeft ook als voordeel dat hij volgens collega-renners een van de beste piloten is om een kopman door het peloton te gidsen, iets wat hij nu doet in de Ronde van Slovenië. Met zijn ervaring en mits in vorm, kan Boom ook voor de dagzege meestrijden in de kasseienrit op dag negen.

flag-no Amund Grøndahl Jansen

foto: Sirotti

Waar Boom in december zeker leek te zijn van zijn stek, was de laatste plek nog open. Leezer, Martens en Amund Grøndahl Jansen kwamen voor die plaats in aanmerking. De 24-jarige Noor – die de Nederlandse taal bijna volledig machtig is – vindt steeds meer zijn draai in de sprinttrein van Groenewegen en is tijdens de Ronde van Slovenië de voorlaatste pion voor onze landgenoot. De vraag is in hoeverre dit een test voor de jongeling is, of dat het betekent dat hij die rol ook in Frankrijk vertolkt.

Hoewel Grøndahl Jansen zich goed manifesteert, staat zijn ervaring in grote rondes in schril contrast met de drie andere  renners in dit lijstje. De Noor reed namelijk nog nooit een drieweekse rittenkoers en spitste zich tot op heden vooral toe op zijn ontwikkeling als eendagscoureur. Hij is wel redelijk explosief en loodste eind 2016 zijn landgenoot Kristoffer Halvorsen naar de wereldtitel bij de beloften. Net als Boom kan Grøndahl Jansen – ondanks zijn jeugdigheid – ook waardevol zijn in de kasseienrit.

flag-nl Tom Leezer

foto: Marcel Koch

Binnen LottoNL-Jumbo en haar voorlopers Belkin, Blanco en Rabobank, is Tom Leezer al jarenlang een van de stille krachten. Een harde werker die je nauwelijks opmerkt, maar die zijn juist onmisbaar voor iedere ploeg. De afgelopen vijf jaren behoorde de 32-jarige Zuid-Hollander steeds tot de voorselectie voor de Tour de France, waarvan hij uiteindelijk vier keer de definitieve selectie haalde. Viermaal wist hij zijn werkzaamheden tot in Parijs te voltooien.

Leezer kan vooral zijn job doen in de sprinttrein rondom Groenewegen. Met zijn jarenlange ervaring weet-ie hoe hij de aanloop naar een massaspurt moet regisseren. Maar aangezien Groenewegen dit seizoen de snelste sprinter lijkt te zijn, kunnen de andere ploegen de verantwoordelijkheid weleens bij LottoNL-Jumbo neerleggen. Iemand zal zich dan moeten wegcijferen om de vroege vlucht terug te halen en daarvoor lijkt Leezer de geschikte renner. Wel volgt hij een andere voorbereiding dan de sprinttrein.

flag-de Paul Martens

foto: Marcel Koch

Waar Leezer niet hetzelfde pad volgt als de groep rondom Groenewegen, doet Paul Martens dat wel. De 34-jarige Duitser maakte tien jaar geleden de overstap naar Rabobank en raakte nadien nooit meer uit de gratie. Net als Leezer, hoort ook Martens intussen tot het meubilair van LottoNL-Jumbo. Waar de Nederlander de edities van 2014, 2015 en 2017 aandeed, was zijn ploeggenoot de laatste drie jaargangen van de partij. Ook Martens kent dus de wetten van de Ronde van Frankrijk.

De Duitser boekte tijdens zijn gehele carrière acht zeges, die hij vooral dankte aan zijn explosiviteit. Vooral op lastigere parcoursen komt hijzelf het beste tot zijn recht, maar tijdens de Tour zal hij vooral als ondersteuning meegaan. Dat kan als wagon in de sprinttrein, maar Martens zou ook als windvanger voor de klimmers kunnen dienen. Een scenario waarin hij moet knechten voor Kruijswijk, Gesink en/of Roglič, is niet ondenkbaar. Zijn jongste hoogtestage verraadt misschien wel zijn deelname.


[poll id=”820″]

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2018 09:25
Mensen moeten nou niet gaan doen alsof ze in de TTT ontzettend veel gaan verliezen door Tolhoek. Naar mijn weten is dat niet hoe een TTT werkt.
15 juni 2018 09:25
Zou het persoonlijk belachelijk vinden als Lars Boom mee mag. Die man heeft in 1.5 jaar LottoJumbo op een overwinning na in de BinckBanktour niets laten zien. Deels door problemen, maar ook in de Dauphine nou niet direct een goede indruk achtergelaten.

Heeft vorig jaar gewoon terecht geen grote ronde gereden en laat hem nu eerst maar eens naar de Vuelta gaan. Bijna nog geen koers uitgereden dit jaar. Dus de kans dat hij de Tour gaat uitrijden is ook heel klein.
15 juni 2018 09:36
@Frits Je vergeet wel een beetje een tijdrit + eindzege in Ronde van GB :).
15 juni 2018 09:37
Frits, ff terug naar je scorebord wbt vorig jaar. Daarnaast scheen hij erg goed te zijn in de Dauphine.

Gesink en roglic kunnen in hun vrije rol nog prima knechten waar nodig hoor. Enkel laten ze diep in de finale het werk aan anderen. Zie gesink in de Giro, Bennet en van Poppel hebben genoeg steun van hem gekregen op verschillende momenten.
15 juni 2018 09:39
We hebben allemaal wat te zeggen over Boom, mezelf incluis. Maar als hij de juiste vorm te pakken krijgt zou ik hem toch meenemen.

Voor plek acht heb ik niet zo'n voorkeur. Jansen wellicht. Maar Martens zou ook te verdedigen zijn. Leezer gaat sowieso afvallen denk ik.
15 juni 2018 09:40
@Tendam

Dat is zeker waar, maar goed stel dat Porte nu opeens een Tour rijdt waarin wel alles goed gaan. Dan zullen we zeggen dat de niet scorebord volgers altijd al zagen dat het er bij Porte al in zat, maar dat hij veel pech had. Uiteindelijk plaats ik Kruijswijk als kanshebber voor top-5 zeker niet onder Porte, Roglic, Yates, Fuglsang, maar ik denk ook niet dat hij per definitie beter is.

Met betrekking tot de TTT wordt er echt overdreven over Tolhoek. Het is zeker geen specialist, maar het is nu ook niet zo dat de alternatieven hier subtop niveau zijn op dit onderdeel. De 9de plaats in de TTT van de Dauphine was heel behoorlijk en Tolhoek zat er daar gewoon bij. Met Roglic e.d. erbij zal hij het wellicht niet tot het einde volhouden aangezien hij nu wellicht wel vol mee moet draaien, maar met dit parcours lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat Tolhoek er net zo lang bij kan blijven als een Leezer of Martens zouden kunnen.
15 juni 2018 09:41
Incrowd-topic. Zal toch tof zijn als ze hier dezelfde prangende vraagstukken mbt Wanty en Cofidis zouden voorschotelen.

Zou voor Team 1 > Boom/Leezer/Jansen/Roosen/Bowlingbal

en

Team 2 > The DragonFly, De condor van Varsseveld, de springer van Trblovje gaan.

Tolhoek alsnog eruit dus om iets meer op de sprint te mikken, wanneer 1 van de renners bergop er ineens prima voor staat worden de andere 2 instant-slaaf.

ugh.
15 juni 2018 09:42
@Frits, het lijkt me dat Boom ook niet als kopman maar als ondersteunende renner mee zou gaan. En dan kijk je bij de selectie naar andere dingen dan klasseringen.

Bovendien: hoeveel overwinningen hebben Leezer en Martens de afgelopen 12 maanden geboekt?
15 juni 2018 09:57
Roglic, Boom, Martens en Roossen
15 juni 2018 10:07
Slimme tactiek wel van de Jumboys. Niets in deze ploeg is een sterkere ploegmaat dan een getergde Lars Boom. Zou me niets verbazen als ze die pas op het allerlaatste moment groen licht geven. En in tegenstelling tot wat iedereen zegt over een slechte Dauphiné, zag ik daar juist een heel nederige en een zichzelf dienstbaar opstellende Lars Boom. Als-ie fit is, gaat hij goud waard zijn voor Groenewegen, in de ploegentijdrit in de kasseienrit én in de aanloopfase naar de beklimmingen in de bergritten.
15 juni 2018 10:15
Er vanuit gaande dat Roglic en Roosen inderdaad al zeker zijn en dat Tolhoek de plek van Clement inneemt heb je dus al 4 mannen die in de bergen goed uit de voeten kunnen met Kruijswijk als de man de voor het klassement zal gaan. Gelet op zijn vorm en palmares is top10 bijna een zekerheid en is top5 heel goed mogelijk. Dat blijft uiteraard koffiedik kijken.

Ritwinst voor Groenewegen is uiteraard een ander doel. Daarvoor heb je niet heel veel aan de 4 mannen voor de bergen al kunnen die wel af en toe meedoen om wat dicht te rijden en tempo te maken.
Omdat er ook nog een TTT op de agenda staat en een kasseienrit is Boom (rijdt goed en zit nog vol ambitie) een logische keuze.

Blijft over een perfecte helper voor Groenwegen. Dat kan wat mij betreft zowel Martens als Leezer zijn. Als het gaat om die twee heb ik een voorkeur voor de Duitser maar ik zou zelf kiezen voor de jeugd en dus voor Grøndahl gaan.

15 juni 2018 10:18
@youri

Helemaal mee eens. Boom zou wel eens de belangrijkste helper voor de kopmannen kunnen zijn in de tour.
15 juni 2018 10:19
Volgens mij is er dit hele jaar in de rittenkoersen in de Groenewegentrein vooral met de Jansen-Roosen combi gereden. Het lijkt me logisch om daar nu mee verder te gaan.
15 juni 2018 10:32
Tolhoek cruciaal voor Kruijswijk als Gesink en Roglic op ritten jagen.
15 juni 2018 10:33
Ik zou gaan voor de etappeoverwinningen en dus kiezen voor Roglic (maar wie hem niet kiest moet dat maar eens uitleggen), en de rest gebruiken voor de sprinttrein: Roosen, Jansen en Boom. Dat Martens goed heuvel op kan ondersteunen is heel fijn, maar als Kruijswijk echt zo hoog komt te staan heeft hij nog twee rittenkapers en een Zeeuwse klimgeit bij zich. Lijkt mij prima verdeelt zo.

Overigens als zowel Roglic als Gesink zich als rittenkapers gaan profileren, dan kunnen ze op alle vlakke etappes aan de slag om de aanvallers onder controle te houden. Gesink en Tolhoek kunnen in de vlakke etappes aan de slag in het begin en Roglic aan het eind nog even gas laten geven.
15 juni 2018 10:37
Overigens met een 4-4 opstelling, simpel gezegd 4 klimmers en 4 man voor het vlakke al werkt het niet zo digitaal mis je wel nog 1 man.
Iemand die bergop geen waarde heeft maar wel kilometers op kop kan sleuren en in de sprint trein zijn waarde heeft. Een type Gert Jacobs.

Als er in een vlakke sprint etappe gaten dicht moeten worden gereden (een typisch scenario) heb je daar maar 3 mannetjes voor. Roglic, Gesink kunnen dan wat hand en spandiensten verlenen.

De grootste zekerheid voor TLJ lijkt me toch minimaal 1 etappe winst voor Groenewegen. Lijkt me handig om met wat andere ploegen die ook sprinters belangen hebben wat afspraken te maken :). Al is het maar een stil zwijgende :).
15 juni 2018 10:39
Lars Boom in vorm pure meerwaarde natuurlijk...
Tolhoek is nu dus in vorm en lijkt het zelfvertrouwen te hebben dus ook een goede keuze...
Die extra man in de sprinttrein in ga je niet missen want Gesink is ook niet te beroerd om hand en spandiensten te verlenen...
Heeft in de Giro ook echt elke dag volle bak gereden en geknecht voor iedereen..
Als ze allemaal zoveel mogelijk heel blijven ben ik zeer optimistisch
15 juni 2018 11:23
Jansen staat genoemd door PCS bij de Vuelta met Clement.
Dus 't zou zomaar naast Roglic en Roosen gaan om Martens en toch Boom, die op de weg terug lijkt.
In de Tour of Slovenia mag hij 't laten zien in o.a. de tijdrit?
15 juni 2018 11:26
hmmmmmmmm, misschien ja, wie weet ?
15 juni 2018 11:33
Als je ziet hoe Lars Boom in de Dauphine reed (volledig in dienst) en nu ook weer in Slovenie, denk ik dat hij de perfecte man is voor de rol van wegkapitein in de tour. Hij kan goed positie kiezen en op die manier Kruijswijk goed van voren en uit de wind houden en in de kasseienetappe kan hij prima zijn Eigen weg gaan omdat je daar met Jansen, Roosen en Groenewegen 3 man hebt die Kruijswijk perfect erdoorheen moeten kunnen loodsen. Daarnaast prima motor voor de ploegentijdrit en kan ook in een ultieme krachtsinspanning Groenewegen + trein naar voren brengen. Ik zou hem meenemen
15 juni 2018 11:41
Daarnaast zou ik het overigens niet geheel vreemd vinden als ze Jansen vervangen voor Leezer of Martens gezien het feit aan ervaring in grote rondes. Wellicht dat ze Jansen eerst de vuelta dit jaar moeten laten rijden om grote ronde ervaring op te doen als pion voor van Poppel. Dan kan de rest van de vueltaploeg bestaan uit de klimkopmannen Kruijswijk en Bennett, met clement en 3 jonge klimmers (de Tier, Olivier (indien hersteld) en Powless/Kuss?)
15 juni 2018 12:21
Het wegvallen van Clement is een grote domper, want zowel een motor in de ploegentijdrit als in de bergen. Ze nemen nu het risico met Tolhoek, die er in de ploegentijdrit zeker wordt afgereden - ik hoop van harte binnen tijd.
15 juni 2018 12:52
Boom gaat (terecht!) zeker mee anders mis je een grote motor in de TTT door het wegvallen van Clement. Roglic en Roosseen hoef je het niet eens over te hebben dat lijkt me duidelijk dus nog 1 plekkie....alle drie valt iets voor te zeggen maar zou persoonlijk voor Jansen gaan met het oog op kasseien en treintje Dylan....
15 juni 2018 13:00
Erg zonde van Clement. Tolhoek vind ik een erg groot risico, ik had gekozen voor de ervaring en Martens meegenomen.
Mijn keuze voor de laatste 2 zouden in ieder geval Boom en Leezer zijn. Boom mits in vorm vooral TTT en als gids over de steentjes. Leezer is gewoon absolute wereldtop onder de onzichtbare knechten die neem je altijd mee naar de Tour imo.
15 juni 2018 13:03
Boom heeft toch veel meer potentie dan grijze muizen Leezer en Martens bij elkaar....
Als is het maar voor de kasseien rit en de TTT..
Verder kan hij een gaatje dichtknallen voor de kopmannen. Lars Boom is gewoon een top 50 van de wereld renner mits hij in goede doen is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.