Sanne Cant verovert Kristallen Fiets voor vrouwen
Sanne Cant - foto: Cor Vos
woensdag 4 december 2019 om 20:20

Sanne Cant heeft voor de eerste keer de Kristallen Fiets voor vrouwen gewonnen. Daarmee trad de wereldkampioene veldrijden in de voetsporen van Jolien D’Hoore en Nicky Degrendele, die de trofee eerder in ontvangst namen. Remco Evenepoel won de Kristallen Fiets bij de mannen.

Cant was niet aanwezig bij de 28e editie van het Gala van de Kristallen Fiets in Vilvoorde wegens een trainingskamp. De geboren Antwerpse veroverde in Bogense haar derde wereldtitel op rij in het veldrijden. Ook won ze vorig seizoen de DVV Verzekeringen Trofee en de Superprestige naast haar WK-titel. In het wereldbekerklassement eindigde ze op de tweede plaats. Dit crossseizoen won ze nog niet, maar reed ze wel al vijf keer naar het podium.

Declercq wint weer de Kristallen Zweetdruppel
De eerste trofee die werd uitgereikt was de Kristallen Zweetdruppel voor de beste helper. Via de website van Het Laatste Nieuws konden bezoekers stemmen op hun favoriet. Nadat bijna 13.000 keer gestemd was, stond Tim Declercq bovenaan met 38 procent van de stemmen. Daarmee liet de renner van Deceuninck-Quick Step Laurens De Plus en Dries Devenyns achter zich. Ook vorig jaar won Declercq deze trofee.

Lefevere opnieuw beste manager
De volgende uitverkiezing was die van de beste manager van afgelopen seizoen. Patrick Lefevere werd al voor de zevende keer verkozen, voor het derde jaar op rij. De inmiddels 64-jarige manager beleefde met Deceuninck-Quick Step opnieuw een ijzersterk seizoen, waarin bijna zeventig zeges werden behaald. Onder meer in de wielermonumenten Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix trok de ploeg aan het langste eind.

Van Wilder volgt Evenepoel op als beste jongere
Voordat de beste renner en renster van het jaar bekendgemaakt werd, werd eerst de beste jonge renner onderscheiden. Ilan Van Wilder werd de opvolger van Remco Evenepoel, die de trofee in 2018 opstreek. De jongeling excelleerde dit seizoen in de hoog aangeschreven U23-koersen Tour de l’Avenir en Orlen Nations Grand Prix, waarin hij naar het podium reed. Hij bleef o.a. Eli Iserbyt en Mauri Vansevenant voor.

De Kristallen Fiets is een initiatief van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. De winnaar wordt verkozen voor een vakjury van ex-winnaars, journalisten, afgevaardigden van de Belgische bond en ruim veertig wielercoryfeeën.