WielerFlits kijkt terug: september 2012
vrijdag 30 november 2012 om 11:14

WielerFlits kijkt terug: september 2012

Vuelta

foto: Sirotti

Hoewel het wegseizoen 2012 er definitief op zit, is er nog meer dan genoeg om over na te praten. Dit doen we in de vorm van nabeschouwingen per maand, waarin alle highlights van het seizoen nog eens langskomen. Wielerflits maakt een compleet overzicht en deze keer is de maand september aan de beurt. Een maand met daarin de apotheose van de Vuelta, het WK in ons eigen land en de Klassieker van de vallende bladeren.

Vuelta á España
Wanneer september begon, was de Vuelta al aan haar veertiende etappe toe. Joaquim Rodriguez reed nog altijd in de leiderstrui en stond voor drie belangrijke bergetappes. De eerste, naar Puerto de Ancares, schreef hij op zijn naam en reed Contador en Valverde op een hand vol seconden. Laurens ten Dam kende ook een goede dag, in tegenstelling tot zijn ploegmaats Mollema en Gesink. Een dag later stond de gevreesde etappe naar Lagos de Covadonga op het programma. Een waar spektakel stuk werd verwacht, maar de waarheid bleek anders. De favorieten bestookten elkaar nauwelijks en de tenoren Rodriguez, Contador en Valverde kwam gezamelijk binnen op 9’25 van vroege vluchter Antonio Piedra. De laatste van het lastige drieluik was de etappe naar de inmens steile Cuitu Negru. Toen Purito ook hier als eerste van de favorieten boven was, leek de eindoverwinning binnen handbereik.

Joaquin Rodriguez

foto: Sirotti

Na een rustdag volgde nog eens een bergetappe, maar deze was aannemelijk makkelijker dan de etappes daarvoor. Toch ging het in deze etappe helemaal mis voor Rodriguez. Alberto Contador koos al heel snel in de etappe de aanval, iets waar Rodriguez niet op had gerekend. El Pistolero rookte de ploegmaats van Rodriguez één voor één op totdat de kleine Spanjaard het alleen op moest knappen. Hulp van onder meer Valverde kwam er niet. Laatst genoemde reed zelfs nog bij de leider weg en strandde uit eindelijk op zes tellen van dagwinnaar Contador. Rodriguez zelf kwam op 2’38 binnen van Contador en verloor hiermee zijn leiderstrui.

Na een sprintzege van Bennati en winst voor Gilbert in een heuvelachtige etappe, deed Rodriguez in de voorlaatste etappe naar de Bola del Mundo nog alles om Contador weer te passeren. Ook al pakte hij nog driekwart minuut terug, het leed was al gescheid. Etappewinst was er voor Denis Menchov. Nadat John Degenkolb namens Argos-Shimano de slotetappe had gewonnen, mocht Contador zijn terugkeer in het peloton dus vieren met Vuelta-winst. In de schaduw van de Spaanse Armada reden de Nederlanders ook verdienstelijk, met een top-tien notering voor Robert Gesink (zesde) en Laurens ten Dam (achtste).

Vuelta 2012

foto: Sirotti

Canadese WorldTour-wedstrijden en de Ronde van Lombardije
Tijdens de WorldTour wedstrijden in Quebec en Montreal, kwamen de Nederlanders de voorbije jaren goed voor de dag. Ook nu mocht dat verwacht worden, want bondscoach Leo van Vliet wilde van een aantal renners een goed resultaat zien. De boodschap kwam door. De Nederlanders waren in beide koersen heel actief, maar desgewenste resultaten bleven uit. Tom-Jelte Slagter was in beide koersen de beste Nederlander. In Quebec werd hij vijfde, twee dagen later in Montreal twintigste. Respectievelijk Simon Gerrans en in extremis Lars Petter Nordhaug zegevierden in deze WorldTour-wedstrijden.

Nordhaug

foto: Sirotti

Met de Ronde van Lombarije was het seizoen de laatste jaren ten einde, maar nu werd de herfstklassieker drie weken eerder verreden, een week na het WK. De regen kwam met bakken uit de lucht, waardoor er ook met bosjes werd gevallen. Dat veranderde een aantal keren het wedstrijdbeeld, maar de koers ontplofte pas echt op de slotklim. Joaquim Rodriguez denderde weg bij de voorste groep en reed solo richting de zege in Lecco. Daarmee bekroonde Purito zijn uitstekende seizoen met de eindzege in de WorldTour.

Wereldkampioenschappen in Nederland
Naarmate de maand september vorderde, kwam het WK in Limburg dichterbij. Daarbij kwam dit jaar een nieuw onderdeel kijken. Voor het eerst sinds jaren stond er weer eens een ploegentijdrit op het programma, voor merkenteams.

Omega Pharma

foto: © OPQS / Tim de Waele

Onderweg leek de strijd al snel beslist, maar aan de meet werd het toch nog spannend. Uiteindelijk was het Omega Pharma-Quick Step dat wereldkampioen werd, met Niki Terpstra in de ploeg. BMC strandde uiteindelijk op drie luttele seconden. Rabobank (vijfde), Vacansoleil-DCM (twaalfde) en Argos-Shimano (achttiende) deden het naar behoren. Ook de jongelingen van Rabobank Continental mochten mee doen en eindigden op de dertigste van de 32 plaatsen.

Een aantal dagen later was de Nederlandse hoop op eremetaal gevestigd op Lieuwe Westra en Wilco Kelderman. Maar al gauw bleek dat zij geen rol gingen spelen tijdens de mondiale strijd op de tijdritfiets. De strijd ging lange tijd tussen regerend kampioen Tony Martin en de jonge Amerikaan Taylor Phinney. Laatst genoemde kwam uiteindelijk vijf tellen te kort voor goud. Vasil Kiryienka was de verrassende nummer drie, terwijl Kelderman (25e) en Westra (38e) er totaal niet aan te pas kwamen.

Tony Martin

foto: Sirotti

Het laatste onderdeel dat nog op het programma stond, was het WK op de weg. Een uitgesproken favoriet voor de wereldtitel was er niet, maar dit resulteerde niet in een openlijke krachtmeting. De sterke blokken van Italië, Spanje en België hielden de controle over de wedstrijd. Al snel bleek dat de koers beslist zou worden op de Cauberg. En zo geschiedde. Halverwege de laatste beklimming van de Cauberg versnelde Phillippe Gilbert, waar helemaal niemand een antwoord op had. De Belg reed vervolgens solo naar de regenboogtrui. Beste Nederlander was Lars Boom, die verdienstelijk vijfde werd.

Overige wedstrijden
Naast de grotere koersen in september, vonden er ook nog een aantal kleinere wedstrijden plaats. Zo was Tom Boonen de beste in Parijs-Brussel, zegevierde Lars Bak een dag later in de GP Fourmies en was de Fransman Julien Simon de beste in de GP de Wallonie.

Tom Boonen

foto: Photopress.be

Lees ook:
Wielernieuws september 2012

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.