WielerFlits’ Scorito Klassiekerspel-pooltips 2018
zaterdag 24 februari 2018 om 07:30

WielerFlits’ Scorito Klassiekerspel-pooltips 2018

Zaterdag 24 februari markeert niet alleen de start van het klassieke wielerjaar. Op de dag van Omloop Het Nieuwsblad wacht immers ook de deadline voor het Scorito Klassiekerspel. WielerFlits struinde de markt af naar koopjes en selecteerden twaalf tips, verdeeld over vier categoriën.

Voor menig wielerfan is het de laatste uren tot de Omloop nog flink zweten. Welke renners halen de selectie? Wie is er niet of te vroeg in vorm? En zie ik niemand over het hoofd? Om onze lezers bij te staan in het completeren van deze puzzel, overlopen wij net als vorig jaar enkele overwegingen. Die vind je terug in het onderstaande overzicht.

Puntentelling
De puntentelling is ten opzichte van 2017 behoorlijk op de schop gegaan. Naast het uitbreiden van het aantal geselecteerde renners van zestien naar twintig coureurs, is de verdubbelaar voor kopmannen gewijzigd. Deze aanpassingen hebben vanzelfsprekend invloed op de te kiezen strategie. Je eerste kopman krijgt nog altijd driemaal het verdiende aantal punten. Je tweede kopman krijgt nu 2,5 keer zoveel punten en je derde kopman het dubbele aantal punten, ten opzichte van twee, en anderhalf in 2017.

Met de nieuwe puntentelling zijn de podiumplaatsen belangrijker dan voorheen. Eigenlijk kan je het niet veroorloven om duur geprijsde kleppers als Greg Van Avermaet, Peter Sagan en Philippe Gilbert buiten de ploeg te laten. Ook veelwinnaars Michał Kwiatkowski en Alejandro Valverde lijken een must. Ons advies: een van hen thuislaten is een gok die je wel eens duur kan komen te staan. Een belangrijke factor in de keuze om een renner wel of niet te selecteren is het aantal wedstrijden dat hij van plan is om te rijden.

Bovendien is het ploegenklassement weggevallen, waarmee extra punten te verdienen waren. Nu is het zo dat niet alleen de ploegmaats van de winnaar teampunten krijgen, maar ook de teamgenoten van de nummers twee en drie in de uitslag. Saillant detail: zij krijgen óók punten als ze de koers niet uitrijden, zo lang ze maar aan de start verschijnen.

Tips
Om je op weg te helpen, geven we net als vorig jaar een paar tips. Renners die je misschien over het hoofd hebt gezien, of die je keuzes een stuk dragelijker maken. We hebben ons beperkt tot renners met een virtuele prijs van maximaal drie miljoen euro. Uit deze groep kozen we twaalf namen, verdeeld over vier categorieën. Wie neem jij erbij?

Kasseiklassiekers

De voorjaarsklassiekers staan bekend om de koersen op kasseien. Van de dertien wedstrijden op de kalender, zijn er inclusief de Scheldeprijs in totaal acht koersen die over de bekende Vlaamse kinderkopjes dokkeren. Van Avermaet, Sagan, Sep Vanmarcke en Oliver Naesen zijn op voorhand de specialisten, maar wie weet dat een van de volgende drie heren voor jou het verschil maakt:

1. flag-it Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) – € 2.500.000

Matteo Trentin staat aan de vooravond van een belangrijk seizoen. De 28-jarige Italiaan verliet na acht jaar het vertrouwde nest van Quick-Step Floors met als doel om bij zijn nieuwe ploeg Mitchelton-Scott voor eigen succes te gaan rijden. De voorjaarsklassiekers zijn voor hem een uitgelezen periode om zich te bewijzen. Vorig jaar scoorde hij punten in maar liefst zeven wedstrijden, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat hij drie keer enkel teampunten mocht laten bijschrijven. Het toont in ieder geval aan Trentin veel wedstrijden in zijn programma opneemt. Nu hij bij Mitchelton-Scott als onbetwiste kopman geldt, zal het aantal punten dat hij gaat scoren alleen maar toenemen. Ook collega Luke Durbridge geldt als een renner om rekening mee te houden.

2. flag-be Edward Theuns (Sunweb) – €2.500.000

Bij Sunweb hebben ze meerdere pionnen om uit te spelen in de kasseienklassiekers. Met Mike Teunissen en vooral Søren Kragh Andersen zijn dat jonge jongens en niet zo zeer topfavorieten. Dan is er ook nog Edward Theuns. Hij kan zo maar eens uitgroeien tot dé revelatie van het voorjaar. Hij koos er afgelopen winter bewust voor om uit de schaduw van John Degenkolb en Jasper Stuyven te stappen bij Trek-Segafredo. Bij de Duitse ploeg kan Looney Theuns wél rekenen op het kopmanschap in de kasseikoersen. Bovendien heeft de 26-jarige Belg ook een sterk eindschot en won hij in het verleden al verkapte massasprints. Daardoor is hij behoudens de Ardennenklassiekers en misschien Strade Bianche, in iedere koers een gevaarlijke klant.

3. Stefan Küng (BMC) – € 1.000.000

foto: Marcel Koch

Net als Trentin is ook Stefan Küng een renner die vorig jaar aardig scoorde door een vol programma en een succesvolle ploeggenoot. De Zwitser behaalde mede dankzij Van Avermaet punten in zeven koersen. Hoewel het belang van teampunten afgenomen is, maakt hem dat ook dit jaar weer een renner om te overwegen. Bij iedere zege van Van Avermaet kan hij immers dertig punten aan zijn totaal voegen. Dat neemt niet weg dat hij in 2017 ook zelf in bescheiden mate punten bijeen sprokkelde. Zeker Küngs optreden in de laatste, lastige rit in de Volta ao Algarve (vierde), toont aan dat hij in goeden doen is. De 24-jarige Zwitser geldt in het peloton als een topatleet en collega’s prijzen hem als rasstylist. De vergelijking met landgenoot Fabian Cancellara is al vaker gemaakt. Komt zijn grote talent er dit jaar uit?

De heuvelklassiekers

Het Ardens drieluik omvat (de naam zegt het al) slechts drie wedstrijden waarin de specialisten kunnen scoren. Dat kan een reden zijn om tijdens de selectie niet te veel heuvelspecialisten op te nemen. Aan de andere kant kan het ook hard gaan. Alejandro Valverde was vorig jaar met zeges in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik goed voor een karrenvracht aan punten. Of de 37-jarige Spanjaard dat kunstje dit jaar opnieuw kan flikken, is afwachten. Hij komt namelijk terug van een zware blessure. Wie weet dat een van de onderstaande mannen zijn rol kan invullen:

1. flag-ie Daniel Martin (UAE Emirates) – € 2.500.000

foto: UAE Emirates

Niet meer dan één tot twee sterren voor de heuvelklassiekers krijgt hij van Scorito. Hoogst opmerkelijk, wat Daniel Martin heeft vaker bewezen dit soort koersen te kunnen winnen. De 31-jarige Ier wist Luik-Bastenaken-Luik in 2013 te winnen en leek ook een jaar later onbedreigd naar de zege te rijden, totdat hij in leidende positie onderuitgleed in de laatste bocht. Vorig seizoen werd hij in diezelfde koers nog tweede achter Valverde. In de Waalse Pijl eindigde hij bovendien in de laatste vier edities drie keer (twee keer tweede en een keer derde) op het podium. En hoewel de Ronde van Lombardije niet meetelt voor dit spel, wist Martin deze ook al eens als eerste en tweede te beëindigen. Nog niet overtuigd? Hij kost ‘slechts’ € 2.500.000.

2. flag-co Sergio Luis Henao (Sky) – € 1.500.000

foto: Sirotti

Colombiaans kampioen Sergio Luis Henao is al jarenlang een vaste klant in de top-15 van heuvelklassiekers. Hij komt het beste tot zijn recht op de Muur van Huy in de Waalse Pijl (tweede in 2013), maar de Sky-renner eindigde ook in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik al eens bij de eerste zeven. Maar het kwartje kan ook zo maar eens de andere kant opvallen. Voor €1.500.000 is hij daarom zeker het overwegen waard. Ook omdat de de Ardennenklassiekers de enige drie wedstrijden in dit voorjaarsspel zijn, zou je met Henao kosten kunnen besparen en een duurdere kasseienrenner toe kunnen voegen. Met de Colombiaan lijk je in ieder geval verzekerd van punten. En doet hij het niet zelf, dan is er altijd nog ploeggenoot Kwiatkowski.

3. flag-be Dylan Teuns (BMC) – € 1.000.000

foto: ASO

Hij moest even wachten op zijn eerste overwinningen als prof, maar na augustus 2017 reeg hij de ene zege aan de andere. Dylan Teuns was onherroepelijk een van de openbaringen in het wielernajaar van vorig seizoen. De 25-jarige Belg is explosief en kan de Ardennenklassiekers prima aan. In 2016 behaalde hij zowel in de Amstel Gold Race, als Luik-Bastenaken-Luik een top 20-notering. Afgelopen seizoen werd hij daarnaast derde in de Waalse Pijl. Hij kan binnen BMC bouwen op oude rot Simon Gerrans en heeft met Alberto Bettiol een bondgenoot die we ook meer en meer tot de favorieten voor het Ardennenwerk mogen rekenen. Teuns kost je € 1.000.000.

De sprinters

Ook sprinters kunnen niet ontbreken in je selectie. Met de Scheldeprijs is het officieuze WK voor sprinters opgenomen in de voorjaarsreeks en daarnaast wil ook Kuurne-Brussel-Kuurne nogal eens ontaarden in een massaspurt. Milaan-San Remo is de derde koers waarin sprinters vaak de boventoon voeren, al is dat met de Cipressa en de Poggio geen sinecure. Hieronder drie snelle mannen die je ook in andere koersen kunt gebruiken.

1. flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) – € 3.000.000

foto: © Tim De Waele / Getty Images

Hoewel ploeggenoot Elia Viviani momenteel in het Midden-Oosten de zeges aaneen rijgt, is de talentvolle Fernando Gaviria een renner om dit voorjaar rekening mee te houden. De 23-jarige Colombiaan kan een hoogteverschil verteren en geldt als een van de beste afmakers in de sprint. Hij heeft behoorlijk wat klassiekers op zijn kalender staan, waaronder beide koersen in het openingsweekend. Ook in Milaan-San Remo (vorig jaar vijfde), de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Rouaix geeft hij acte de présence. Voor een sprinter is hij duur geprijsd. Maar gezien het feit dat een overwinning van een kopman behoorlijk aantikt én hij lid is van het doorgaans veel winnende Quick-Step Floors, is hij het overwegen waard. Ploeggenoot Viviani is met één miljoen euro een goedkopere optie.

2. flag-fr Arnaud Démare (FDJ) – € 2.500.000

foto: Sirotti

Een sprinter die ook niet mag ontbreken in je selectie, is Arnaud Démare. De Franse kampioen van FDJ (vanaf Parijs-Nice heet de ploeg Groupama-FDJ) kan namelijk zo veel meer. Al jaren heeft hij de ambitie om ook in de Vlaamse wedstrijden mee te doen op het voorste plan. Dat gaat hem ieder seizoen beter af. De 25-jarige Démare won in 2016 natuurlijk Milaan-San Remo, maar de laatste seizoenen behaalde hij ook goede resultaten in andere voorjaarskoersen. Zo werd hij vorig jaar zesde in Parijs-Roubaix, eindigde hij in 2014 als tweede in Gent-Wevelgem en ook in de Ronde van Vlaanderen finishte hij reeds twee keer bij de eerste 25. Ook in de ‘kleinere’ koersen als Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne noteerde hij in het verleden top 10-uitslagen. Wil je besparen op bijvoorbeeld Michael Matthews, dan is Démare met z’n € 2.500.000 iets goedkoper.

3. flag-de André Greipel (Lotto Soudal) – €1.500.000

foto: Sirotti

Bij Lotto Soudal rekenen ze nog altijd op sprinter André Greipel. De 35-jarige Duitser kende een moeilijk 2017 wegens privéomstandigheden. In de Tour Down Under sloeg hij echter sterk terug met twee ritzeges. Der Gorilla kreeg de laatste paar jaar namelijk het verwijt dat hij steeds vaker snelheid tekort komt tegen de intrinsiek rappere, jonge renners. Desondanks is Greipel voor € 1.500.000 wel een relatief goedkope spurter om toe te voegen aan je team. Hoewel je een sprinter vooral voor Kuurne-Brussel-Kuurne, Milaan-San Remo en de Scheldeprijs in je team opneemt, bewees de Duitser de voorbije twee jaren dat hij zich steeds beter thuis voelt op de kasseien. Zijn zevende plek in Parijs-Roubaix van vorig jaar spreekt wat dat betreft boekdelen.

Dark horses

Geen sportspelletjes waarin de categorie dark horse ontbreekt. Mannen waarover twijfels bestaan, renners die goed in vorm zijn of coureurs die zo maar eens kunnen verrassen. De ene net iets voor de hand liggender dan de andere. Ze behoren allemaal tot deze categorie. Wie speel jij uit?

1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) – €2.000.000

In het kader van de rubriek Wielerploegen 2018, sprak WielerFlits een maand geleden met Tim Wellens. De Belg vertelde dat het voor Lotto Soudal zaak was om niet te vroeg in vorm te zijn. In 2017 was dit wel het geval en liep de klassieke periode uit op een teleurstelling. Een dikke maand later kunnen we vaststellen dat de 26-jarige Vlaming zijn eigen woorden resoluut naar de prullenbak heeft verwezen. Wellens is namelijk in bloedvorm: hij won nota bene zelf op Mallorca en schreef het eindklassement van de Ruta del Sol op zijn naam. In die conditie kan hij zo maar eens verrassen in de Omloop. Zijn piek ligt pas in de Ardennenklassiekers. Ondanks dat Wellens een steengoede coureur is, richt hij zijn pijlen voor het eerst op de voorjaarsklassiekers. Dat belooft!

2. flag-au Nathan Haas (Katusha-Alpecin) – € 750.000

foto: ASO

Een renner die zo maar eens de zege kan grijpen in een van de Ardennenklassiekers. Zijn naam is Haas. Nathan bij de voornaam. De 28-jarige Australiër werd bij Katusha-Alpecin binnengehaald als kopman voor de heuvelklassiekers. Zelf was hij op zoek naar een van de beste vijf ploegen ter wereld, om de steun te krijgen die hij in die koersen verlangt. Tijdens de Amstel Gold Race werd Nathan Haas vorig jaar vierde. Ook in Strade Bianche en Milaan-San Remo zou hij een konijn uit zijn hoge hoed kunnen toveren. En wie weet wat hij in de andere koersen kan. Voor € 750.000 is dat het gokje wel waard, om je team compleet te maken. Je weet immers nooit hoe een koe een… juist.

3. flag-dk Magnus Cort Nielsen (Astana) – € 750.000

foto: LaPresse

Zowel Wellens als Haas zijn goed aan het seizoen begonnen. Dat geldt ook voor Magnus Cort Nielsen. De 25-jarige Deen leek tijdens de Vuelta a España van 2016 helemaal door te breken, maar na zijn twee ritzeges aldaar stokte de machine een beetje. Deze winter besloot hij een frisse wind op te snuiven. Hij tekende bij Astana en inmiddels heeft hij al zijn eerste zege geboekt. In de vlakke koersen kan Cort Nielsen zo maar eens uitpakken. Bovendien reed hij de voorbije jaren bij Orica-Scott degelijk in de rondte tijdens de Vlaamse klassiekers. Wellicht dat de sprinter in die koersen kan gebruikmaken van het vrijbuiterscollectief bij het team van Alexander Vinokourov. Ook Cort Nielsen zit al voor 750.000 in je team.


Wil jij de klassiekers dit jaar nog spannender maken? Door mee te spelen met het Scorito Klassiekerspel voeg je een extra dimensie toe aan het kijken van de voorjaarsklassiekers. Wij hopen je met deze tips een eindje op weg te hebben geholpen. Wacht niet langer. Stel jouw team samen, speel mee met de WielerFlits-subleague en maak kans op mooie prijzen!

Hoofdprijs:
Met het Klassiekerspel is er niet alleen voor de eindwinnaar een prijs te winnen. De nummers 1 t/m 3 ontvangen een Futurum 4Seasons kledingset twv € 300,-. Aanmelden kan uiterlijk tot zaterdag 24 februari om 11:45 uur.

Schrijf je nu in

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2018 14:39
Het verlossende woord voor velen die zich willen laten beïnvloeden! Kies zelf, vele malen leuker mocht je dan winnen!
Succes allemaal!
23 februari 2018 17:14
Edit redactie: Bedankt, we hebben het aangepast.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.