WielerFlits’ Tour de France-pouletips
Wie is er op weg naar eeuwige roem? - foto: Sirotti
vrijdag 1 juli 2016 om 15:00

WielerFlits’ Tour de France-pouletips

De jaarlijkse wielerstrijd op de werkvloer, de ‘prijs’ voor de beste kenner in een vriendengroep of de onwetende die het klassement bij de plaatselijke bakker wint. Iedereen kent het: bij de Tour de France hoort een poule (zoals bijvoorbeeld die van Scorito). WielerFlits geeft tien namen prijs die niet mogen ontbreken in jullie Tour-poule, om op die manier de (gezonde) concurrentie te verslaan. De volgorde is volledig willekeurig.

1. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step)

Alaphilippe kan veel, maar moet zich nog bewijzen in een grote ronde - foto: © Tim De Waele

foto: © Tim De Waele

Wanneer je op zoek bent naar een relatief goedkope puntenpakker, ben je bij Julian Alaphilippe aan het goede adres. De Fransman van Etixx-Quick-Step is namelijk erg rap aan de meet na een zwaardere etappe. Tijdens die ritten kan de alleskunner veel punten pakken. Kijk er bijvoorbeeld niet raar van op als hij de tweede rit naar Cherbourg op zijn naam schrijft. Nu zijn er natuurlijk meer renners die ongeveer dezelfde kwaliteiten hebben als Alaphilippe, maar het grote voordeel van het Franse lichtgewicht is dat hij pas 23 jaar is. Hij komt daardoor nog in aanmerking voor het jongerenklassement, wat in sommige Tour-spelletjes goed is voor extra punten. In het Critérium du Dauphiné, een van de twee belangrijkste voorbereidingskoersen op de Tour, wist hij het jongerenklassement begin juni bijvoorbeeld nog te winnen.

2. flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Het bergklassement is het moeilijkst te voorspellen nevenklassement in de Tour. Toch kun je veel puntjes sprokkelen als je de leider van het bergklassement in je Tour-poule hebt. In dat geval kun je best eens een gok wagen met Jarlinson Pantano. De 27-jarige Colombiaan is een ware berggeit, maar komt voor het eindklassement in een grote ronde ruimschoots tekort. Alhoewel: vorig jaar werd Pantano negentiende in de Tour, maar dat is iedereen allang vergeten. En dat is nu net waar de vork in de steel zit, want Pantano wil juist opvallen deze Tour. Zijn ploeg IAM Cycling houdt er aan het einde van het seizoen mee op en waar kun je je als renner dan het beste laten zien? Juist, in de Tour. Onlangs boekte hij in de Ronde van Zwitserland zijn eerste profzege en werd er vierde in het eindklassement.

3. flag-za Louis Meintjes (Lampre-Merida)

Louis Meintjes

Foto: Sirotti

De usual suspects zoals Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador kan iedereen invullen. Tijdens Tour-poules zijn vaak de verrassingen doorslaggevend in het fictieve eindklassement. Mensen die op zoek zijn naar pareltjes, doen er goed aan om ‘budget’ vrij te houden voor Louis Meintjes. De 24-jarige Zuid-Afrikaan rijdt sinds dit seizoen voor het Italiaans Lampre-Merida. Na een moeizaam begin van het seizoen lijkt hij net op tijd zijn draai te hebben gevonden bij de ploeg van teammanager Brent Copeland, niet geheel toevallig een landgenoot van Meintjes. Onlangs baarde hij nog opzien door in het sterk bezette Critérium du Dauphiné als negende te eindigen, nog voor renners als Pierre Rolland en Mikel Landa. Meintjes kan bovendien extra punten verzamelen, omdat hij nog meedingt naar het jongerenklassement. Vorig jaar werd hij tiende in het eindklassement van de Vuelta a España.

4. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

In veel spelletjes leveren ploeggenoten van de toppers ook punten op, omdat ze lid zijn van hetzelfde team. Laten we er vanuit gaan dat André Greipel (lees: bij Alaphilippe is dit met Marcel Kittel ook een voordeel) in de massasprints de nodige punten pakt: in dat geval is het interessant om een ploeggenoot van hem mee te nemen. Nu kun je er voor kiezen om een renner in je ploeg op te nemen die niet veel van je fictieve budget wegneemt. Toch is het raadzaam om iets meer ‘geld’ in die desbetreffende renner te steken. Neem bij Lotto Soudal bijvoorbeeld Tony Gallopin. Als voormalig ritwinnaar en geletruidrager in de Tour, weet Gallopin hoe hij moet winnen. Bovendien stond hij vorig jaar tot diep in de derde week in de top-10 van het algemeen klassement. Gallopin zou dus zo maar eens een hele hoop punten kunnen sprokkelen.

5. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 

 foto: Maxim Horssels/WielerFlits

foto: Maxim Horssels/WielerFlits

Waar vrijwel alle grote klassementsrenners acte de présence geven deze Tour, zijn er op Arnaud Démare en Nacer Bouhanni na ook maar weinig topsprinters die forfait geven. Desondanks moet het internationale veld serieus rekening gaan houden met ‘onze’ nationale kampioen. Dylan Groenewegen heeft zich in rap tempo opgewerkt naar de snelste sprinter van ons land, getuige zijn Nederlandse titel van afgelopen weekend. Maar niet alleen het rood-wit-blauw draagt bij aan de keuze om hem op te nemen in je Tour-poule. Zijn leeuwenhart barst tot aan de kleinste cellen van het zelfvertrouwen en zijn Amsterdamse bravoure zorgt er voor dat de 23-jarige Groenewegen voor niets en niemand bang is. Zelfs niet voor Kittel en Greipel, die hij onlangs nog klopte. En ja, zelfs een ritzege behoort tot de mogelijkheden.

6. flag-ar Eduardo Sepúlveda (Fortuneo-Vital Concept)

Sepúlveda is de Argentijnse hoop in bange dagen -

foto: Sirotti

“Wie? En van welke ploeg?”, zal de leek zich misschien afvragen. Eduardo Sepúlveda is de naam. De 25-jarige Argentijn mag dan misschien bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar hij is zeker het overwegen waard voor in je Tour-poule. De grijns op het gezicht van Bauke Mollema op de foto hierboven, komt nu niet bepaald van een luchtfietser. Het verraadt het verschroeiende tempo dat Sepúlveda ontwikkelt. De renner van Fortuneo-Vital Concept, een klein Frans ploegje dat meedoet op basis van een wildcard, is geen veelwinnaar. Er staan pas drie profzeges op zijn palmares, waaronder een etappe in de Tour de San Luis aan het begin van dit jaar. Sepúlveda eindigde daar als tweede in het eindklassement en stond op het podium met zowel Dayer (eerste), als Nairo Quintana (derde). Op zoek naar een ongepolijste robijn voor het klassement? Sepúlveda it is!

7. flag-fr Bryan Coquard (Direct Energie)

Coquard is op jacht naar zege in Vlaanderen -

foto: Sirotti

De keuze is reuze bij de sprinters. Kittel, Greipel, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Michael Matthews of misschien toch John Degenkolb? Twijfel niet langer, want Bryan Coquard is de oplossing. De 24-jarige Fransman hikt tegen de wereldtop en een definitieve doorbraak aan, maar het zou wel eens heel goed kunnen dat deze Tour daarvoor precies op het juiste moment komt. De kleine spurter van Direct Energie is bezig aan zijn beste seizoen ooit en begint aan zijn derde Ronde van Frankrijk. In 2014 was een vierde plek in Harrogate en Londen zijn beste daguitslag, terwijl hij vorig jaar nog tweede werd achter Greipel op de Champs-Élysées. Welke sprinter dit jaar de meeste zeges boekte? Vergeet Kittel, Greipel, Cavendish, Kristoff, Matthews, Degenkolb en al die anderen: Coquard mocht het vaakst het zegegebaar maken, met tot op heden maar liefst dertien zeges. Die laat je toch niet links liggen?

8. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Wikken en wegen. Een Tour-poule kan soms een hele puzzel zijn. Wel een sprinter extra, of toch een klimmer? Wat dat betreft is het vraagstuk rondom wereldkampioen Peter Sagan een stuk eenvoudiger. Het overgrote merendeel zal de Slowaak van Tinkoff namelijk opnemen in hun selectie. Sagan is namelijk goed voor een heel arsenaal aan ereplaatsen en dus punten. Bovendien nam de Slowaak al vier keer met overmacht de groene trui in ontvangst in Parijs. Daar betaal je in menig spelletje ook een forse prijs voor en daardoor is Greg Van Avermaet misschien een goedkopere, doch trefzekere vervanger. De 31-jarige Belg lijkt afgelopen winter eindelijk de formule van het winnen te hebben gevonden en klopte Sagan (zoals op de foto in Omloop Het Nieuwsblad) al meermaals dit seizoen. Van Avermaet zal zich niet snel smijten in de massaspurts, maar op lastigere aankomsten is hij een goede vervanger voor de wereldkampioen.

9. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Scoren doe je in Tour-poules vaak niet met de toppers, want die zullen de meeste in hun team hebben. Vaak zijn de renners van de tweede rij doorslaggevend bij het winnen van een spelletje. In dat geval mag Thibaut Pinot dit jaar niet in je lijstje ontbreken. Bij het uitvallen van Contador en Froome stond hij in 2014 al eens op het laagste schavotje in Parijs, na Vincenzo Nibali en Jean-Christophe Péraud. Dit jaar lijkt Pinot er meer dan ooit klaar voor om zich op te werpen als de volgende Franse Tour-winnaar. In bijna alle etappekoersen – het Critérium du Dauphiné besloot Pinot als zestiende – die de renner van FDJ dit seizoen reed, eindigde hij bij de eerste vijf. Pinot besteedde sinds het einde van vorig jaar enorm veel aandacht aan zijn tijdrit en dat werpt zijn vruchten af. Bovendien is hij zijn klimmersbenen niet verloren. Op voorhand lijkt Pinot the best of the rest.

10. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

Edvald Boasson Hagen

foto: Sirotti

Jarenlang werd Edvald Boasson Hagen beschouwd als het grote wielertalent van de wereld. Dat kwam er nooit helemaal uit, mede doordat hij bij Sky jarenlang als uitgewrongen knecht werd gebruikt. Bij Dimension Data lijkt de 29-jarige Noor zich te hebben hervonden en komt hij een stuk beter uit de verf. De sterke Scandinaviër komt het beste tot zijn recht in de zwaardere sprints en kan daarin rekenen op een sterke ploeg. Bij het Zuid-Afrikaanse WorldTour-team staat namelijk alles in het teken van dagsucces. In de eerste plaats met Cavendish, maar Boasson Hagen kan in de zwaardere etappes het vuur aan de schenen leggen van mannen als Sagan en Van Avermaet. De Noor is daarom een echte puntensprokkelaar en klimt dit seizoen bovendien ook weer beter dan voorgaande jaren. Wonderen in het hooggebergte mag men niet verwachten, maar een bruikbare renner in je Tour-poule is hij zeker.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
2 juli 2016 01:02
Kijk.... Dit is geen kritiek op de site, of op dit artikel of negatief bedoeld. Maar.....


Laten we eerlijk zijn...

Al die zogenaamde sites met hun tips voor de tour de france gaan echt nergens over. Als ik iemand van straat pluk, die nog nooit op een fiets gezeten heeft. En nog nooit een koers heeft gezien. Ik laat hem 2 dagen googlen op de favorieten.

Dan komt die uit bij de namen die door de zogenaamde kenners als tips worden gegeven.


Waar zijn de sites met ballen die eens echte tips geven ipv wat favorieten opsommen???


Die ene 500k renner die het viervoudige binnen fietst. De onverwachte 1 mil bikkel... Enzovoorts...

Nee... Ik lees op alle sites dat Alaphilippe een tip is voor het wit... Coquare voor het groen...

Echt waar ja???


Waar zijn de Echte tips???


Vive la Fanrce, vive la Tour, iedereen veel succes en plezier!
2 juli 2016 01:17
Zaterdag 1.16 in de nacht en deze "kenner" heeft nog steeds niet zijn 15 namen op papier....elk jaar hetZelfde liedje
2 juli 2016 02:43
Er is ontzettend veel wielernieuws deze dagen. WF was op het NK aanwezig en kon daar alle NL'se deelnemers interviewen. Ik had heel graag die artikelen nu gelezen ipv een stukje over een tourspelletje.

Hoe kijkt Timo Roossen tegen zijn debuut aan? Wat verwacht Langeveld nog te kunnen tonen? Hoe bevalt het Roy Curvers in een Duitse ploeg? Gaat Mollema voor een etappe omdat en waar koerst hij in 2017? Is Clement helemaal hersteld van zijn zware val? Doet Lindeman zij stunt uit de Vuelta na? Mag Van Baarle meespringen of gaat ie sprinten, knechten? Is dit Ten Dam zijn laatste tour? Mist Kelderman Tankink? Doet Poels aan pools?

Allemaal interessanter dan dit, maar er ks uiteraard overal een publiek voor. Ik heb wel keihard gelachen om de poule/pool grappen. Thnxs daarvoor!
2 juli 2016 10:18
Gallopin lijkt me iets minder in vorm dan vorig jaar, maar misschien heeft hij zijn seizoen wel anders ingedeeld om goed te zijn in de Tour.
2 juli 2016 11:26
Pantano is natuurlijk geen 'ware berggeit'.
1 4 5 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.