‘Wielerlegende Bartali was oorlogsheld’
vrijdag 27 januari 2012 om 22:23

‘Wielerlegende Bartali was oorlogsheld’

foto: Sirotti

Gino Bartali is één van de grootste wielrenners allertijden en nu blijkt dat hij waarschijnlijk in de oorlog een ware verzetsheld was. Hij zou vele mensen van de dood hebben gered.

De UCI verklaarde vandaag dat de Italiaanse oud-renner in de Tweede Wereldoorloog waarschijnlijk 800 joden van vervolging heeft gered. Deze verklaring deed de Internationale Wielerunie na het onderzoek van een Italiaanse journaliste.

Tijdens trainingsritten zou De Vrome pasfoto’s van Joden in zijn fietsframe verstoppen en naar een klooster hebben gebracht. Daar werden deze foto’s gebruikt om vervalste persoonsbewijzen te maken.

De Italiaanse journaliste kwam het verhaal op het spoor na een tip van een non. Bartali heeft hier in zijn leven nooit over gesproken. De tweevoudig winnaar van de Tour de France (1938 en 1948) overleed twaalf jaar geleden.

Yad Vashem, het holocost-herrineringcentrum in Israël, gaat het verhaal nu onderzoeken. Als het verhaal klopt zal Bartali postuum geëerd worden met de eretitel Rechtvaardige onder de Volken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.