Wielerploegen 2016: IAM Cycling
Foto: Sirotti
maandag 4 januari 2016 om 07:00

Wielerploegen 2016: IAM Cycling

Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. In de tweede aflevering de hekkensluiter van afgelopen seizoen in de WorldTour-ranking en de ploeg van de Nederlander Stef Clement: IAM Cycling.

IAM Cycling
Land: flag-ch Zwitserland
Sponsor: firma gespecialiseerd in vermogensbeheer
Sinds: 2013
UCI-code: IAM
Fietsen: Scott
Tenue 2016: Klik

Aantal overwinningen 2015: 14
WorldTour-ranking 2015: 17e (189 punten)
Cqranking: 19e met 4816 punten
Website: www.iamcycling.ch
Facebook: /IAMcycling
Twitter: @IAM_Cycling
YouTube: /IAMcycling

2015:
IAM Cycling presenteerde begin vorige maand vol trots de nieuwe outfit voor het komende seizoen. De overwegend donkerblauwe kleuren op het tenue maken plaats voor wit, al zijn er nog wel blauwe en rode vlakken op de borst en blijft de Zwitserse vlag op een subtiele manier zichtbaar. De complimenten die de Zwitserse ploeg ontving voor de stijlvolle nieuwe outfit kreeg het het afgelopen seizoen in veel mindere mate voor de prestaties. Op de WorldTour-ranking eindigde IAM Cycling in het eerste seizoen op het hoogste niveau op de zeventiende en laatste plaats, met slechts 189 punten. Cannondale, dat voorlaatste werd, behaalde met 340 bijna het dubbele aantal.

De zegeteller van IAM Cycling bleef uiteindelijk steken op veertien. Slechts twee van die overwinningen werden behaald in een WorldTour-koers. Sprinter Matteo Pelucchi was in augustus twee keer de snelste in de Ronde van Polen.

Pelucchi komt juichend over de streep in Polen- Foto: Sirotti

Pelucchi komt juichend over de streep in Polen- Foto: Sirotti

Op de WorldTour-ranking was de beste renner van de ploeg pas terug te vinden op een schamele 58e plaats. Mathias Frank had 72 punten nodig om op die positie te belanden. Hoewel Frank dit seizoen verstoken bleef van een overwinning, gaf hij wel zijn visitekaartje af in de belangrijkste koers van het jaar. De Zwitserse kopman van de ploeg eindigde op een keurige achtste plaats in de Tour de France, vlak achter Robert Gesink en Bauke Mollema.

Pelucchi mag zich de zegekoning van de ploeg noemen. Naast zijn dubbele succes in Polen won de rappe Italiaan de Trofeo Santanyi en de Trofeo Playa de Palma tijdens de Challenge Mallorca. Een ritzege in de Giro d’Italia had daarna de kers op de taart moeten worden, maar daar stak André Greipel een stokje voor. In de zesde etappe naar Castiglione della Pescaia was alleen de Duitser hem te snel af. Vier dagen later verliet Pelucchi de Giro na betrokken te zijn geweest bij meerdere valpartijen.

Sylvain Chavanel kwam in zijn tweede seizoen bij IAM Cycling veel minder goed voor de dag dan in zijn eerste jaar, toen hij nog de GP Ouest-France Plouay wist te winnen. Zo kwam hij in het voorjaar niet verder dan twintigste plaatsen in Gent-Wevelgem en de E3 Harelbeke. Zijn ploeggenoot Martin Elmiger kwam in de grote klassiekers veel beter voor de dag met top tien-klasseringen in Parijs-Roubaix (vijfde) en de Ronde van Vlaanderen (tiende). Het leverde hem de 68e plaats op in de WorldTour-ranking, naast Frank de enige IAM-renner bij de beste honderd.

Matthias Brändle- Foto: Sirotti

Matthias Brändle- Foto: Sirotti

Matthias Brändle boekte eind februari, een paar dagen nadat hij zijn werelduurrecord was kwijtgeraakt aan Rohan Dennis, een ritzege in de Ronde van Oman. Na ruim drie maanden zonder overwinning voor IAM zorgde de Oostenrijker eind mei voor blijdschap binnen de ploeg door de proloog in de Ronde van België te winnen. Een proloogzege behaalde ook zijn ploeggenoot Roger Kluge, maar dan in de Ster ZLM Toer.

Brändle liet ook in de Tour de France zien over een goede tijdrit te beschikken met een zevende plaats in Utrecht. Op datzelfde moment wist de ploeg nog beter te scoren in de Ronde van Oostenrijk. Op 5 juli won Sondre Holst Enger daar een etappe, een dag later was het de beurt aan David Tanner.

Een ritzege in een grote ronde kwam er niet in 2015, ondanks de knappe Tour van Frank, die na een aantal mislukte pogingen eindelijk zijn status van klassementsrenner in een grote ronde waar kon maken. In de andere grote rondes speelde IAM geen rol in het klassement. Sylvain Chavanel werd 36e in de Giro d’Italia. Larry Warbasse was de beste van zijn ploeg in de Vuelta op de 38e plaats.

Sylvain Chavanel

Sylvain Chavanel tijdens de Giro d’Italia- Foto: Sirotti

In de kleinere rittenkoersen zorgde Jonas van Genechten twee keer voor succes. De Belg won eind juli een rit in de Ronde van Wallonië, begin oktober herhaalde hij dat kunstje in de Tour de l’Eurométropole.

IAM Cycling leverde in 2015 drie nationale kampioenen af. Heinrich Haussler, die zijn seizoen afsloot met een zevende plaats in Parijs-Tours, won de wegwedstrijd in Australië. Aleksejs Saramotins werd kampioen van Letland, terwijl Jérome Coppel zich in Frankrijk de beste tijdrijder toonde.

Stef Clement in de Tour de France- foto: Sirotti

Stef Clement in de Tour de France- foto: Sirotti

En dan is er natuurlijk nog Stef Clement, die voor de Nederlandse inbreng zorgt. Eind 2014 sloeg hij een aanbieding om zijn contract bij Belkin te verlengen af en ging hij bij IAM Cycling op zoek naar een nieuwe impuls in zijn carrière. Zijn droom om eens een etappe in de Giro d’Italia te winnen kwam niet uit. Na een val in de twaalfde etappe gaf de wegkapitein er een paar dagen later de brui aan.

Succes was er wel op de Europese Spelen in Baku, waar Clement achter de latere wereldkampioen Vasil Kiryienka zilver pakte in de tijdrit. Een maand later reed Clement de Tour de France uit op de 59e plaats, in de ploegentijdrit finishte hij met zijn ploeg als zesde. De 33-jarige Brabander staat ook dit jaar nog bij IAM Cycling onder contract.

Transfers:
Waar IAM Cycling vorig jaar met het behalen van de WorldTour-licentie nog tien nieuwe renners aantrok, bleef het dit jaar betrekkelijk rustig. Alleen de Belg Oliver Naesen (Topsport Vlaanderen-Baloise), de Zwitser Oliver Zaugg (Tinkoff-Saxo), de Australiër Leigh Howard (Orica-GreenEDGE) en de Noor Vegard Stake Laengen (Team Joker) werden gehaald. Van die vier is Zaugg de enige met een grote zege op zijn erelijst. Hij won in 2011 verrassend de Ronde van Lombardije. Het palmares van Howard is overigens ook geen onbeschreven blad. Hij boekte onder meer een ritzege in de Tour of Britain en in de Ster ZLM Toer.

Oliver Zaugg

Oliver Zaugg- foto: Sirotti

Van de renners die vertrokken, springt de naam van Sylvain Chavanel het meest in het oog. De ervaren Fransman kwam het afgelopen seizoen niet tot aansprekende resultaten, al was dat niet de reden om hem geen nieuw contract te geven. “Voor volgend jaar willen we onze groep renners meer compact en prominent aan kop van het peloton zien om onze sprinters effectiever naar de finishlijn te brengen”, gaf IAM-oprichter Michel Thétaz als verklaring. “Als gevolg van deze evaluatie hebben we besloten om het contract met Sylvain Chavanel niet te verlengen.” De 36-jarige renner zet zijn loopbaan voort bij het ProContinentale Direct Energie.

Ook Chavanels landgenoot Jérôme Pineau staat volgend seizoen niet meer op de loonlijst. Hij heeft op 36-jarige leeftijd zijn fiets aan de wilgen gehangen.

In
flag-be Oliver Naesen (Topsport Vlaanderen-Baloise)
flag-ch Oliver Zaugg (Tinkoff-Saxo)
flag-au Leigh Howard (Orica-GreenEDGE)
flag-no Vegard Stake Laengen (Team Joker)

Out
flag-ch Sébastien Reichenbach (FDJ)
flag-ch Patrick Schelling (Vorarlberg)
flag-fr Jérôme Pineau (gestopt)
flag-be Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert)
flag-fr Sylvain Chavanel (Direct Energie)

De renners voor 2016:
IAM Cycling zal er veel aan gelegen zijn om de laatste plaats op de WorldTour-ranking volgend seizoen door te geven aan een andere ploeg. Daarvoor zal vanzelfsprekend meer gewonnen moeten worden. “Dat is ons doel voor dit seizoen”, vertelde Thétaz onlangs bij de officiële presentatie. “We kunnen dat bereiken door alle sterke punten van het team optimaal te gebruiken.”

“Ik heb onze technische staf gevraagd zich vooral te richten op de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland, het Zwitserse kampioenschap op de weg en uiteraard de Tour de France. Dat zijn onze belangrijkste doelstellingen van het jaar. Het aantrekken van nieuwe renners is vanuit die doelstelling gedaan”, zo wijst hij op de komst van Naesen, Zaugg, Howard en Laengen. “Zij zijn gehaald om het team te versterken in dienst van onze leiders.”

Mathias Frank tijdens de ploegenpresentatie van de Tour de France, waarin hij uiteindelijk achtste zou worden- Foto: Sirotti

Mathias Frank tijdens de ploegenpresentatie van de Tour de France, waarin hij uiteindelijk achtste zou worden- Foto: Sirotti

En van die leiders is Frank, die in de belangrijkste koersen zal moeten gaan voor het klassement. Hij rijdt in ieder geval weer de Tour de France en zal ook zeker in de GP Lugano, Tirreno-Adriatico, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland worden ingezet. Verder zal IAM Cycling zich vooral richten op etappezeges en het winnen van eendagskoersen. Daarbij is de ploeg niet afhankelijk van één of twee kopmannen. In 2015 werden de veertien overwinningen over negen verschillende renners verdeeld. Voor de sprints blijft de Italiaan Matteo Pelucchi de belangrijkste troef.

Selectie IAM Cycling 2016
flag-ch Marcel Aregger
flag-at Matthias Brändle
flag-fr Clément Chevrier
flag-nl Stef Clement
flag-fr Jérome Coppel
flag-at Stefan Denifl
flag-be Dries Devenyns
flag-ch Martin Elmiger
flag-no Sondre Holst Enger
flag-ch Mathias Frank
flag-ch Jonathan Fumeaux
flag-au Heinrich Haussler
flag-ch Reto Hollenstein
flag-au Leigh Howard
flag-de Roger Kluge
flag-no Vegard Stake Laengen
flag-ch Pirmin Lang
flag-be Oliver Naesen
flag-co Jarlinson Pantano
flag-ch Simon Pellaud
flag-it Matteo Pelucchi
flag-es Vicente Reynes
flag-lv Aleksejs Saramotins
flag-au David Tanner
flag-be Jonas Van Genechten
flag-us Larry Warbasse
flag-ch Marcel Wyss
flag-ch Oliver Zaugg

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
4 januari 2016 08:01
Reichenbach gaan ze nog wel missen.
Wellicht dat Enger nog wat meer door gaat breken dit jaar...
4 januari 2016 09:04
9 Zwitsers, en voor de rest een allegaartje aan nationaliteiten.
Altijd goed in de TTT's, maar verders mag ik hopen dat ze wat meer aansprekende resultaten gaan boeken. ben niet echt overtuigd van de 4 nieuwe aanwinsten.
4 januari 2016 10:57
Verwacht wel wat van Denifl, die vorig jaar best wel goed terugkwam na acht maanden blessureleed en nu eindelijk nog eens op volle kracht aan een seizoen kan beginnen. Die jongen heeft talent, maar nog te weinig kans gehad het te tonen...
4 januari 2016 11:37
Benieuwd of er Coppel de lijn van zijn WK medaille kan doortrekken. Ook die renner heeft ontzettend veel talent. Het komt er helaas te vaak en teveel niet uit bij hem.
4 januari 2016 11:39
Ik ben benieuwd hoe Pantano zich ontwikkelt. Was het afgelopen jaar vaak in rondes als Down Under, Romandië en Catalonië net achter de toppers rond de plekken 8-20. En daarnaast natuurlijk de grote namen in deze ploeg Pelucchi en Frank. De komst van Howard zal belangrijk zijn voor Pelucchi, hopelijk kent hij wat minder pech dit jaar en kan 'ie meesprinten in de Giro.
4 januari 2016 12:40
Ik hoop vooral dat Pelucchi eens wat minder pech tegenkomt. Hij hoort gewoon bij de 5 snelste spurters ter wereld. En op een goede dag is hij wellicht wel de allersnelste sprinter die er is.

Voor de rest uitkijken naar Pantano, Denifl, Hollenstein en Coppel.
4 januari 2016 12:48
Een ploeg die het vooral van hun tijdritspecialisten moet hebben en Pelucchi als sprinter. Frank is een klassementsrenner met af en toe een uitschieter. Het is een leuke ploeg maar niet met een absolute topper in de gelederen. En ik vraag me af of de ploeg zelfs niet iets zwakker is geworden met het wegvallen van Reichenbach.
4 januari 2016 13:28
Naesen in twee jaar tijd van continentaal niveau naar world-tour. Vorig jaar in zijn eerste jaar als prof in alle Vlaamse topklassiekers top 35.
4 januari 2016 13:35
Pantano niet een keer genoemd. Die reed toch behoorlijk als klassementsrenner/sprinter in rondes van een week en werd in TdF uitgespeeld om ritten te winnen. Ik denk dat hij samen met Pelucchi en Frank de meubelen moet redden voor IAM. Pelucchi is niet echt een complete renner en Frank gaat weer voor een klassement in de TdF, dus ik denk dat we ook hem weinig gaan zien verder.
4 januari 2016 13:53
@Heuvelcolombia maar echt overtuigend was het allemaal niet...
4 januari 2016 14:30
Met hun 14 zeges was het misschien niet overtuigend, maar was team IAM met Matthias Brändle, Matteo Pelucchi, Sondre Holst Enger en Mathias Frank toch niet minder succesvol als bijv. TLJ.
4 januari 2016 15:13
@rahims Nee, maar vergeleken met andere IAM renners wel.
Was trouwens wel Elmiger vergeten. Waren jullie die niet vergeten @purito, @rahims?

@CeRo, vandaar dat ik hem zo slecht ken. Van Asbroeck, Naesen, Wallays, Theuns, Stuyven, De Bie... ik hoop dat er een écht doorbreekt zoals Benoot.
4 januari 2016 15:35
@Heuvelcolombia nee, maar die wordt er ook niet echt jonger op ;)

@Kelderfan in aantal overwinningen was IAM inderdaad beter dan TLJ maar ik vind de WT-overwinningen van TLJ wat aansprekender en ook in de breedte vindt ik wat TLJ liet zien qua niveau toch net een stapje hoger dan IAM.
4 januari 2016 16:49
@rahimns
Bij TLJ heb je 't ook over 3 kopmannen en bij IAM is eigenlijk alleen Frank, die voor 't klassement kan gaan. En wat overwinningen betreft had IAM er 14 en TLJ er 7, waarvan nog eentje gedeeld met SEG.
4 januari 2016 18:37
Wat kan haussler nog?
4 januari 2016 23:22
De beste (en meest verrassende prestatie) van een IAM-renner in 2015 was voor mij de medaille van Coppel op het WK. Die mis ik in het stuk. Verder is het natuurlijk weer leuk leesvoer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.