Giro 2024: Tim Merlier besluit met derde sprintzege, Pogacar kroont zich tot eindwinnaar
Martínez, Pogacar en Thomas: het eindpodium in de 107e Giro d'Italia - foto: Cor Vos
zondag 26 mei 2024 om 18:39

Giro 2024: Tim Merlier besluit met derde sprintzege, Pogacar kroont zich tot eindwinnaar

Tim Merlier is als winnaar over de streep gekomen in de 21ste en laatste etappe van de Giro d’Italia 2024. De Belg van Soudal Quick-Step zegevierde na een bijzonder hectische sprint in Rome. Jonathan Milan – die in de finale nog kreeg af te rekenen met een lekke band – werd tweede. Tadej Pogacar is de eindwinnaar van de 107e Ronde van Italië.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na twintig etappes, bijna 3.300 kilometer in het zadel, 44.550 hoogtemeters, zes aankomsten bergop, zes sprintetappes, de nodige overgangsritten, twee beproevingen tegen de klok en 42 gecategoriseerde beklimmingen was het vandaag tijd voor de slotetappe van de 107e Giro d’Italia. In de laatste rit van de Ronde van Italië kregen de rappe mannen nog een laatste kans op ritsucces. De klassieke slotrit, dit keer door Rome, bood voor de winnaars van de drieweekse ronde genoeg kans om te proosten met een glaasje prosecco.

De renners van UAE Emirates in een speciaal tenue, ter ere van de man in de roze trui – foto: Cor Vos

Knechten van Pogacar mogen aan de bak, Pozzovivo in het zonnetje
In de eerste koersuren werd er aan een rustig tempo doorgereden en hadden de renners alle tijd om weer eens gezellig bij te kletsen en lief en leed van de voorbije weken te delen. UAE Emirates, de ploeg van Pogacar, deed het aanvankelijk ook rustig aan, maar de ploeg besloot op een gegeven moment toch het tempo op te drijven. De formatie wilde zo snel mogelijk in Rome zijn en dus kregen de knechten van Pogacar de opdracht om flink door te jassen.

Het peloton bereikte zo al vrij snel de lokale ronde in Rome. Domenico Pozzovivo mocht als eerste beginnen aan het lokale circuit in de hoofdstad van Italië. En dat was niet zonder reden: de inmiddels 41-jarige Italiaan van VF Group-Bardiani CSF-Faizanè reed vandaag voor de allerlaatste keer een Giro-etappe. Pozzovivo stond in 2005 – bijna twintig jaar geleden – voor het eerst aan de start van zijn thuisronde en wist vandaag zijn 18e(!) Giro tot een goed einde te brengen.

Mikkel Bjerg op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Vier renners in de aanval
Na een eerbetoon aan Pozzovivo kon de etappe écht beginnen en zagen we een aanval van vier renners. Ewen Costiou (Arkéa-B&B Hotels), Alex Baudin (Decathlon AG2R), Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) en Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) vonden elkaar in een poging om een sprint te ontlopen. De voorsprong van deze vier avonturiers liep op tot een halve minuut. Een dappere poging, maar het bleek een zinloze missie.

De sprintersteams waren namelijk niet van plan om de laatste kans op een ritzege uit hun handen te laten glippen en dus zagen we op dertien kilometer van de streep een hergroepering. Het was vervolgens uitkijken naar een laatste koninklijke massasprint in de straten van Rome. De nervositeit in het peloton nam zienderogen toe en dit leidde tot een valpartij van Hugo Hofstetter en een zichtbaar balende Dries De Pooter, maar beide renners konden hun weg gelukkig wel weer vervolgen.

Vier renners reden nog even in de aanval – foto: Cor Vos

Favoriet Milan kent pech, maar keert toch nog terug
Net bij het ingaan van de laatste lokale ronde was er opnieuw tumult, maar dit keer vanwege een mechanisch probleem bij Jonathan Milan. De winnaar van de paarse puntentrui en de favoriet voor de dagzege in Rome moest bijzonder lang wachten op een nieuwe fiets en leek uitgeschakeld voor de overwinning, maar wist met een enorme inspanning – en wat hulp van de volgwagens – toch weer terug te keren in het peloton. En dat niet alleen: hij zat in geen tijd weer in prime position.

Milan werd na zijn wonderbaarlijke remonte op sleeptouw genomen door zijn ploeggenoten van Lidl-Trek. De Amerikaanse ploeg wist – niet voor het eerst in deze Giro – een perfecte lead-out op poten te zetten. Althans, zo leek het toch. Na een enorme kopbeurt van Stuyven ontstond er echter wat twijfel en hierdoor raakte Milan ietwat ingesloten. Lidl-Trek slaagde er daarna niet meer in om de controle te pakken. Van de ontstane chaos wist Merlier optimaal van te profiteren.

Tim Merlier boekte in Rome zijn derde ritzege – foto: Cor Vos

Merlier trekt de stand gelijk, Pogacar eindwinnaar
De Belg wist zich in al het gedrum en gekwak uitstekend te positioneren, ging als eerste aan net voor de keitjes richting de finishstreep en wist het vervolgens met verve af te maken. Met een lange sprint wist hij Milan – die dit keer duidelijk zijn meerdere moest erkennen – ruim achter zich te houden. Kaden Groves spurtte opnieuw naar een podiumplaats, Fernando Gaviria en Tim van Dijke vervolledigen de top-5.

Een andere winnaar kwam iets later over de finish. Tadej Pogacar koos er in de laatste kilometers niet voor om rustig met zijn ploeggenoten uit te bollen. De Sloveen probeerde in de laatste hectische kilometers zijn ploegmaat Juan Sebastian Molano nog naar de zege te piloteren, maar de Colombiaan kwam niet in het stuk voor. Het mag de pret echter niet drukken voor UAE Emirates en Pogacar. De Giro-eindzege voor de Sloveen is nu ook echt binnen. Hij werd op het eindpodium vergezeld door Daniel Felipe Martínez (2e) en Geraint Thomas (3e).

UAE Emirates, met eindwinnaar Pogacar als stralend middelpunt – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.