Wielertransfers 2014: Tinkoff-Saxo, Euskaltel, Rathe, Crelan, …
woensdag 4 december 2013 om 13:42

Wielertransfers 2014: Tinkoff-Saxo, Euskaltel, Rathe, Crelan, …

peloton algemeen

foto: Sirotti

Het Europese wielerjaar is ten einde. Veel renners kennen door het stoppen van verschillende formaties nog geen werkgever voor volgend jaar. De tijd begint voor hen langzaam te dringen. Het wordt dan ook gevoelig drukker op de transfermarkt. In de rubriek ‘Wielertransfers 2014’ bundelt WielerFlits regelmatig de laatste nieuwtjes op transfergebied.

Ivan Rovny & Nikolai Trussov
Niet lang na de bekendmaking dat de Russische zakenman Oleg Tinkov de nieuwe eigenaar wordt van de Deense Saxo Bank-formatie, is de komst van twee Russische renners een feit. Ivan Rovny en Nikolai Trussov komen in 2014 namelijk de rangen van de ploeg, die door zal gaan als Tinkoff-Saxo, versterken. Beiden komen ze van een continentale formatie, respectievelijk Ceramica Flaminia en De Rijke-Shanks, maar onbekenden op WorldTour-niveau zijn ze niet. De 26-jarige Rovny reed namelijk onder meer voor Katusha en RadioShack. Afgelopen seizoen deed hij van zich spreken met meerdere top-5 noteringen in Italiaanse semiklassiekers. De 27-jarige Trussov, die eveneens een verleden bij Katusha heeft, staat bekend als sprinter, en heeft op zijn palmares onder meer een rit in de Ronde van Catalonië staan.

Voor Tinkoff-Saxo zijn de twee Russen na de talenten Michael Valgren Andersen, Jesper Hansen, Michael Kolar en Pawel Poljanski respectievelijk de vijfde en zesde aanwinst voor volgend seizoen. Daar tegenover staat het vertrek van Jonas Aaen Jørgensen (Team Riwal), Jonathan Cantwell (Drapac), Mads Christensen (Cult Energy), Takashi Miyazawa (Vini Fantini-Nippo), Timothy Duggan, Anders Lund en Benjamin Noval (allen einde carrière).

Pablo Urtasun & Juan José Oroz
Pablo Urtasun (foto) en Juan José Oroz moeten volgend seizoen noodgedwongen een flinke stap terug zetten. De twee Baskische renners zien hun werkgever Euskaltel stoppen, en zijn er niet in geslaagd een ploeg op WorldTour- of ProContinentaal-niveau te vinden. Beiden gaan ze nu rijden voor het bescheiden PinoRoad, een nieuwe continentale formatie uit Chili. Dat meldt althans CicloWeb. Met de transfer van het tweetal zijn Ion Aberasturi, Jorge Azanza, Ricardo Garcia, Egoi Martinez, Miguel Minguez, Ruben Perez, Steffen Radochla, Gorka Verdugo én kopmannen Samuel Sanchez en Igor Anton de overgebleven renners van Euskaltel die nog geen duidelijkheid hebben over hun toekomst.

pablo urtasun

Jacob Rathe
Net als Urtasun en Oroz keert ook Jacob Rathe terug vanuit de WorldTour naar het continentale niveau. De 22-jarige Amerikaan moet na twee seizoenen zonder noemenswaardige resultaten vertrekken bij Garmin-Sharp, en gaat rijden voor Jelly Belly. Voor die formatie, waar ook onder meer Amerikaans kampioen Fred Rodriguez voor uitkomt, reed Rathe ook al in 2010.

Maxime Vantomme, Kevin Claeys, Klaas Sys & Benjamin Verraes
Met de dag wordt het duidelijker dat het enorm lastige tijden zijn voor renners die nog een ploeg zoeken. Ook het Belgische kwartet Maxime Vantomme, Kevin Claeys, Klaas Sys en Benjamin Verraes hebben dat afgelopen tijd ondervonden. Vantomme, Claeys en Sys zien hun huidige werkgever Crelan-Euphony de wielersport verlaten, terwijl Verraes geen plaatsje krijgt in de Wanty-ploeg, de doorstart van zijn huidige team AccentJobs-Wanty. Voor alle vier zit er in 2014 niet meer in dat een plek op het continentale niveau, zo schrijft Het Nieuwsblad. Vantomme gaat aan de slag bij het Franse Roubaix-Lille Métropole, Claeys keert terug bij het Iers-Belgische An Post en Sys en Verraes gaan rijden voor Josan-ToWin.

Alessandro Malaguti
Alessandro Malaguti rijdt volgend jaar in het shirt van Vini Fantini-Nippo-De Rosa. Dat meldt Biciciclismo. De 26-jarige Italiaanse sprinter verlaat zo na één seizoen alweer het kamp van Androni Giocattoli-Venezuela, waarvoor hij dit jaar de Franse semiklassieker Route Adélie de Vitré won. Het continentale Vini Fantini-Nippo-De Rosa is de doorstart van het huidige Japanse team Team Nippo-De Rosa, en dus niet te verwarren met het ProContinentale Vini Fantini-Selle Italia, dat in 2014 doorgaat als YellowFluo.

Malaguti

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.