Wielerweekend: La Primavera, koersen langs de Loire en Trofeo Binda
Opent Van Avermaet weer de debatten op de Poggio? - foto: Sirotti
vrijdag 18 maart 2016 om 12:00

Wielerweekend: La Primavera, koersen langs de Loire en Trofeo Binda

Komend wielerweekend zal de meeste aandacht ongetwijfeld uitgaan naar Milaan-San Remo, maar ook in Frankrijk staan er twee wedstrijden op het programma. Daarnaast koersen de vrouwen in Italië. WielerFlits zet het programma voor je op een rij in het spoorboekje voor het komende weekend.

Milaan-San Remo
Met Milaan-San Remo staat zaterdag het eerste wielermonument van 2016 op de kalender. De lijst met favorieten lijkt eindeloos, een deelnemerslijst om duimen en vingers bij af te likken. De langste eendagskoers van het jaar (291 kilometer)  is op zoek naar een opvolger voor John Degenkolb (Giant-Alpecin), die wegens de gevolgen van het trainingsongeluk in januari niet van de partij is. Wie het publiek zaterdagmiddag allemaal kan verwachten op de Cipressa, de Poggio en de Via Roma, lees je in onze voorbeschouwing.

Kristoff, Degenkolb en Matthews stonden vorig jaar op het podium

Kristoff, Degenkolb en Matthews stonden vorig jaar op het podium – Foto: Sirotti

Er staan aanstaande zaterdag 14 Nederlanders aan de start. Namens LottoNL-Jumbo staan Moreno Hofland, Tom Leezer, Maarten Tjallingii en Jos van Emden aan het vertrek. Giant-Alpecin neemt Roy Curvers, Koen de Kort, Tom Stamsnijder en Albert Timmer mee naar Italië. Tom Dumoulin heeft zich vanwege ziekte afgemeld. Lars Boom (Astana) Pim Ligthart (Lotto-Soudal) en Martijn Verschoor (Novo Nordisk) rijden La Primavera in buitenlandse loondienst. Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle en Tom-Jelte Slagter vertegenwoordigen het Amerikaanse Cannondale. Afgelopen dinsdag spraken we met Slagter tijdens WielerFlits Live.

Milaam-San Remo wordt live uitgezonden door de NOS. De wedstrijd is live te volgen via NPO 1 (vanaf 14.30 uur) en via de livestream op NOS.nl. Daarnaast doen Sporza en Eurosport rechtstreeks verslag.

Website organisatie
Deelnemerslijst Milaan-San Remo 2016


Classic Loire Atlantique
Het West-Franse La Haye-Fouassière is zaterdag het decor voor de zeventiende editie van Classic Loire Atlantique. De start en finish van de 1.1-koers liggen allebei in deze voorstad van Nantes. AG2R La Mondiale-renner Alexis Gougeard, onlangs nog vijfde in Omloop Het Nieuwsblad, won de voorgaande twee edities . Hij staat dit jaar niet op de startlijst en zal daarom zichzelf niet opvolgen. De koers leent zich voor aanvallers, omdat er vaak renners solo aankomen of sprints met kleine groepjes de winnaar aan moeten wijzen. Direct Energie heeft Sylvain Chavanel, de van een blessure terugkerende Bryan Coquard, Romain Sicard en Thomas Voeckler in de gelederen en is op papier de sterkste ploeg. Bob Schoonbroodt en Michael Vingerling (beiden 3M) zijn de enige landgenoten die dit jaar aan het vertrek staan. De laatste Nederlander die hier wist te winnen is Lieuwe Westra. In het shirt van Vacansoleil-DCM kwam hij in 2011 als eerste over de finish.

Westra in 2011 - foto: Sirotti

Westra in 2011 – foto: Sirotti

Website organisatie
Deelnemerslijst


GP Cholet
Daags nadien staat er in dezelfde regio nog een 1.1-koers op het programma. Op nog geen vijftig kilometer van La Haye-Fouassièrre is Cholet de thuishaven van de gelijknamige Grote Prijs. De streek waarin beide wedstrijden plaatsvinden kenmerkt zich door de rivier Loire, die dwars door het gebied loopt. De uitkomst van de GP Cholet is een stuk lastiger te voorspellen. Zowel aanvallers als sprinters sieren namelijk de erelijst. In de voorgaande 38 edities won er nog nooit een Nederlander. Frankrijk topt met 22 zeges de erelijst, al is er een buitenlander recordhouder wat betreft het aantal zeges. De Est Jaan Kirsipuu zegevierde in 1997, 1998 en 1999 drie keer achter elkaar. Vorig jaar trok Pierrick Fédrigo een lange neus naar zijn tegenstanders. Hij kwam solo aan en spelt zondag rugnummer één op zijn shirt. Schoonbroodt en Vingerling komen opnieuw aan de start, maar krijgen bijval van hun ploeggenoot Yoeri Havik.

profiel_cholet

Website organisatie
Deelnemerslijst


Trofeo Alfredo Binda
De Women’s World Tour is met de Trofeo Alfredo Binda zondag al toe aan de derde wedstrijd. Deze Italiaanse eendagskoers is vernoemd naar een Italiaanse oud-renner die in de jaren ’20 en ’30 maar liefst vijf keer de Giro d’Italia won. Vorig jaar ging de zege naar Lizzie Armistead (Boels-Dolmans), die in een sprint van een groep van vijf rensters Rabo-Liv renners Pauline Ferrand-Prevot en Anna van der Breggen voorbleef.

In Lombardije wacht de vrouwen een route van 123,3 kilometer over een golvend parcours. De koers gaat van start in Gavirate, dat aan de noordkant van het Meer van Varese ligt. Na een ronde rond de startplaats wordt er koers gezet richting de noordelijk gelegen finishplaats Cittiglio. Tijdens een omloop ten oosten van de aankomstplaats beklimmen de rensters de vier kilometer lange Cunardo. Hierna volgt een kortere ronde van 18,5 kilometer, die vier keer moet worden afgelegd. De korte beklimming van de Orino zorgt hierin voor een extra moeilijkheidsgraad. De wedstrijd start om 13:30 en eindigt tussen half vijf en vijf uur.

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weekendinterview met Sean de Bie

foto: Lotto Soudal/Photonews

foto: Lotto Soudal/Photonews

Het Weekendinterview gaat deze week met Sean De Bie van Lotto Soudal. We spraken hem over zijn zege in West-Vlaanderen, zijn zoektocht naar een specialiteit, de opvallende manier om zijn progressie na te gaan en zijn eigen televisiereeks ‘Jonge Benen’.

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
18 maart 2016 12:42
Fédrigo die een lange neus trekt, blijft leuk om te lezen.
18 maart 2016 13:46
doen we geen sterren-voorspellingen meer? :)
het wordt een mooi wieler-weekend
18 maart 2016 13:46
Prachtig parcours van de Trofeo Alfredo Binda; Gavirate als startplaats net zo charmant als Laveno denk ik. Een regio waar je veel wieleramateurs voorbij ziet flitsen.

Mis in de beschrijving dat finishplaats Cittiglio geboorte- en sterfplaats is van l’Alfredo.
18 maart 2016 18:51
Die vrouwensamenvatting wel profi gedaan. Leuk ook.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.