Wiggins haalt uit naar Cavendish, Froome en Brailsford
Bradley Wiggins - foto: Sirotti
donderdag 15 november 2018 om 09:00

Wiggins haalt uit naar Cavendish, Froome en Brailsford

Bradley Wiggins heeft tijdens de promotietour van zijn nieuwe boek Icons uitgehaald naar enkele oud-collega’s. Onder meer Mark Cavendish, Chris Froome en Dave Brailsford moesten het ontgelden.

De inmiddels 38-jarige Wiggins heeft een lastig jaar achter de rug. Een Britse parlementaire onderzoekscommissie concludeerde dat hij tijdens zijn Tourzege in 2012 oneigenlijke gebruik maakte van het astmamiddel Triamcinolon. De zaak heeft naar eigen zeggen zijn leven op zijn kop gezet. “Ik had beter iemand kunnen vermoorden. Dan had ik nog een fair proces gekregen”, citeert Het Laatste Nieuws de Tourwinnaar van 2012.

Wiggins geeft toe dat hij geen dikke vrienden is met Mark Cavendish, met wie hij twee keer wereldkampioen ploegkoers werd. “Het wringt altijd een beetje tussen ons. Omdat ik hem zeg hoe het is. Ik lik zijn kont niet, in ­tegenstelling tot vele anderen”, stelt Wiggins. “Cavendish draagt een uurwerk van 300.000 pond en hij rijdt voor een ploeg die elke dag tien fietsen schenkt aan ­Afrika. Ik zei hem: ’Waarom verkoop je niet gewoon je uurwerk, dan kan je heel Afrika kopen.”

Dat het niet botert met Chris Froome, is algemeen bekend. “We moeten elkaar niet. En dan? Hij haat me, maar hij is een geweldige atleet en hij zal herinnerd worden als een van de groten in deze sport”, oordeelt Wiggins.

Ook voor zijn teammanager Dave Brailsford heeft hij geen goed woord over. “Hij is als een herboren Messias. Ik kan niet over hem spreken zonder dat ik begin te vloeken. Als je hem zou betrappen met je eigen vrouw in je bed, zou hij je laten geloven dat het jouw idee was.”

Wiggins wilde als roeier naar de Olympische Spelen in Tokio. Die droom heeft hij inmiddels laten varen. “Je zult geen roeiers zien met een ­sleeve tattoo. Je moet naar de ­juiste scholen zijn gegaan”, stelt hij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.