WK 2016: Dideriksen klopt Wild in massasprint
Foto: Sirotti
zaterdag 15 oktober 2016 om 15:20

WK 2016: Dideriksen klopt Wild in massasprint

Amalie Dideriksen is de nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen. De pas 20-jarige renster uit Denemarken versloeg Kirsten Wild in een massasprint. De spurt werd na een gezapige koers goed aangetrokken voor Wild, die de sprint van kop begon, maar ze kwam een half wiel tekort voor de wereldtitel.

Nederlanders vallen aan
Het eerste uur werd gekleurd door de Japanse Eri Yonamine. Zij reed in haar eentje voorop. Uiteindelijk kreeg ze nog wel even gezelschap van de Zwitserse Nicole Hanselmann, maar toen was het peloton al erg dichtbij.

Op zeventig kilometer van het einde begon de Nederlandse ploeg zich te roeren. Onze landgenoten besloten één voor één aan te vallen om de koers hard te maken. De twee koplopers werden daardoor snel ingerekend.

Weinig rensters wilden echter met de Nederlandse ploeg meewerken. Anna van der Breggen, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Amy Pieters, Ellen van Dijk: ze probeerden het allemaal, maar geen van allen wist een gat te slaan.

15-10-2016 World Championships Elite Women; 2016, Danimarca; 2016, Olanda; 2016, Finlandia; Dideriksen, Amalie; Wild, Kirsten; Lepisto, Lotta; Doha;

Neben rijdt een tijdrit
Op veertig kilometer van het einde was de Nederlandse storm wat gaan liggen. Amber Neben maakte daar handig gebruik van door aan te vallen. De kersvers wereldkampioene tijdrijden kreeg in tegenstelling tot de Nederlanders wél de ruimte.

Neben bleef vervolgens geruime tijd op kop rijden. Haar voorsprong schommelde lang rond de driekwart minuut. Ook bij het ingaan van de laatste ronde lag Neben nog voorop, maar kort daarna werd ze toch ingerekend.

Indrukwekkende sprinttrein
In de slotronde namen de Nederlands weer het heft in handen. De oranje sprinttrein lag al vroeg op de rails, waardoor niemand geneigd was om aan te vallen. Vos was de een-na-laatste wagon in de sprinttrein. Zij zette Wild goed af, maar de kopman wist het werk niet af te maken.

De overwinning ging naar de pas 20-jarige Dideriksen. De Deense zat in het wiel van Wild bij het aangaan van de sprint en wist de Nederlandse nog net voorbij te gaan. De derde plaats was voor Lotta Lepistö uit Finland.

15-10-2016 World Championships Elite Women; 2016, Danimarca; 2016, Olanda; Dideriksen, Amalie; Wild, Kirsten; Doha;

RIDE Magazine
44 Reacties
Sorteer op:
15 oktober 2016 16:02
Jammer voor Kirsten.
Nou, morgen de mannen en dan allemaal snel, heel snel weg van daar.
15 oktober 2016 16:08
De Nederlandse dames hebben er voor gereden en gestreden. Menig land deed niets. Zonde om niet te winnen, maar om nu Kirsten Wild af te branden omdat ze niet een massasprint wint is belachelijk.
15 oktober 2016 16:16
Noren, Denen, Finnen... wat is het geheim van hun voorbereiding op de grote hitte? Lange saunasessies?
15 oktober 2016 16:21
@Noud89

Wild zette aan op 200 meter (het bordje zie je goed vanuit het helicoptershot). Is zeker te ver wanneer de finish (heel) licht oploopt. En je wordt hier natuurlijk ook niet gelanceerd tegen 60km/u zoals bij de mannen.
15 oktober 2016 16:23
Denemarken is een soort Nederland met heuvels. Qua klimaat weinig verschil.
15 oktober 2016 16:28
Quote:
Noren, Denen, Finnen… wat is het geheim van hun voorbereiding op de grote hitte?


Geld misschien? Of gewoon verkeerd gepiekt naar het WK van Bergen?
15 oktober 2016 16:41
Laatste 60 kilometers zaten vol spanning. prachtige wedstrijd gezien met een taktisch zeer sterk blok van Nederland. Helaas geen goud maar ze hebben het zeer goed gedaan
15 oktober 2016 16:58
saaie koers, zou zo een willekeurige toursprint kunnen zijn maar dan in criterium stijl, hopelijk dat er morgen wat meer gebeurt, want ik hoop niet dat het morgen ook een sprint wordt.
15 oktober 2016 17:05
Spijtig maar prima tactiek.
Een duidelijk plan waaraan iedereen zich hield, dan kan het ook misgaan. Vos is in het verleden ook diverse keren verslagen.
15 oktober 2016 17:06
Er liggen geen hopen , maar morgen toch hopen op waaiers en dan wint aan 't eind ene Terpstra voor z'n EQ gezellen
15 oktober 2016 17:10
Jammer dat Vos te vroeg moest komen, daardoor moest Wild ook te vroeg gaan sprinten. Die Deense deed het dan wel erg goed.

Die bocht op 3,5 km is echt onmogelijk, zeker morgen met groot mannenpeloton op hoog tempo.
15 oktober 2016 17:11
@nederbelg
Ook bij kou moet een lichaam zich aanpassen, misschien is dat het geheim. Commerce telt ook minder in die landen, meer de natural way. Reed zelf bv veel beter op vers sinasappelsap dan die kleffe sportdranken.
15 oktober 2016 17:15
Tja, als iemand die weggereden wordt op OS hier wint..

WK om snel te vergeten.
15 oktober 2016 17:33
UCi bedankt voor het parcours, het was weer een kermiskoers.
Gelukkig dat ik het had opgenomen en er niet life naar gekeken.
Via 2 minuten deze draak van een wedstrijd doorgespoeld, en niets gemist.
Morgen ga ik hetzelfde doen, want dan hoef ik me niet te ergeren aan de kermis
koerrs van de mannen.
15 oktober 2016 17:44
Quote:
Tuubke - 15 oktober 2016 om 15:42
We zullen het nooit weten of het misschien beter was geweest om de sprint aan te trekken voor Vos.
Wat ik overigens sowieso niet snap, is dat nooit wordt geprobeerd in zo’n situatie een gat te laten vallen. Als Van Dijk op kop gaat sleuren met vier of vijf landgenotes erachter en die laten rustigaan een gaatje vallen, moet ik nog zien wie daar voorbij komt om het gat met Van Dijk dicht te rijden. Dus Van Dijk à la Neben, maar dan niet op 40 maar op 4 km van het eind.

Precies, dat vraag ik me ook wel eens af.
Er zat weinig kracht meer bij de concurrentie, zeker bij hun knechten. Ze hadden met een iets minder hoog tempo waarschijnlijk ook wel makkelijk op kop gebleven van het peloton. Dan had iedereen het langer kunnen volhouden en had Vos later de sprint aangetrokken.
15 oktober 2016 17:51
Nederland moest gewoon een uitval doen met Van Dijk. Dat staat buiten kijf. Lukt dat niet, moet er iemand in het wiel van Wild zitten.
En tja D'hoore jammer... Lotte heeft gedaan wat ze kon maar dan kom je aan die idiote rotondes en U-turns.
15 oktober 2016 17:55
@mao
In Rio was Diederiksen 5de in het Omnium en Wild 6de
15 oktober 2016 19:11
Johan Lammers faalt alweer als bondscoach door Wild aan te wijzen als sprinter ipv Vos, die duidelijk de betere was vandaag en dit seizoen veel meer heeft laten zien. Verloren kans voor Marianne!
15 oktober 2016 19:58
@Il Cavalieri
Heerlijk, hoe alles dat geen goud is, door jullie als falen bestempeld wordt, en meteen ook als taktisch falen. Als Kevin De Weert met meervoudig zilver naar huis komt, wordt hij in België als de nieuwe Messias binnengehaald. Het goud van GVA in Rio mag hij overigens voor minder dan 1% op zijn conto schrijven, want dat was helemaal op rekening van Gregs koersinstinct en doorzettingsvermogen. Maar ook zonder medaille morgen, blijft Kevin mooi op zijn stoel zitten, wat we in België het Wilmots-syndroom noemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.