WK veldrijden 2024 in Tábor: Voorbeschouwing junioren mannen en vrouwen – Weinig kansen voor Nederland en België
Aubin Sparfel (rechts) maakte al indruk in de Mixed Team Relay - foto: Cor Vos
zondag 4 februari 2024 om 07:00

WK veldrijden 2024 in Tábor: Voorbeschouwing junioren mannen en vrouwen – Weinig kansen voor Nederland en België

2006 en 2007. Dat zijn de twee geboortejaren van de junioren mannen en vrouwen die aanstaand weekend zullen strijden om de gouden medailles op het wereldkampioenschap in Tábor. De Fransen hebben in beide categorieën de beste kaarten, al is er nergens écht een grote topfavoriet. WielerFlits blikt vooruit op de mondiale titelstrijd bij de junioren.

Historie

Laatste winnaars WK junioren
Mannen
2023: flag-fr Léo Bisiaux
2022: flag-ch Jan Christen
2020: flag-be Thibau Nys
2019: flag-gb Ben Tulett
2018: flag-gb Ben Tulett
2017: flag-gb Tom Pidcock
2016: flag-nl Jens Dekker
2015: flag-dk Simon Andreassen
2014: flag-be Thijs Aerts
2013: flag-nl Mathieu van der Poel

Vrouwen
2023: flag-ca Isabella Holmgren
2022: flag-gb Zoe Bäckstedt
2020: flag-nl Shirin van Anrooij


Vorig jaar

Uitslag mannen – WK veldrijden in flag-nl Hoogerheide
1. flag-fr Léo Bisiaux in 43m48s
2. flag-nl Senna Remijn op 11s
3. flag-be Yordi Corsus op 17s
4. flag-be Wies Nuyens op 17s
5. flag-be Seppe Van Den Boer op 26s


Uitslag vrouwen – WK veldrijden in flag-nl Hoogerheide
1. flag-ca Isabella Holmgren in 42m13s
2. flag-ca Ava Holmgren op 20s
3. flag-fr Célia Gery op 47s
4. flag-it Federica Venturelli op 47s
5. flag-be Xaydee Van Sianaey op 52s


Parcours

In crosskringen wordt er al weken gespeculeerd over een WK op sneeuw en ijs. Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout stelde afgelopen week nog dat zulke omstandigheden de kansen van de tegenstanders van Mathieu van der Poel zouden vergroten, daar in het Tsjechische Tábor. Maar wat blijkt, enkele dagen voor de mondiale titelstrijd? In Tsjechië duiken de temperaturen enkel ’s nachts onder het vriespunt, en op winterse neerslag moeten we al helemaal niet rekenen. “Het is deze week in Tábor vaak zo’n vijf à zes graden geweest”, verduidelijkt Jakub Riman, een Tsjechisch WK-deelnemer bij de profs.

Twee weken terug mocht hij tijdens de nationale kampioenschappen, waarin hij door een lekke band op een slecht moment pas twaalfde werd, al eens proeven van de omloop. “Toen was het rondje wél nog bedekt onder een laag ijs, waardoor het in de bochten glad was. Maar dan nog bleef Tábor een omloop waarin elke renner zijn krachten kwijt kan en de beste versie van zichzelf kan zijn.”

“Gezien de veranderende omstandigheden, verwacht ik volgende zondag een snelle cross in Tábor”, vertelt Riman. “Een modderige bedoeling zal het daar niet meer worden. Het wordt een droge omloop. Maar anderzijds: technische passages, zoals de hoge balken vlak voor de lastige klim en korte bochtjes, zullen altijd voor een intervalwedstrijd zorgen. Die balken waren altijd cruciaal in Tábor, maar ik verwacht dat zondag gewoon de beste renner wint.”

Omdat Tábor een klassieker in de cross is, kent menig renner het rondje al als zijn broekzak. Mathieu van der Poel pakte er in 2015 zijn eerste wereldtitel bij de profs en in 2017 zijn eerste Europese titel. Verder vinden we er in het begin van het seizoen vaak een wereldbekermanche terug. “Je kan het parcours van het WK daar voor zo’n tachtig procent mee vergelijken. De enige echte verschillen zijn dat de sector aan de achterkant in andere richting wordt verreden en daar een lusje extra is toegevoegd. Verder zijn er twee extra bruggen aangelegd”, besluit Riman.

Toch verdienen de balken, volgens kenners de meest beruchte passage op het parcours, nog een extra woordje uitleg. Vooral Nederlands renner Pim Ronhaar ziet er gevaar in. “Normaal liggen er Wereldbeker-planken en die zijn prima te springen. Maar ik heb gezien dat er nu andere balken in liggen. Die van een paar jaar geleden en die zijn gewoon een stuk hoger en heel moeilijk te springen.”

“Bovendien loopt die zone daar omhoog. Normaal als het vlak is, behoud je je snelheid wel op de balken. Maar hier moet je veel harder op die balk afkomen om je snelheid tussen de balken te bewaren. En met die Wereldbeker-planken is dat op zich wel te doen. Je kan daar je voorwiel opleggen, omdat het een iets bredere balk is. Maar wat er nu ligt, is gewoon een plank. Dus je mag hem echt niet aanraken, want dan vlieg je over de kop. Kijk de editie van 2015 maar eens terug. Toen is Mathieu van de zeven rondes die ze daar reden vier keer onderuitgegaan op die balken. Dus het is wel een risico.”


Programma en info

Locatie
Sport Area Komora, Na Bydžově 3122, 390 05 Tábor

Publieksinformatie
Tickets zijn verkrijgbaar via internet en aan het loket bij het parcours. In de online shop kost een ticket voor alle drie de dagen €38. Voor de vrijdag (€4), zaterdag (€15) en zondag (€23) zijn ook losse tickets te koop. Kinderen kleiner dan 1,30 meter mogen gratis naar binnen.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijsten


Favorieten mannen

Als we afgaan op het eindklassement van de Wereldbeker moeten we Stefano Viezzi de meeste sterren geven. De Italiaan won drie manches van de Wereldbeker en was daardoor de nipte eindwinnaar. Viezzi, geboren in 2006 en dus tweedejaars, is ook Italiaans kampioen en won dit seizoen al tien wedstrijden. Op het EK in Pontchâteau werd hij echter verslagen door de sterke Franse renners en moest hij vrede nemen met de ondankbare vierde plaats. Afgelopen weekend, in Hoogerheide was Viezzi wel zeer sterk.

Aubin Sparfel was de renner die op het EK, in eigen land note benen, op het hoogste schavotje stond. Sparfel eindigde als tweede in het eindklassement van de Wereldbeker, en schatten we op nagenoeg dezelfde hoogte als Viezzi in. De man met twaalf zeges dit veldritseizoen was op het Europees kampioenschap zeer koel en toonde daarmee dat hij ook op internationale kampioenschappen zijn mannetje kan staan. Die zege op het EK zorgt ervoor dat we hem de meeste sterren geven .

Sparfel en Simon op het podium op het EK – foto: Cor Vos

De verwachting is dus dat Sparfel en Viezzi er een tweestrijd van zullen maken, al weet je dat op een WK voor junioren nooit. Er kunnen altijd verrassende namen zich mengen in de strijd. Denk bijvoorbeeld aan de Franse crossers Jules Simon, Paul Seixas, Louis Tanguy en Maxime Vezie. In eerste plaats denken we aan Simon en Seixas, die dit seizoen al vaker sterk waren. Simon werd derde op het EK en Seixas werd Frans kampioen.

Het is echter niet alleen Frankrijk en Italië die kanshebbers hebben voor de medailles. Ook de Belgen mogen een goede prestatie verwachten van Arthur Van Den Boer. De Nederlanders kunnen dan weer rekenen op Senna Remijn en Keije Solen. Deze drie renners gelden als dé grote uitdagers van de Fransen en Viezzi. Remijn – die net heeft getekend bij de gebroeders Roodhooft – weet al wat het is om te presteren op een WK, hij werd vorig jaar knap derde in Hoogerheide.

Remijn in actie – foto: Cor Vos

Tot slot nog een aantal namen die kunnen verrassen. We noemen onder meer de thuisrijder Krystof Bazant, de Amerikanen David Thompson en Henry Coote, Nederlanders Floris Haverdings en Michiel Mouris, Italiaan Mattia Agostinacchio, Belg Mats Vinden Eynde, het Deense toptalent Albert Within Philipsen én Barnabás Vas. De Hongaar werd verrassend tweede op het EK en zou in principe weer goed voor de dag moeten kunnen komen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Aubin Sparfel
** Stefano Viezzi, Jules Simon
* Keije Solen, Senna Remijn, Arthur Van Den Boer

Deelnemerslijsten


Favorieten vrouwen

Bij de junioren vrouwen zijn er ook twee grote favorieten. Deze keer geven we wel de meeste sterren aan de eindwinnaar van de Wereldbeker. Dat is bij de U19-vrouwen Célia Gery. De renster uit Frankrijk won de Wereldbeker wel door een gelukje. Haar grootste concurrente Cat Ferguson kwam ten val op de schuine kant in de laatste minuten en verloor zo op het nippertje nog de eindzege.

Gery verdient het echter wel om de meeste sterren te krijgen. Ze won het Europees kampioenschap in Pontchâteau, werd Frans kampioene en won dit seizoen maar liefst elf keer. Vorig seizoen werd ze bovendien al knap derde op het wereldkampioenschap voor junioren als eerstejaars. Die ervaring geeft haar toch een voordeel.

Gery knalde in eigen land naar de Europese titel – foto: Cor Vos

Al Gery wel zeer goed voor de dag moeten komen, want Cat Ferguson rijdt de laatste weken zeer goed rond. De Britse was ook op weg om te winnen in Hoogerheide, maar kwam dus ten val. Ferguson heeft in tegenstelling tot Gery wel een aantal koersen tussen de elite vrouwen gereden en heeft daardoor misschien wat extra hardheid opgedaan. Dat deed ze trouwens niet volledig anoniem, in Diegem werd ze bijvoorbeeld dertiende. Geen onaardig resultaat voor de vice-wereldkampioene op de weg.

Op het EK in november werd Ferguson wel makkelijk geklopt door Gery. De nummer drie van die dag, Viktória Chladonová, moet de uitdaagster worden voor de twee eerder genoemde namen. De Slowaakse profiteerde in Hoogerheide van de val van Ferguson en won zo haar eerste wereldbekermanche. Dat zal haar vertrouwen geven in de jacht naar een medaille. Wees niet verbaasd als Chladonová er zaterdag een driestrijd van maakt.

Ferguson mag dromen van het goud – foto: Cor Vos

Vervolgens komen we terecht bij de Britse Imogen Wolff. Zij had een complete off-day in Hoogerheide, maar is wel iemand die kan mikken op een top-5 of meer in Tábor. Zij heeft net als haar landgenote Ferguson al in de elite-categorie gereden en dat resulteerde bij haar bijvoorbeeld in een vijftiende plaats in Gavere. Op zo’n zwaar parcours is dat een knappe prestatie. In Tsjechië krijgt ze ook een parcours dat haar in principe moet liggen.

De Franse Amandine Muller, die vierde werd op het EK, mag ook een notering in de top-5 ambiëren. Voor de fans van de rensters uit de Lage Landen is het vooral uitkijken naar Puck Langenbarg, die in Hoogerheide knap derde werd. Het zou wel een verrassing zijn mocht Langenbarg meedoen voor de wereldtitel. Hetzelfde geldt voor haar landgenote Mae Cabaca of de Belgische Shanyl De Schoesitter.

Nederlands kampioene Langenbarg – foto: Cor Vos

Wie wel nog zou kunnen verrassen, is de Amerikaanse Vida Lopez De San Roman. Met die naam alleen al scheer je hoge toppen. Verder noemen we ook nog thuisrijdsters Amálie Gottwaldová en Katerina Douderová, de Canadese Rafaelle Carrier, de Française Anais Moulin, de Slowaakse Sofia Ungerová en de Hongaarse Regina Bruchner.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Célia Gery
** Cat Ferguson, Viktória Chladonová
* Imogen Wolff, Vida Lopez De San Roman, Puck Langenbarg

Deelnemerslijsten


Weer en TV

“De weersverwachting voor Tábor is vrij gunstig”, stelt meteoroloog Matthijs van der Linden aan WielerFlits. “Het blijft de komende dagen droog met in de middag 5-6 graden en in de nachtelijke uren en ochtend enkele graden vorst. Later in de week wordt het zachter met overdag 10 tot 13 graden. De kans op vorst in de nacht neemt dan flink af.”

“Er is meer bewolking en de kans op wat regen stijgt. Op vrijdag lijkt de regen beperkt te blijven tot het noorden van Tsjechië, maar in het weekend kan het ook in de regio van Tábor regenen. Vooralsnog lijkt de hoeveelheid neerslag beperkt te blijven”, verwacht de meteoroloog van Weeronline. “Voor de winter is dit wel een vrij gunstig weerscenario, want gemiddeld is het deze tijd van het jaar in Tábor overdag iets boven nul en vriest het in de nacht 4 graden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.