Danny van Poppel licht tipje van de sluier voor spelers WielerFlits Ploegleider
vrijdag 28 juni 2024 om 12:45

Danny van Poppel licht tipje van de sluier voor spelers WielerFlits Ploegleider

Met de game WielerFlits Ploegleider beleef je de klassiekers en de grote rondes als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten. Het principe is eenvoudig: als een renner goed rijdt, scoor jij ook!

Wat kost het?
Meespelen met WielerFlits Ploegleider tijdens de drie grote rondes (Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta a España) kost €9 per team. Heb je al meegespeeld tijdens andere spellen en reeds betaald, dan kun je vanaf nu je team samenstellen. Wil je alleen meespelen tijdens de Tour? Dan kost dat €6 per team. Inschrijven voor de Tour en de Vuelta van dit jaar kost €6,50. Meld je hier aan!


Deze pareltjes scoorden de meeste punten in drie dagen Tour voor jouw WielerFlits Ploegleider

Deze pareltjes scoorden de meeste punten in drie dagen Tour voor jouw WielerFlits Ploegleider

Een verrassende naam: Jonas Abrahamsen heeft na drie dagen Tour de France de meeste punten behaald in WielerFlits Ploegleider. De Noor van Uno-X Mobility, die 3 punten waard is in het Tourspel, wist maar liefst 58 punten op te leveren in de openingsdagen. Een gouden greep als je hem in je team hebt opgenomen!

De winnaar van de openingsrit, Romain Bardet, volgt met 48 behaalde punten en topfavoriet Tadej Pogačar (42 punten) en Frank van den Broek (41 punten) volgen met flink wat punten. Ook Kévin Vauquelin, Biniam Girmay en Fernando Gaviria zijn opvallende ‘pareltjes’ die in de top-10 topscorers staan.

Deze renners haalden qua prijs-kwaliteit vorig jaar de meeste punten in Tourspel WielerFlits Ploegleider

Deze renners haalden qua prijs-kwaliteit vorig jaar de meeste punten in Tourspel WielerFlits Ploegleider

Bij het samenstellen van je WielerFlits Ploegleider team is het verstandig om te kijken naar de prestaties van de renners uit de vorige editie. Want prestaties uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst, maar als je hoog wil eindigen in het Ploegleider-klassement, kan je maar beter goed voorbereid zijn. In dit overzicht behandelen we de renners die de meeste punten scoorden, maar kijken we ook naar goed presterende goedkope renners.

Jonas Vingegaard trapte de meeste WielerFlits Ploegleider punten bij elkaar. De Deense klimmer van Visma | Lease a Bike won met de tijdrit ‘slechts’ één etappe, maar zette ook het algemeen klassement naar zijn hand. Als je Vingegaard in je selectie had opgenomen kon je 564 punten bijschrijven. Toch scoorden prijstechnisch gezien 26 renners beter dan de tweevoudig Tourwinnaar. Vingegaard kostte namelijk – net als dit jaar – 20 europunten. Daarmee behaalde hij 27,3 punten per europunt.

In de individuele tijdrit maakt Vingegaard een einde aan de twijfels van ploegleider Zeeman – foto: Cor Vos

Als we uitrekenen welke renner de hoogste score per europunt haalde, komen we uit bij een onverwachte naam. Mathieu Burgaudeau van TotalEnergies was slechts 1 europunt waard, maar fietste wel naar een puntentotaal van 88. Met andere woorden: Spelers van WielerFlits Ploegleider hadden met hun laatste europunt het beste de Franse puncheur kunnen selecteren. De makers van het spel hebben de prestatie van Burgaudeau ook opgemerkt, de prijs van de Fransman is dit jaar daarom gestegen naar 3 europunten.

Overige renners in de top-10
Naast Vingegaard waren er nog meer ‘grootverdieners’ tijdens de Tour de France van 2023. Zo reed zijn eeuwige concurrent, Tadej Pogacar (net als vorig jaar 20 europunten), naar een puntentotaal van 459. En behaalde sprintkoning Jasper Philipsen (net als vorig jaar 16 europunten) door zijn vier ritzeges en groene trui 348 punten. Adam Yates – goed voor een derde plek in het eindklassement, een ritzege en een aantal dagen in de gele trui – scoorde 306 punten. Toch is deze laatstgenoemde renner in waarde gedaald van 14 naar 11 europunten.

Gall won de koninginnenetappe in de Tour van 2023 – foto: Cor Vos

Opvallendere namen in de top-10 van vorig jaar zijn Pello Bilbao en Felix Gall. Zowel de Bask als de Oostenrijker wisten een etappe te winnen. De klimmer van Bahrain Victorious eindigde naast zijn ritzege vijfmaal in de top-10 in daguitslagen en reed naar een knappe zesde plek in het algemeen klassement. Zijn prestaties waren goed voor 207 punten. Een hoge score, aangezien Bilbao 9 europunten waard was en goed nieuws: dit jaar is de Bask met 8 europunten zelfs nog goedkoper!

Gall eindigde twee plekken achter Bilbao in het algemeen klassement, maar viel met een ritzege in de koninginnenetappe en twee podiumplaatsen in andere bergetappes ook zeker op. De Oostenrijkse klimmer van Decathlon AG2R La Mondiale leverde ploegleiders 196 punten op, terwijl hij slechts 6 europunten waard was. Dit jaar is de kopman van de Franse formatie met 8 europunten iets duurder.

Burgaudeau pakte de meeste punten per europunt in de Tour van 2023 – foto: Cor Vos

Goedkope renners scoren goed
Als we kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, zoals we dat bij Burgaudeau hebben gedaan, komen er nog een paar interessante namen boven drijven. Zo scoorde Georg Zimmerman afgelopen editie 65 punten terwijl hij slechts 1 europunt waard was. Het puntentotaal had hij vooral te danken aan zijn tweede plaats in de vluchtersrit naar Issoire. Dit jaar is de aanvaller van Intermaché-Wanty dubbel zoveel waard, maar dat maakt het niet minder interessant om een selectie van de Duitser te overwegen.

Tobias Johannessen van Uno-X Mobility reeg vorig jaar de ereplaatsen in de zware bergetappes aan elkaar. De Noorse klimmer eindigde vier keer in de top-10 waardoor hij een puntentotaal van 120 bij elkaar fietste. Een hoge score als je je bedenkt dat hij afgelopen jaar slechts 2 europunten waard was. Johannessen is in de voorbereiding op La Grande Boucle van dit jaar voor het eerst op hoogtestage geweest, we kunnen dus veel verwachten van de Noor. Al is de talentvolle renner met 7 europunten wel een stuk meer waard dan afgelopen editie.

Best scorende renners in het Tourspel van WielerFlits Ploegleider in 2023

 1. flag-dk Jonas Vingegaard (vorig jaar 20 europunten, dit jaar 20 europunten) – 546 punten
 2. flag-si Tadej Pogacar (vorig jaar 20 europunten, dit jaar 20 europunten) – 459 punten
 3. flag-be Jasper Philipsen (vorig jaar 16 europunten, dit jaar 16 europunten) – 348 punten
 4. flag-gb Adam Yates (vorig jaar 14 europunten, dit jaar 11 europunten) – 306 punten
 5. flag-gb Simon Yates (vorig jaar 12 europunten, dit jaar 10 europunten) – 248 punten
 6. flag-au Jay Hindley (vorig jaar 15 europunten, dit jaar 9 europunten) – 222 punten
 7. flag-es Pello Bilbao (vorig jaar 9 europunten, dit jaar 8 europunten) – 207 punten
 8. flag-be Wout van Aert (vorig jaar 17 europunten, dit jaar 15 europunten) – 206 punten
 9. flag-es Carlos Rodriguez (vorig jaar 10 europunten, dit jaar 12 europunten) – 197 punten
 10. flag-dk Mads Pedersen (vorig jaar 14 europunten, dit jaar 15 europunten) – 180 punten

Best scorende renners per europunt in het Tourspel van WielerFlits Ploegleider in 2023

 1. flag-fr Mathieu Burgaudeau (vorig jaar 1 europunt, dit jaar 3) – 88 punten per europunt
 2. flag-au Corbin Strong (vorig jaar 1 europunt, dit jaar niet in Tour) – 74 punten per europunt
 3. flag-de Georg Zimmerman (vorig jaar 1 europunt, dit jaar 2) – 65 punten per europunt
 4. flag-nl Cees Bol (vorig jaar 1 europunt, dit jaar 3) – 64 punten per europunt
 5. flag-no Tobias Halland Johannessen (vorig jaar 2 europunten, dit jaar 7) – 60 punten per europunt

27. flag-dk Jonas Vingegaard (vorig jaar 20 europunten, dit jaar 20) –  27,3 punten per europunt
33. flag-si Tadej Pogacar (vorig jaar 20 europunten, dit jaar 20) – 22,9 punten per europunt

Deze renners kunnen je bergpunten opleveren in het Tourspel van WielerFlits Ploegleider

Deze renners kunnen je bergpunten opleveren in het Tourspel van WielerFlits Ploegleider

De kleur geel staat symbool voor de Tour de France, maar veel mensen zullen ook de iconische bolletjestrui aan de Franse grote ronde koppelen. De trui werd al gewonnen door menig topklimmer en wordt uitgereikt aan de renner die de meeste bergpunten heeft verzameld. In dit overzicht hebben we vijf kanshebbers voor het bergklassement op een rijtje gezet zodat jij weet wie je kan selecteren voor je WielerFlits Ploegleider selectie.

Giulio Ciccone (Lidl-Trek) – 9 europunten
Giulio Ciccone zou dit jaar naar de Giro d’Italia trekken maar moest zijn thuiswedstrijd wegens een blessure passen. Grote kans dus dat de Italiaan van Lidl-Trek extra gemotiveerd is voor La Grande Boucle. En dan hebben we nog niet eens benoemd dat het openingsweekend en de maandag nadien zich volledig afspelen in zijn thuisland.

Ciccone won de bolletjestrui in de Tour de France van 2024 – foto: Cor Vos

Afgelopen jaar wist Ciccone de bolletjestrui te veroveren. Omdat Lidl-Trek zonder de zieke Tao Geoghegan Hart richting de Tour trekt, is de kans groot dat ze zich wederom met Mads Pedersen en Ciccone op etappezeges zullen richten. In dat geval kan de klimmer uit Chieti wellicht weer de bergkoning van de Tour worden. Zijn ereplaatsen in de etappes, en achtste plek in het algemeen klassement in de Dauphiné, tonen bovendien aan dat Ciccone over de juiste vorm beschikt. 

Tobias H. Johannessen (Uno-X Mobility) – 7 europunten
Hij won in 2021 de Tour de l’Avenir en kwam daarmee op de erelijst te staan samen met toprenners als Egan Bernal en Tadej Pogacar. Tobias H. Johannessen beschikt dus zonder twijfel over goede klimbenen. Omdat zijn Scandinavische werkgever Uno-X Mobility met een hoop vrijbuiters richting de Tour de France zal trekken, is de kans groot dat ook de Noorse klimmer zich op ritzeges zal richten. Vorig seizoen werd Johannessen nog zevende in het bergklassement, maar als hij zich dit jaar vanaf het begin op de punten richt, dan is hij zeker kanshebber voor het podium in Parijs. 

Poels mocht de bolletjestrui dragen in de slotetappe van de Tour van 2021, maar de winst in het bergklassement ging naar de man in het geel – foto: Cor Vos

Wout Poels (Bahrain Victorious) – 7 europunten
Net als Ciccone was Wout Poels lange tijd van plan om te koersen in de Giro d’Italia. De klimmer uit Venray won afgelopen seizoen zowel een etappe in de Tour als in de Vuelta en wilde dit voorjaar in Italië zijn trilogie voltooien. Maar helaas, de ploeg besloot de Nederlander thuis te laten en richtte zich met Antonio Tiberi op een goed eindklassement. En dat terwijl Poels dit jaar de ereplaatsen aan elkaar rijgt. 

Geen Giro dus. Poels zal er ongetwijfeld van gebaald hebben, maar krijgt met La Grande Boucle wel het ultieme podium om zijn revanchegevoelens weg te fietsen. De 36-jarige klimmer van Bahrain Victorious werd in 2021 al eens tweede in het bergklassement en mocht zelfs gehuld in de bolletjestrui over de Champs-Elysées rijden omdat hij enkel Pogacar (in het geel) voor zich moest dulden. De bergtrui in Parijs gaat de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2016 dit jaar niet dragen, maar de kans dat Poels de slottijdrit naar Nice in de bolletjestrui afwerkt is zeker aanwezig.

Barguil wist het bergklassement in 2017 al eens te winnen – foto: Cor Vos

Warren Barguil (Team dsm-firmenich PostNL) – 4 europunten
Net als Poels wist Warren Barguil de bolletjestrui al eens te dragen op de slotdag in Parijs. De Fransman van het toenmalige Team Sunweb hoefde in tegenstelling tot de Nederlandse klimmer echter niemand voor zich te dulden in het bergklassement en was dus de rechtmatige eigenaar van het rood-witte shirt. Zijn overwinning in het bergklassement had hij grotendeels te danken aan de twee etappezeges die hij dat jaar boekte. Na deze succesvolle Tour in 2017, besloot Barguil de overstap te maken naar een Franse werkgever.

Maar dit jaar keerde de 32-jarige renner uit Hennebont terug op het oude nest. Bij het hernieuwde Team dsm-firmenich PostNL mag Barguil – net als zijn ploeggenoten – wederom azen op ritsucces in de Tour. Kan Barguil een derde Tour-rit op zijn palmares bijschrijven? De kans is groot dat hij zich dan ook in de strijd om de bergpunten zal mengen. Voor slechts vier europunten is de Fransman zeker een renner om te overwegen om aan te trekken in WielerFlits Ploegleider.

De aanvalslustige Powless droeg in de openingsweek van de Tour in 2023 de bolletjestrui – foto: Cor Vos

Neilson Powless (EF Education-EasyPost) – 4 europunten
In de Tour van 2023 mocht de Amerikaan er al even aan ruiken. Neilson Powless droeg in de openingsweek namelijk al eens de bolletjestrui. De snelle klimmer in dienst van EF Education-EasyPost lijkt de perfecte kwaliteiten te hebben voor een goed bergklassement. “Een etappe winnen is mijn eerste en belangrijkste doel, ik denk dat ik de conditie heb om dat te doen”, laat Powless weten op de ploegsite.

“Het gaat erom dat ik de goede dag uitkies, gewoon de juiste aanvallen volg en mijn energie verstandig gebruik”, vervolgt de winnaar van de Classica San Sebastian in 2021. Zal het bergklassement weer gaan kriebelen bij de 27-jarige renner uit Eglin als hij tijdens deze vluchtetappes de nodige bergpunten voor het oprapen ziet liggen? Voor slechts vier europunten kan je de Amerikaan maar beter in je WielerFlits Ploegleider selectie opnemen.

Dit zijn de ambities van de kopmannen voor het Tourspel van jouw WielerFlits Ploegleider

Dit zijn de ambities van de kopmannen voor het Tourspel van jouw WielerFlits Ploegleider

De Tour de France kan je niet benaderen als 21 losse etappes. Dat geldt vooral voor de klassementsmannen die drie weken lang de strijd met elkaar aangaan om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. In dit overzicht leer je de ambities van de kopmannen kennen waardoor jij de juiste renners kan selecteren voor je team in WielerFlits Ploegleider.

flag-si Tadej Pogacar (UAE Emirates) – 20 europunten
Tadej Pogacar gaat aankomende Tour de France om de unieke Giro-Tour-dubbel te voltooien. “We zijn als team op de goede weg en kunnen eigenlijk niet wachten om te starten”, geeft de tweevoudig Tour-winnaar aan. “We hopen voor de overwinning te strijden en een mooie show op te voeren. Ik heb na de Giro goed getraind en mijn benen een beetje getest en om eerlijk te zijn heb ik me nog nooit zo goed gevoeld op de fiets. Ik kijk er echt naar uit om te zien of ik ook in wedstrijden ben verbeterd na de Giro. Ik voel me goed, dus ik kan niet klagen!”

Pogacar

flag-dk Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) – 20 europunten
Na zijn lange revalidatie is het een groot vraagteken hoe goed Jonas Vingegaard aan de start van de Tour de France zal verschijnen. “Ik ben erg blij dat ik kan starten in de Tour. De voorbije maanden zijn niet altijd gemakkelijk geweest, maar ik dank mijn familie en Visma | Lease a Bike voor hun onvoorwaardelijke steun. We hebben samen hard gewerkt om tot dit punt te komen. Uiteraard ben ik ook zelf heel nieuwsgierig waar ik op dit moment sta. Maar ik voel me goed en ben enorm gemotiveerd.”

Merijn Zeeman beweerde eerder in het seizoen dat zijn Deense kopman enkel aan de start in Florence zou verschijnen als hij het geel zou kunnen winnen. Later nuanceerde de sportief directeur dat door aan te geven dat Vingegaard competitief zou moeten zijn. Na de bekendmaking van de Tour-selectie uitte Zeeman openlijk zijn vraagtekens. “We zijn voorzichtig, omdat Jonas na zijn val nog niet gekoerst heeft. Zijn voorbereiding is verre van ideaal geweest, op z’n zachts gezegd. Maar hij gaat er zijn, gezond en gemotiveerd.”

Vingegaard won met overmacht Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

flag-si Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) – 17 europunten
Het is bekend dat Primoz Roglic ‘zijn’ Visma | Lease a Bike heeft verlaten om als enige kopman naar de Tour de France te kunnen trekken. Het moge dus duidelijk zijn: Roglic trekt naar Frankrijk voor een goed algemeen klassement. “Het team is klaar om voor geel te vechten in de grootste race van het jaar”, geeft de Duitse formatie aan. “Op de beklimmingen vertrouwt de leider op klimspecialisten Aleksandr Vlasov en Jai Hindley.”

flag-be Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) – 16 europunten
“Natuurlijk wil ik een goede Tour rijden en goede resultaten boeken, maar laten we niet vergeten dat het mijn debuut is in deze zware koers die met niks te vergelijken valt. Het plan is om de koers te ontdekken, het per dag te bekijken en kijken waar het ons brengt”, laat Remco Evenepoel weten.

In de zomereditie van RIDE Magazine was de kopman van Soudal Quick-Step iets concreter over zijn doelen. Daarin sprak Evenepoel over een plek bij de eerste vijf in het algemeen klassement en een ritzege. Met name de etappeoverwinning is een groot doel omdat de wereldkampioen tijdrijden dan in elke grote ronde ten minste één etappezege achter zijn naam heeft staan.

Evenepoel snelde naar de ritzege in de tijdrit van het Critérium du Dauphiné – foto: Cor Vos

flag-ec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) – 13 europunten
Olympisch kampioen Richard Carapaz probeert de eerste week goed door te komen, maar richt zich ook op dagsucces. “Na mijn val in de Ronde van Zwitserland ben ik ziek geworden. Mijn vorm zal later komen, maar ik ga mijn best doen deze Tour. Voor mijn val verliepen de voorbereidingen heel goed. De eerste week zal heel zwaar worden, maar ik ga proberen om er zo goed mogelijk doorheen te komen. Een rit winnen is superbelangrijk. In de vorige edities was ik er vaak dichtbij, dus een rit winnen zou heel belangrijk voor mijzelf zijn. Maar ook voor het team en iedereen die naar dat moment heeft toegewerkt.”

flag-es Enric Mas (Movistar) – 12 europunten
Enric Mas viel afgelopen jaar op de eerste dag van de Tour al uit. De ervaren Spanjaard zal dus met revanchegevoelens afreizen naar het Grand Départ in Florence. “Ik heb een grote Tourdoorn in mijn oog en die moet eruit”, liet Mas weten. “De Tour ziet er erg zwaar uit en begint in Italië, een land waar ik van hou. De ronde eindigt bovendien met een zware tijdrit en dit kan nog voor grote verschillen zorgen. Het is ontzettend moeilijk om de Tour te winnen en dus is het beter om je huiswerk af te hebben eenmaal je aan de start verschijnt.” Uit zijn vooruitblik is op te maken dat de drievoudig runner-up in de Vuelta zich op een algemeen klassement zal gaan richten.

Carapaz wint de koninginnenrit in de Ronde van Romandië – foto: Cor Vos

flag-es Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) – 12 europunten
INEOS Grenadiers trekt met voormalig Tour-winnaars Egan Bernal en Geraint Thomas naar de start, maar richt de pijlen deze zomer toch vooral op Carlos Rodriguez. De nummer vijf van vorig jaar blijft stappen zetten, volgens Performance Director Scott Drawer. “Na een sterk en consistent seizoen, zal Carlos het team aanvoeren in Frankrijk. Carlos blijft indruk op ons maken in koers, maar ook met zijn professionalisme en houding op en naast de fiets. Naast hem hebben we de kracht en Tourervaring van Egan, terwijl Tom en Geraint steun kunnen bieden, maar ook agressief kunnen koersen en het de concurrentie lastig maken.”

flag-co Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) – 11 europunten
Santiago Buitrago zal de kopman van Bahrain Victorious zijn. “Ik vecht om mijn best te doen in het algemeen klassement. De concurrentie is echt sterk, maar ik weet dat als ik mijn race volg, ik bij de beste talenten kan zijn en ook kan strijden voor de witte trui. Ik heb een geweldig team met veel ervaring dat me zal begeleiden en helpen gedurende de komende drie weken”, geeft hij aan.

Rodriguez won de zware slotrit in de Dauphiné – foto: Cor Vos

flag-gb Simon Yates (Jayco AlUla) – 10 europunten
Jayco AlUla reist naar Florence af met Dylan Groenewegen en Michael Matthews voor etappeoverwinningen, maar aast met kopman Simon Yates op een hoge notering in het klassement. “Na vorig jaar net naast het podium te zijn geëindigd, wat de Brit een top-drie plaatsing in het algemeen klassement in alle drie de Grote Rondes zou hebben opgeleverd, mikt Simon Yates deze keer wel op een plek op het podium om zijn indrukwekkende palmares te versterken”, geeft de ploeg aan.

flag-fr Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL) – 10 europunten
Romain Bardet reist dit jaar af naar de Tour de France voor ritsucces. “Dit jaar komen we met de enige focus op dagsuccessen, of dat nu in de sprintetappes, in de bergen of op het glooiende terrein daartussen is.” Naast Bardet is ook Fabio Jakobsen een belangrijk speerpunt binnen het team.


Dit zijn schaduwfavorieten voor het klassement voor jouw WielerFlits Ploegleider Tour-selectie

Dit zijn schaduwfavorieten voor het klassement voor jouw WielerFlits Ploegleider Tour-selectie

Naast ‘de grote vier’ zijn er natuurlijk nog veel meer klassementsrenners die aan het Grand Départ in Italië verschijnen. De Tour de France 2024 is misschien wel de best bezette grote ronde uit de laatste jaren als het gaat om kanshebbers voor een goed eindklassement. In dit overzicht noemt WielerFlits vijf schaduwfavorieten die het overwegen waard zijn voor je selectie in WielerFlits Ploegleider.

flag-fr David Gaudu (Groupama-FDJ) – 13 europunten
Vorig jaar werd hij negende in La Grande Boucle en een jaar eerder strandde de Fransman zelfs net naast het eindpodium. David Gaudu is zeker iemand om in de gaten te houden. Hoewel de klimmer van Groupama-FDJ dit jaar nog geen grote successen kende, wist hij toch al te zegevieren in de Tour du Jura. In 2023 nestelde Gaudu zich zelfs tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar op het eindpodium van Parijs-Nice. Hij droomt naar eigen zeggen dit jaar van het podium.

Gaudu werd tweede in Parijs-Nice 2023 tussen Vingegaard en Pogacar – foto: Cor Vos

flag-co Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) – 13 europunten
Als we de makers van het tweede seizoen van Tour de France: Unchained op Netflix moeten geloven, dan was Richard Carapaz in 2023 al kandidaat eindwinnaar voor de Tour. Helaas kwam de kopman van EF Education-EasyPost destijds al in de openingsrit ten val. Een knieblessure zorgde voor een snelle opgave. Dit jaar keert de Ecuadoreaan ongetwijfeld terug met revanchegevoelens.

De olympisch kampioen kampte na een val in de Ronde van Zwitserland wel met de nodige ziekteverschijnselen. “Na mijn val in Zwitserland ben ik ziek geworden. Mijn vorm zal later komen, maar ik ga mijn best doen deze Tour. Voor mijn val verliepen de voorbereidingen heel goed. De eerste week zal heel zwaar worden, maar ik ga proberen om er zo goed mogelijk doorheen te komen”, geeft hij aan via de ploegsite. Bovendien benadrukt Carapaz dat een ritzege ook een belangrijk doel is.

Carapaz wint de koninginnenrit in de Ronde van Romandië – foto: Cor Vos

flag-es Enric Mas (Movistar) – 12 europunten
Enric Mas zal dit jaar als kopman van Movistar naar de Tour trekken. De Spaanse klimgeit kan wel eens een outsider voor een goed klassement zijn. Mas presteert immers structureel goed in grote rondes, zo werd hij al driemaal tweede in de Ronde van Spanje. Hoewel het deelnemersveld in de Tour de France dit jaar van een serieus hoog niveau is, kan je er bijna vanuit gaan dat de degelijke Mas in de derde week boven komt drijven. Bovendien eindigde de Spanjaard dit jaar al driemaal in de top-10 van éénweekse rittenkoersen. Omdat dit niet zijn specialiteit is, toont het aan dat Mas over een steady vorm beschikt.

foto: Cor Vos

flag-at Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale) – 8 europunten
Vorig jaar trok Felix Gall zonder hoge verwachtingen naar de Tour en won hij de koninginnenetappe over de Col de la Loze. Bovendien kon hij in de slotweek van deze Tour in 2023 met de beste klassementsmannen mee als het bergop ging. De Oostenrijker van Decathlon AG2R La Mondiale zou dus weleens hoge ogen kunnen gooien in het klassement dit jaar, al vallen de resultaten dit jaar nog wat tegen. De klimmer liet zich wel meermaals zien in de Ronde van Zwitserland en behaalde daar een tiende plek in het eindklassement. Gall trekt dit jaar vanaf het begin met klassementsambities naar de Tour, zou hij zijn achtste plek van vorig jaar kunnen overtreffen?

Gall leidt de dans op Le Markstein in de Tour van 2023 – foto: Cor Vos

flag-co Egan Bernal (INEOS Grenadiers) – 7 europunten
Een voormalig Tour-winnaar van slechts zeven europunten. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar Egan Bernal is in WielerFlits Ploegleider echt zo goedkoop. En dat terwijl de Colombiaanse klimgeit dit jaar een gigantische ontwikkeling doormaakt. In de Ronde van Zwitserland werd de renner van INEOS Grenadiers knap vierde. Bergop was hij misschien wel the best of the rest – of in ieder geval de meest constante klimmer – achter João Almeida en Adam Yates.

De winnaar van de Giro d’Italia 2021 wist in alle zeven (!) rittenkoersen waar hij dit jaar al reed, telkens de top-10 te halen en eindigde zelfs meerdere malen op of net naast het podium. Gebruikte Bernal de éénweekse rittenkoersen als voorbereiding op de Tour de France en kan hij nog een stapje zetten? Het zou een enorme opsteker zijn voor de Colombiaan, die na een zware crash begin 2022 heel lang van het toneel verdwenen. Het overwegen van Bernal voor je WielerFlits Ploegleider-team is zeker de moeite waard!

Egan Bernal is weer helemaal terug – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.