Eindejaarslijstjes: De Zubeldia-award 2018
vrijdag 21 december 2018 om 19:00

Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken heel december terug op het afgelopen seizoen. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De Zubeldia-award van 2018.

Vorig jaar ging Haimar Zubeldia na een profcarrière van twintig jaar met wielerpensioen. De Bask verwierf in zijn wielerjaren faam als notoire top-10-renner in een grote ronde: vijf keer reed hij top-10 in de Tour de France, één keer in de Vuelta a España. Dat deed hij op een opmerkelijke manier. Of moeten we juist zeggen: niet opmerkelijk? Zelden tot nooit liet Zubeldia zich zien aan het front. Het terugzien van de Bask in de top-10 van het klassement na 21 etappes was dan ook steeds weer een verrassing. Elk jaar zijn er weer coureurs die zichzelf op deze manier naar een top-10-klassering helpen. De Zubeldia-award is voor de coureur die dat het onopvallendst deed. Welke renners maken er dit jaar kans op deze prestigieuze award?

flag-es Pello Bilbao –  Zesde in de Giro d’Italia

Pello Bilbao – foto: Sirotti

Pello Bilbao is één van de coureurs die kans maakt op de Zubeldia-award. Dat is opvallend, gezien zijn zesde plaats in de jongste Giro d’Italia. Als meesterknecht van kopman Miguel Ángel López viel de Spanjaard van Astana nauwelijks op. Dat kwam niet alleen door het feit dat López zich prima redde in de Giro, maar ook door het geweld van Mitchelton-Scott en Sky in de drieweekse ronde. Bilbao was daardoor vaak op de tweede rij te vinden in het groepje der favorieten.

Bilbao’s uitslagen bevestigen dat. Een zesde plaats in de openingstijdrit in Jeruzalem was zijn grootste wapenfeit. Weinig aandacht was er in Nederland voor deze uitslag; Tom Dumoulin won de tijdrit namelijk en deelde daarmee een gevoelige tik uit aan zijn concurrenten. In de etappes die resteerden presteerde Bilbao het nog viermaal om in de top-10 van de dag te eindigen. Geheel des Zubeldia’s was dat op de plekken 9, 9, 10 en 10. Bilbao heeft zijn nominatie daarom dubbel en dwars verdiend.

flag-at Patrick Konrad – Zevende in de Giro d’Italia

Patrick Konrad – foto: Sirotti

BORA-hansgrohe heeft met Felix Großschartner, Lukas Pöstlberger, Gregor Mühlberger en Patrick Konrad een aantal uitmuntende Oostenrijkers in de selectie. Van deze Oostenrijkers zette Patrick Konrad dit jaar misschien wel de beste prestatie van allemaal neer door op een zevende plaats te eindigen in het eindklassement van de Giro d’Italia. Veel in beeld was de Oostenrijker echter niet. Vaak finishte Konrad alleen of in een groepje net achter de favorieten.

De kopman van BORA-hansgrohe eindigde in de Giro d’Italia slechts driemaal in de top-10. In Osimo was de Oostenrijker van dichtbij getuige van het duel tussen Simon Yates en Dumoulin; hij eindigde daar op een zesde plaats. Verder waren een achtste plaats op de Montevergine di Mercogliano en een negende plaats in Bardonecchia zijn grootste wapenfeiten. Op de Monte Zoncolan eindigde Konrad net niet in de top-10. Zijn eenzame weg naar de top van de mythische berg op bijna twee minuten van winnaar Chris Froome illustreert Konrads weg naar de zevende plek; anoniem en met veel pijn.

flag-it Davide Formolo – Tiende in de Giro d’Italia

Davide Formolo – foto: Sirotti

Reed Davide Formolo top-10 in een grote ronde dit jaar? Ja, dat deed hij. BORA-hansgrohe had op de tiende plaats met Formolo een tweede coureur die in de top-10 eindigde van de Giro d’Italia. De manier waarop de Italiaan dat deed is opvallend: na dertien etappes stond Formolo namelijk nog 21ste in het klassement. Mede dankzij een sterke slotweek – op de tweede lijn – eindigde Formolo toch nog in de top-10.

In de legendarische door Chris Froome gewonnen rit naar Bardonecchia wist Formolo zichzelf in extremis de top-10 in te duwen. Met een zevende plaats in de daguitslag wist hij concurrenten Wout Poels en Alexandre Geniez op minuten te rijden. De oplettende kijker moet Formolo echter hebben opgemerkt deze Giro: hij reed zeven keer top-10. Een tweede plaats op de Montevergine di Mercogliano was zijn beste etappenotering.

flag-ru Ilnur Zakarin – Negende in de Tour de France

Ilnur Zakarin – foto: Sirotti

Ilnur Zakarin was niet goed in de Tour de France. De Rus, die in 2017 nog Wilco Kelderman van het podium stootte in de Vuelta a España, zakte er dag na dag doorheen. Al in de eerste bergetappe moest de renner van Katusha-Alpecin meer dan een minuut prijsgeven op veertien andere klassementsrenners. Zakarin bleef echter volharden en eindigde zo uiteindelijk toch nog in de top-10. Meer dan een negende plaats op 12 minuten en 37 seconden van winnaar Geraint Thomas zat er niet in voor de Tataar.

Pas in de laatste vijf etappes liet Zakarin weer iets van zijn oude vorm zien. Een tiende plaats plaats in de ultrakorte etappe naar Saint-Lary-Soulan toonde herstel bij de Rus aan. Zakarin’s herstel was echter al op twee minuten van het Sky- en Dumoulin-geweld, waardoor weinigen hem opgemerkt zullen hebben. Dankzij uitstekende prestaties in de bergrit naar Laruns (tiende) en in de tijdrit naar Espelette (zevende) wist Zakarin zich op slinkse wijze toch nog bij de beste tien renners in de Tour te scharen.

flag-es Ion Izagirre – Negende in de Vuelta a España

Ion Izagirre – foto: Sirotti

Ion Izagirre werd eind 2016 met veel bombarie binnengehaald bij Bahrain Merida, om samen met zijn broer Gorka Izagirre kopman te zijn in een aantal grote rondes.  Twee jaar later en slechts één top-10-klassering voor broer Ion in de jongste Vuelta a España verlaten de Baskische gebroeders de Bahreinse ploeg voor Astana. Alhoewel Izagirre deze Vuelta niet schroomde zijn aanvalsdrift te tonen, moest hij telkens de favorieten laten gaan als het tempo werd opgeschroefd. Zijn broer, Franco Pellizotti en Vincenzo Nibali loodsten de klassementsman uiteindelijk naar een negende plaats in de Spaanse ronde.

De Spaanse regie bracht het sterrenensemble dat om Izagirre heenreed veelvuldig in beeld. Echter, dat doet niks af aan de manier waarop de Bask naar de negende plaats in de Vuelta reed: des Zubeldia’s. Met zes redelijk anonieme top-10-finishes en zeven nog anoniemere top-20-plaatsen in de Vuelta kan Zubeldia opgelucht ademhalen: hij heeft een Baskische opvolger gevonden.

Outsiders

Een Nederlander die dit jaar anoniem naar de top-10 van een grote ronde fietste, is Wilco Kelderman. Alhoewel, anoniem? Dagen was de coureur van Sunweb voorpaginanieuws. Dan weer met pech, dan weer met zijn goede vorm. Dit was echter alleen in de eerste week, waarna de Barnevelder diep wegzakte in het klassement. Dankzij een sterk slotweekend wist de Nederlander alsnog op te klimmen naar een plek in de top-10. In de tussenliggende etappes reed Kelderman anoniem rond, net als Zubeldia.