Fietsen in Vaud ‘geeft een soort gevoel alsof je een nieuwe streek ontdekt’
foto: Alain Rumpf

Fietsen in Vaud ‘geeft een soort gevoel alsof je een nieuwe streek ontdekt’

Fietstoerisme Van de Jura tot de Alpen, met het Meer van Genève ertussen; dat is het kanton Vaud in een notendop. Maar Vaud in een notendop is oneerlijk, want de streek schittert in diversiteit. WielerFlits sprak twee locals om beter kennis te maken met het kanton.

Voor iedere fiets, voor iedere fietser en voor ieder type rit vindt je wat in Vaud. Van hooggebergte tot vlakke wegen en van technische downhill trails tot geasfalteerde bergpassen; in het meest westelijke bergpuntje van Zwitserland is nagenoeg alles mogelijk op de fiets.

Dat is ook precies wat de locals je zullen vertellen, zoals fietsgids en fotograaf Alain Rumpf. “Het is een bijzonder diverse regio. Langs het meer van Genève kan je vlakke ritten rijden maar aan de andere kant heb je de Jura en de Alpes Vaudoises waar je prachtige beklimmingen aantreft. Je kan echt meerdere dagen de streek ontdekken en een hoop ontdekken wat misschien niet het meest bekend is, maar wel heel fraai.”

Alhoewel enkele beklimmingen sinds een passage van de Tour de France in 2022 meer bekendheid genieten, waaronder de Col des Mosses en de Col de la Croix, is het een streek die relatief onbekend is onder fietsers. “Dat geeft een soort gevoel alsof je een nieuw gebied aan het ontdekken bent, wat het fietsen erg leuk maakt. Daarnaast kan ik met zekerheid zeggen dat het een relatief rustige regio is vergeleken met andere delen van de Alpen. Je kan hier heerlijk klimmen in de natuur, zonder omgeven te zijn door al te veel auto’s.”

foto: Alain Rumpf

En alhoewel die beklimmingen geen bijzonder hoge toppen hebben, zijn ze vaak behoorlijk uitdagend. “Neem de Col de la Croix met zijn top op 1.778 meter. Dat klinkt niet super zwaar omdat het onder de 2.000 meter is, maar met het startpunt op slechts 400 meter ben je nog steeds ruim 1.300 hoogtemeters onafgebroken aan het klimmen. Dat is best fors.”

“De Col de la Croix is ook echt een beklimming die je moet rijden als je in de regio bent. Je start tussen wijngaarden in de vallei, dan kom je langs kleine bergdorpjes en rond de top kom je in een fraai alpine landschap met koeien, hoge bergtoppen en alles wat Zwitserland en de Alpen maakt terecht. Er is een diversiteit die het heel interessant maakt.”

Die Col kan je perfect afstrepen in dé route van de streek, over de Col de la Croix, de Col du Pillon en de Col des Mosses. “Met 106 kilometer en 2.400 hoogtemeters een zware rit, maar niet té zwaar. Dan doe je in één keer alle bekende passen in Vaud uit de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland en de Tour de France aan”, legt Alain uit.

Dat zijn dan de bekendste beklimmingen van de streek, maar er zijn dus veel onbekende cols die evengoed een bezoek waard zijn. “De klim naar Les Agites bijvoorbeeld. Dat is ook weer zo’n grote beklimming met wat zware stukken, een paar tunnels en een prachtig uitzicht op het meer van Genève vanaf de top. Dat is een verborgen pareltje. Of de Col de la Pierre du Moëllé, dat is een typische klim voor de streek omdat je daar nagenoeg nooit verkeer tegenkomt.”

Ook op de gravelfiets is er veel te doen in de streek. Doordat de bergen er wat lager zijn dan in andere delen van de Alpen, zijn er ook veel onverharde wegen die zich perfect lenen voor gravelritten. “Dit jaar gaan we ook een kwalificatiewedstrijd organiseren voor het WK gravel. Het parcours gaat zwaar worden met vrij veel hoogtemeters, dus dat is erg mooi”, sluit Alain af.

foto: Alain Rumpf

Jura Vaudois
Ook aan de andere kant van het meer van Genève, schittert de streek in diversiteit. Dat vertelt semi-professioneel mountainbiker en fietsgids Alexandre Bryand. “Het klopt wat Alain zegt, ook hier kan je uren rijden zonder een auto te zien.”Net als in het oostelijke deel van het kanton, kan je in het westen verschillende soorten ritten maken. “Als je liever over vlakke wegen rijdt, kan je de Route du Vignoble rijden door La Cote: de grootste wijnstreek van Zwitserland. Wil je liever klimmen, dan heb je bijzonder fraaie beklimmingen die je de Jura inleiden”, vertelt Alexandre.

foto: Jimmy Rathe

Het favoriete rondje van Alexandre combineert die twee: de route start tussen de wijngaarden en voert je daarna de hoogte in, in de Jura. “In Romainmôtier kan je dan perfect appeltaart eten, waarna een heuvelachtige route met uitzichten over de bergen en meren je terug naar de start in Nyon voert. Daar kan je de rit ideaal afsluiten bij fietscafé Tête de Course.

Voor de fanatiekeling ligt er in de streek een route van maar liefst 360 kilometer over gravelwegen. “De Gravel Trans Jura is echt een avontuur. Die hoef je niet te racen, maar kan je op een eigen tempo doen, terwijl je zelf bepaalt of je een hotel boekt of in een tentje op een camping slaapt.”

Dit jaar komt daar een bijzonder evenement bij in de regio rondom Nyon; de ultra-fondo Liberté & Patrie, waarvan de starttijd niet vastligt, maar de finishtijd wel. “Iedereen moet om 7 uur ’s avonds finishen. Je mag dus je eigen starttijd en tempo bepalen, maar iedereen komt elkaar tegen op de finish”, legt Alexandre het unieke evenement uit.


Meer info over Vaud vind je op de site van Vaud Toerisme

Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Vaud is zeer goed bereikbaar voor vakantiegangers en fietsliefhebbers. Vaud ligt namelijk in het noordwesten, tegen de grens van Frankrijk aan. Hoofdstad Lausanne ligt op ruim 800 kilometer van Utrecht, op acht à negen uur rijden.

Zwitserland zet erg in op fietstoerisme en duurzaamheid, waardoor reizen via de trein naar Lausanne ook aangeraden wordt. Dat kan over het algemeen binnen 10 uur vanuit Utrecht. Vliegen naar het hart van Vaud kan via Genève, dat op een uur rijden van Lausanne ligt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.