Fietsen van duikbootbasis tot zoutvelden in Saint-Nazaire
foto: Tourisme La Baule - A. Lamoureux

Fietsen van duikbootbasis tot zoutvelden in Saint-Nazaire

Saint-Nazaire is een hotspot op de 500km lange ontdekkingstocht van Nantes naar de Mont Saint-Michel. Aan de noordkant van de Pont de Saint-Nazaire ligt een heel andere wereld dan aan de zuidkant. Op het eerste gezicht een ruig havengebied met scheepswerven en industrie. Maar Saint-Nazaire heeft twee gezichten, we staan vroeg op want er is veel te ontdekken vandaag, we fietsen langs oorlogshistorie, zandstranden en door prachtige natuurgebieden.

Saint-Nazaire was aanvankelijk een rustig vissersdorpje, vanaf 1850 werd begonnen met de aanleg van een zeehaven voor de bevoorrading van Nantes. De scheepswerven groeiden, enorme oceaanstomers werden gebouwd. Tijdens WO I vestigden de Amerikanen er een marinebasis, en in WO II waren het de Duitsers die de haven met hun oorlogsschepen bezetten. Uit deze periode herinnert het indrukwekkende 300 m lange betonnen droogdok, het startpunt van onze route: la base sous-marine.

foto: L van Loo

La base sous-marine en La Baule
We fietsen over een deeltraject van de route “a modern journey through an old land” tussen  Nantes en de Mont Saint-Michel. De originele fietsroute leidt over delen van de bewegwijzerde fietsroutes La Loire à Vélo, La Voie 2 Bretagne, La Vélodyssée en La VéloMaritime.

Middenin het enorme droogdok ligt het Office de Tourisme van Saint Nazaire, hier begint onze route. We fietsen door het droogdok en zijn onder de indruk van de enorme omvang van dit gebouw. Metersdikke betonlagen moesten bescherming bieden tegen bombardementen. Je kunt het bouwwerk overigens ook van boven bezichtigen, je bereikt het dak via trappen of looppad nabij de supermarkt.

Bovenop kijk je uit op de haven met aan de overkant de gefortificeerde sluis, waar L’Espadon gevestigd is en een onderzeeboot bezocht kan worden. Hier kan ook het dak bezocht worden, en heb je het beste zicht op Suite de Triangles. Een kunstproject dat onderdeel uitmaakt van de Estuaire Bike Trail. Lukt het jou de plek te vinden waar alle rode driehoeken perfect gevormd zijn?

We fietsen verder richting Petit Maroc waar enkele verrassende murals opduiken en op het strand het laatste kunstobject van de Estuaire Trail te vinden is: Le Pied, le pull-over et le système digestif. De boulevard volgt de bocht van de baai en biedt een fantastisch uitzicht op de monding van de Loire en de Saint-Nazaire-brug. Ontdek onderweg de typische vissershutten met visnetten en de kleurrijke vuurtorens langs de kustlijn.

Het is nu tijd voor natuur en rust. Vanaf hier tot La Baule loopt de route vooral over gravelpaden langs parken en vijvers. Onderweg passeer je de meer dan 6000 jaar oude Tumules de Dissignac.

In La Baule fietsen we parallel aan de baai van La Baule. Een goudkleurig zandstrand dat zich ca 9km uitstrekt tussen de havens van Le Pouliguen en Pornichet. Het strand is erg populair bij watersporters en zonnekloppers.

Zoutvelden van Guérande
De volgende highlight dient zich alweer aan, we fietsen dwars door de zoutvelden van Guérande. De route loopt over een geasfalteerde weg dwars door een veelkleurige lappendeken van zoutkwelders, een uniek landschap dat blijft verbazen. Dit uitgestrekte gebied beslaat zo’n 2.000 hectare, hier beheert ‘de zoutbewerker’ vakkundig het waterpeil in de verschillende bassins om het beroemde zeezout van Guérande te oogsten.

foto: J. Severens

Na de zoutvelden klimmen we tot in het centrum van het historische Guérande met zijn stadspoorten en dikke stadsmuur. We fietsen dwars door het centrum en vullen onze drinkbussen, want hierna trekken we het buitengebied in richting Parc natural regional de Brière.

La Brière
We volgen de golvende wegen in het groene buitengebied. Bij Port de Bréca wordt het iets drukker, natuurliefhebbers en vogelspotters komen hier samen aan de rand van het natuurpark van La Brière. Rechttegenover Port de Bréca, precies aan de andere kant van het Canal de Bréca,  ligt ons doel Rozé (Belvédère) met zijn 24m hoge uitkijktoren. Onderweg passeren we eerst nog de traditionele Bretonse huisjes met rieten daken. Vanuit Rozé gaat het terug naar de basis in Saint-Nazaire.

foto: L. van Loo

We overnachten in de Holiday Inn Express St Nazaire,  het hotel beschikt over het Accueil Velo Label. Dit betekent speciale service gericht op fietsers, zoals fietsparkeerplek en schoonmaakgelegenheid in de eigen ondergrondse parkeergarage.

Meer informatie over het toerstisch aanbod vind je op de website van Tourisme Saint-Nazaire, de website van Tourisme Labaule-Guérande en Le Voyage a Nantes.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.