Achtergrond: waarom zomerkleding ook in warme temperaturen nuttig kan zijn
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
maandag 7 augustus 2023 om 10:45

Achtergrond: waarom zomerkleding ook in warme temperaturen nuttig kan zijn

Materiaalzone Onderkleding komt er in alle vormen en maten: met lange mouwen, zonder mouwen, dik, dun en ga zo nog maar even door. In de winter is de reden voor het dragen van onderkleding logisch: tegen de kou. Evengoed kan onderkleding overigens bruikbaar zijn als de temperaturen omhoog gaan. WielerFlits spreekt met oud-prof Stéphane Rossetto, tegenwoordig werkachtig bij Ekoï, om te leren waarom onderkleding door het jaar heen van nut kan zijn.

Het ziet er bijna niet meer als een kledingstuk uit: een dun netje, wat weinig verhullend is en waar niet eens mouwen aanzitten. Toch kan het een waardevol onderdeel zijn aan de kledingkast van een fanatieke wielrenner.

Om dat uit te leggen, laten we Stéphane Rossetto aan het woord. De Fransman reed zes jaar lang in dienst van Cofidis en is tegenwoordig werkachtig voor kledingproducent Ekoï. “Onderkleding is niet enkel waardevol om je warm te houden, maar het kan ook helpen om vocht te verdrijven of je lichaam juist af te koelen.”

Stéphane Rossetto – foto: Cor Vos

Het gebruik van de juiste stoffen is daarvoor wel een vereiste. “Bepaalde technologieën kunnen bijvoorbeeld warmte onttrekken aan je lichaam en deze opslaan, om het zodra je afkoelt weer los te laten. Ook maakt het uit waar je bepaalde stoffen gebruikt, omdat je soms op bepaalde plekken warmte wil verliezen en het op andere plekken juist wil vasthouden”, stelt Stéphane.

Het tweede grote voordeel wat onderkleding kan bieden is het afdrijven van vocht. “Als je veel zweet, ga je natuurlijk ook sneller afkoelen. Als je dan opeens een afdaling in gaat, kan dat té koud worden, dus dan is het in het kader van temperatuurregulatie wenselijk dat je kleding niet al te veel zweet vasthoudt.”

Dat betekent niet dat een ondershirt ook tijdens de heetste zomerdagen bruikbaar is. “Dan is het toch een extra laag waardoor je het warmer kan krijgen. Daarnaast verwerken wij een hoop technologieën die in onderkleding zitten tegenwoordig ook in shirts. Zo heb je de voordelen van onderkleding, zonder de extra laag en de kans op extra hitte.”

Wanneer de dunne ondershirts dan wel nog van pas komen? In wisselende omstandigheden, zoals in het voor- of najaar. “Als het net te koud is om enkel met een shirt te rijden, of als de temperatuur veel kan veranderen tijdens je rit, kan een ondershirt de ideale uitkomst bieden. Of als je bijvoorbeeld vroeg in het seizoen de bergen rijdt; dan is het bergop heel warm maar in de afdaling erg fris, dan kan onderkleding helpen om je temperatuur goed te reguleren.”

Diverse ondershirts
Om dat te ervaren, proberen we verschillende ondershirts van Ekoï, die stuk voor stuk van andere technische stoffen zijn voorzien.

Om te beginnen heeft Ekoï het Extrafil Ultralight ondershirt. Kort door de bocht is dat een dun onderlaagje welke vooral wat extra warmte moet bieden als enkel een shirt net te koud is. “Ideaal in het voorjaar, als de temperatuur nog aan de frisse kant is. Als je te hard afkoelt door wind, kan dat zelfs een verkoudheid veroorzaken. Dit shirt zorgt ervoor dat de wind je borst niet te hard kan afkoelen omdat het heel goed zweet afvoert.”, stelt Stéphane.

Een shirt wat in de zomerperiode bruikbaar is, is het Suntech Evo ondershirt. Dat shirt is voorzien van openingen om maximale ventilatie te bieden. “Dit shirt biedt vooral heel veel ventilatie, dus zweet kan makkelijk worden afgevoerd en je koelt er efficiënt van af.”, legt Stéphane uit.

Het Suntech Evo shirt

Met de vele openingen is dit shirt een opvallende verschijning, maar het zit wel erg fijn. De vele openingen zien er wellicht wat vreemd uit in het begin, maar je voelt er daarentegen niks van. Het shirt sluit mooi aan op de huid en blijft ook goed op zijn plek zitten.

Dan is er het Top Carbon ondershirt. Dit is een ondershirt waarin zogenaamde Graphene-technologie zit, wat inhoudt dat er carbon in het shirt is verwerkt. Het voordeel hiervan? Snellere vochtafvoer, wat dan weer bijdraagt aan temperatuurregulatie van het lichaam. “Dat voorkomt dat je te hard afkoelt door natte kleding. Dat is bijvoorbeeld in het gebergte handig, waar je bergop veel zweet en daardoor in de afdaling dan weer té veel zou afkoelen.”, aldus Stéphane.

Bij het gebruik valt op dat het Top Carbon ondershirt érg zacht aanvoelt. De stof heeft zelfs iets weg van satijn Dat maakt het een erg angenaam shirt op de huid, maar lijkt tegelijkertijd ervoor te zorgen dat het wat minder strak zit. Hierdoor kruipt het shirt soms een klein beetje op.

Het paradepaardje van Ekoï – als we het hebben over ondershirts – is het Outlast Proactif ondershirt. “Dit shirt biedt de beste thermoregulatie”, vertelt Stéphane. “In deze stof zit een soort wax verwerkt welke vloeibaar wordt als hij warm wordt, terwijl hij in vaste staat verkeerd als het koud is. Effectief zorgt dat ervoor dat het shirt bij hitte helpt om je lichaam af te koelen en in de kou juist helpt om warmte vast te houden. Hierdoor blijft je lichaam meer op een constante temperatuur wat niet alleen fijn is, maar ook je prestatie ten goede komt.”

Naast deze werking, zit het Outlast Proactif ondershirt heel fijn. Hij voelt wat stugger aan, maar daar voel je niks van op de huid. In combinatie met een strakke pasvorm zorgt dit er juist voor dat het shirt in goede zin strak zit en dus goed op zijn plek blijft zitten.

Verschillende ondershirts, met verschillende stoffen en verschillende toepassingen dus. Maar dat betekent niet dat je ze allemaal in huis moet hebben. “Uiteindelijk is het ook een kwestie van gevoel en voorkeur. Het moet vooral goed zitten en je moet je er goed bij voelen. Dat is voor iedereen anders”, sluit Stéphane af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.