Review: het bikepackingassortiment van Ortlieb
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
dinsdag 4 oktober 2022 om 08:00

Review: het bikepackingassortiment van Ortlieb

Of het om een weekendje door eigen land of juist een wekenlange reis door het buitenland gaat: voor een bikepackingtrip is een goede set tassen essentieel. Deze zomer onderwierp ik het bikepackingassortiment van fietstassengigant Ortlieb aan een ferme test en zodoende maakte ik kennis met een uitermate betrouwbare set tassen.

Al jarenlang staat Ortlieb bekend om hun fietstassen. Felgekleurd, duurzaam en in de meest gure omstandigheden nog compleet waterdicht: de back roller classic is met recht een icoon te noemen. Tegenwoordig produceert Ortlieb ook bikepackingtassen voor de racefietser die met bepakking wil reizen.

Eerlijk is eerlijk: als iets de merknaam Ortlieb draagt, schept dat bij mij gelijk de nodige verwachtingen. Iedereen die de traditionele fietstassen van het Duitse merk weleens heeft gebruikt, snapt waar de goede naam van het merk vandaan komt. Ik besluit dus zonder de tassen vooraf te proberen ze gelijk in het diepe te gooien met een tweeweekse graveltrip door de Dolomieten.

De verschillende soorten bikepackingtassen zullen velen ondertussen wel bekend zijn. De worstvormige stuurtas, de tas tussen het frame in tal van verschillende maten en uiteraard de grote uitpuilende zadeltas. Naast deze drie moderne klassiekers heeft Ortlieb ook nog enkele accessoires, bikepacking-versies van de meer traditionele fietstas en fietstassen die je op je voorvork kan monteren.

Ik besluit naast een stuur-, frame- en zadeltas ook nog twee tassen op de voorvork te testen. Althans, dat is het plan. Als ik last minute met een andere fiets naar de Dolomieten vertrek, blijkt dat toch niet te kunnen. Alhoewel de Fork-Pack ook op een voorvork zonder montagepunten geplaatst kan worden, geldt dit enkel voor aluminium of stalen voorvorken; de kans op beschadigingen bij carbon voorvorken is namelijk te groot. Jammer, maar na wat kritischer inpakken lukt het alsnog.

Montage
Op die ene onhandigheid na is de eerste kennismaking met de tassen goed. De montage is de eerste keer niet intuïtief, maar de meegeleverde instructies zijn duidelijk. Ortlieb heeft ook instructievideo’s op hun website staan, wat de montage helemaal makkelijk maakt.

De stuurtas wordt geleverd met schuimrubberen spacers, om te zorgen dat de tas op de juiste afstand van je frame hangt. Zo kan je de tas ook veilig gebruiken als je geen geïntegreerde kabels hebt. Tegelijkertijd zie ik hier nog één punt van (kleine) zorg: de tas hangt hier direct tegen het balhoofd van mijn fiets, waardoor er kans op lakschade is als het gaat schuren.

Naast de reguliere stuurtas maak ik ook gebruik van de Accessory-Pack. Dit kleine, extra, stuurtasje is ideaal om wat eten, fietsgereedschap en kleine kledingstukken in mee te nemen omdat het tasje door een simpele rolsluiting aan de bovenkant makkelijk opent en sluit, ook al fietsend. Met vier banden die al aan de reguliere stuurtas zitten, kan je de Accessory-Pack ook gemakkelijk monteren.

Bevestiging van de Accessory-Pack aan de Handlebar-Pack is een simpele handeling

Montage van de frametas is nog makkelijker: een bandje aan de achterzijde van de tas en drie die over de bovenbuis van je fiets heen gaan. Die bovenste drie kan je zelfs nog op maat knippen, zodat er geen overtollig stukje klittenband aan de zijkant van je frame bungelt, wat bijvoorbeeld tegen je benen kan gaan schuren. Dan ziet het er ook nog eens wat mooier uit.

De eerste montage van de zadeltas is even puzzelen. De nieuwe Seat Pack QR is voorzien van een klemsysteem waarmee je de tas stevig aan je zadelrails kan bevestigen. Deze bevestiging moet je de eerste keer even afstellen, zodat de tas op de correcte afstand van je zadelpen hangt en je de klemmen op de juiste plek van je zadelrails kan plaatsen. Ook dit wordt in de meegeleverde instructies van Ortlieb gauw duidelijk, waardoor de tas na een paar minuten aan mijn fiets hangt. Een speciale meegeleverde klem voor om je zadelpen zorgt ervoor dat de tas geen (of weinig) optische schade achterlaat doordat hij gaat wrijven.

Stabiel rijgedrag
Met het inpakken en monteren onder de knie ben ik klaar voor de reis. Als ik een paar dagen later uit de trein stap in Innsbruck, hangen de tassen snel aan mijn fiets en kan ik zo vertrekken.

foto: Ties Wijntjes

Al tijdens de eerste kilometers merk ik hoe stevig de tassen zitten. Voor een frametas en stuurtas is dat niet heel bijzonder, maar vooral de stabiliteit van de zadeltas valt op. Waar de ‘reguliere’ zadeltas van Ortlieb (die je bevestigt met 2 buckles en twee riemen van klittenband) nog best wat heen en weer kan schudden en gedurende de rit wat losser komt te zitten, is de Saddle Pack QR super stevig. De klemmen op de zadelrails zorgen ervoor dat de tas geen kant op gaat en de hele dag goed vast blijft zitten. Dat maakt het fietsen met de bepakking een stuk aangenamer, want het bungelt niet alle kanten op.

Aan de bovenzijde van de zadeltas zitten elastieken die ongelooflijk handig zijn. Ik klem er een tweetal jasjes, een windstopper en een paar slippers onder. Zo hoef ik onderweg de zakjes van mijn shirt niet helemaal vol te proppen met extra kleding en kan ik bij aankomst op de camping mijn fietsschoenen voor een comfortabel paar slippers omruilen. Erg praktisch.

Waterdicht
Ook een andere belangrijke kwaliteit van de tas wordt tijdens mijn reis meermaals op de proef gesteld: de waterdichtheid. Door de goede naam van Ortlieb maak ik me hier vooraf eigenlijk geen zorgen om. Terecht blijkt, want zelfs na een haast tropische zomerbui of liters opspattend water van een nat wegdek, pak ik alles aan het einde van de dag weer droog uit.

De tassen van Ortlieb zijn absoluut waterdicht

Na twee weken intensief gebruik verkeren de tassen ook nog altijd in meer dan prima staat. Tuurlijk, ze zijn vies geworden van het vele stof en modder wat ze te verwerken hebben gekregen, maar op de verschillende bevestigingen en sluitingen is amper slijtage te zien. Een goede poetsbeurt later is het vele gebruik amper af te lezen aan de tassen.

Helemaal feilloos zijn de tassen niet, want op verschillende plekken laten ze zoals vooraf verwacht wat schuurplekken achter op het frame. Echte beschadigingen kan je het niet noemen en ik vraag me af of er bikepackingtassen zijn waar dit niet het geval is, maar echt fijn is het natuurlijk niet. Een stukje siliconentape of speciale framebeschermende tape op de juiste plekken plakken kan dus geen kwaad.

Aan het einde van mijn trip is één ding heel duidelijk: ook de bikepackingtassen van Ortlieb zijn van ongelooflijk goede kwaliteit. De tassen hebben de complete set karakteristieken die ik in een set bikepackingtassen zoek: ze zijn stevig, makkelijk te monteren en absoluut waterdicht. Daarnaast zijn de tassen overduidelijk ook een lang leven beschoren door de hoge kwaliteit van de materialen en de productie.

Het zijn zeker niet de goedkoopst beschikbare bikepackingtassen, maar voor de fietser die met enige regelmaat gaat bikepacken is het de investering waard. De tassen zijn betrouwbaar in alle omstandigheden en hebben door de hoge kwaliteit een lange levensduur, waardoor ze je gegarandeerd van veel plezier gaan voorzien.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.