Review: Castelli Espresso, fietskleding die uitblinkt in comfort
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
woensdag 22 mei 2024 om 08:30

Review: Castelli Espresso, fietskleding die uitblinkt in comfort

Materiaalzone Een kledingsetje voor op de fiets maken die je na de wasbeurt gelijk weer aan wil trekken, dat was het doel van Castelli toen ze begonnen met de ontwikkeling van de Espresso kledinglijn. WielerFlits testte de nieuwe zomerkleding van de Italiaanse kledinggigant.

“Of je nu normaal gezien een aero race-fit shirt draagt of een meer relaxed shirt. Het Espresso fietsshirt zal je nieuwe favoriet worden”, zo valt te lezen op de website van Castelli. Oftewel: een kledingsetje voor iedereen, dat tijdens ieder ritje zijn mannetje kan staan.

De Espresso kledinglijn van Castelli is een lijn die zo is ontwikkeld dat er niet één kleurcombinatie is, maar je zelf uit verschillende kleuren broekjes en shirts kan kiezen. Kies je voor het veilige zwarte broekje of toch voor eentje met een kleurtje? Dat bepaal je zelf dus, want er zijn maar liefst 70 combinaties mogelijk – al is het maar de vraag of iedere combinatie even gesoigneerd is.

Het shirt is ontwikkeld met zogenaamde Air_O Stretch stof, die comfort en een fijne pasvorm combineert volgens Castelli. Daarnaast zou hij evengoed het in de zomer zo belangrijke ademend vermogen hebben én bleek hij het – bij wijze van bonus – ook nog eens goed te doen op het gebied van aerodynamica, toen ze het materiaal meenamen naar de windtunnel.

Het shirt heeft drie zakjes op de achterkant, terwijl er ook een vierde compartiment is met een rits, waar je waardevolle spullen in kan stoppen die je dan zeker niet kwijtraakt. Aan de voorzijde is het shirt voorzien van de welbekende YKK Vislon ritssluiting, die niet alleen soepel loopt maar ook laag van gewicht is.

Het shirt is aan de onderzijde van een elastiek en een klein siliconen gripper voorzien, om het shirt op zijn plaats te houden. Bij de mouwen is dit niet het geval; deze zijn lasergesneden en erg rekbaar, waardoor ze geen extra toevoegingen hebben om op hun plek te blijven zitten.

De broek is gemaakt van zogenaamde Espresso Doppio stof, die een comfortabel gevoel op de huid zou moeten combineren met een goede pasvorm. De stof beweegt mee met het lichaam – voor een goede pasvorm – zonder te strak te zitten. Om ervoor te zorgen dat de broek goed op zijn plek blijft zitten, zijn aan de uiteinden van de broekspijpen kleine siliconen grippers toegevoegd.

De bretels zijn van een mesh stof, wat ervoor zorgt dat deze amper warmte toevoegen en waardoor ze ook erg rekbaar zijn en dus niet gaan drukken op de huid. De zeem is de welbekende Progetto X2 Air zeem van Castelli. Opvallend is dat er ook een klein achterzakje op de broek zit, ter hoogte van het stuitje. Handig voor je hotelkaart of cash geld in geval van nood, zo stelt Castelli.

Comfort tot de max
En dat Castelli voor zowel het broekje als het shirtje comfortabele stoffen heeft gekozen, blijkt. Tijdens de kilometers dat ik de kleding test valt namelijk één ding constant op: het sluit naadloos aan op de huid, waardoor je er vrijwel niks van merkt. Zowel het broekje als het shirtje zit aangenaam strak, zonder enig drukpunt.

Het shirtje rimpelt soms een klein beetje, maar sluit overwegend goed aan. Waar dat soms nog wel eens tot wat drukkende naden wil leiden, is dat bij het Castelli Espresso shirt absoluut niet het geval. Ook de kraag zit niet te strak, als je het shirt volledig hebt dichtgeritst.

De lasergesneden mouwen blijven ook mooi op hun plek zitten, wat er erg strak uitziet. Sommige lasergesneden mouwen zonder een grippertje aan de binnenkant willen nog wel eens opkruipen, maar dat is absoluut niet het geval. Doordat het shirt erg dun is ademt hij tevens behoorlijk goed, waardoor het vrijwel nooit ongemakkelijk gaat zitten.

Het shirt is ook precies strak genoeg om niet te gaan schuiven of bewegen door spullen in je achterzakje. De zakjes zelf zijn niet super strak, waardoor je de spullen erin net wat kan voelen bewegen als de zakjes niet helemaal vol zitten. Maar eerlijk is eerlijk: dat is een bijzonder marginaal kritiekpunt.

Ook de broek laat zich het best kenmerken door comfort. De zachte stof van het broekje zorgt ervoor dat deze ondanks het feit dat hij goed strak zit, nooit gaat irriteren. De grippertjes die aan de binnenzijde van de broekspijp zijn aangebracht zijn relatief klein, wat ook ideaal is. Hierdoor blijft de broek namelijk wel op zijn plaats zitten, maar voel je de grippertjes amper – waar deze anders op hete dagen nog wel eens een beetje ongemakkelijk kunnen gaan plakken.

Ook de Progetto X2 Air zeem van Castelli doet zijn werk goed. Een klassiek gevalletje: wat goed is, hoef je niet te veranderen. De zeem sluit mooi aan op de huid en je zitvlak, waardoor er geen irritatiepunten of schuurplekken ontstaan en hij precies doet wat hij moet doen: je comfortabel laten zitten.

De kleine grippers van de broekspijpen doen hun werk goed, maar gaan door het kleine formaat ook niet irriteren

Al met al maakt dat de Castelli Espresso kledinglijn een bijzonder fijn kledingsetje. De kleding zit strak genoeg dat het amper beweegt, maar doet dat zonder ergens te irriteren. Zowel de broek als het shirtje zijn van een aangename stof die niet enkel fijn voelt op de huid, maar ook degelijk ademend vermogen biedt.

Met €120,- voor het shirt en €150,- voor de bibshort is de Espesso kleding van Castelli niet goedkoop, maar behoort het ook niet tot de allerduurste. Bovendien krijg je er een hoogwaardig setje wielerkleding voor terug, wat comfort met een goede pasvorm en elegante looks combineert.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Castelli is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.