Review: voor alle fietsers heeft Calobra betaalbare winterkleding
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
vrijdag 5 januari 2024 om 13:45

Review: voor alle fietsers heeft Calobra betaalbare winterkleding

Materiaalzone Wie in de winter buiten wil blijven doorfietsen zal daar de juiste kleding voor nodig hebben. Zeker in het wisselvallige weer van de Lage Landen kan dat nogal een investering zijn, maar om dat te voorkomen, heeft Mantel in de vorm van kledingmerk Calobra een betaalbaar alternatief. WielerFlits onderwierp de winterkleding van Calobra aan een test.

Een lange broek, een dik jack, een windstopper, een regenjas, overschoenen, dikke sokken en ga zo nog maar even door: om in de winter door te fietsen heb je al gauw een flinke garderobe nodig. Al helemaal als je vaker dan één keer per week buiten gaat fietsen en dus regelmatig een schone outfit nodig hebt. Leuk voor de kledingkast, minder leuk voor de portemonnee.

Om ervoor te zorgen dat je in de winter toch buiten door kan blijven fietsen – op betaalbare wijze – heeft Mantels kledingmerk Calobra een collectie die volledig draait om prijs-kwaliteitverhouding: kleding van degelijke kwaliteit, zonder een exorbitante prijs dus. Ik testte het Calobra Jonas Comfort winterjack en de Calobra Eclipse winterbroek. Dat betreft officieel een mannenoutfit, maar er zijn ook damesvarianten.

Comfort als speerpunt
De naam zegt het al: het Jonas Comfort winterjack is niet alleen ontwikkeld om je warm te houden, maar ook om comfortabel te zitten. Er is speciaal aandacht besteed aan de pasvorm om te zorgen dat het jack goed aansluit, maar tegelijkertijd aangenaam aanvoelt en dus niet te strak zit. Wel is de maatvoering wat vreemd: volgens de website van Mantel zou een M mij moeten passen, maar dit jack blijkt in realiteit een maat te groot te zijn.

Daarvoor zijn volgens Calobra enkele specifieke, zachte stoffen gebruikt. Dat is merkbaar, want als ik het jack voor het eerst in mijn handen heb, valt op hoe zacht de voering aan de binnenzijde is. Dat gaat tevens hand in hand met rekbaarheid: want het jack is bijzonder soepel en past zich daardoor goed aan de vorm van je lichaam aan.

Het jack is dusdanig soepel dat het nergens strak voelt en dus erg comfortabel zit. Tegelijkertijd komt het met één klein nadeel: ook de zakjes op de rug zijn daardoor niet heel strak. Hierdoor willen spullen in de achterzakjes – bijvoorbeeld tijdens een mountainbikeritje – nog wel eens een beetje gaan stuiteren. Anderzijds kan je door de flexibiliteit van de stof de zakjes wel behoorlijk oprekken en kun je er dus veel spullen in kwijt.

Het jack is ontwikkeld voor een temperatuurbereik tussen de 0 en 10 graden en maakt dat ook waar: het jack houdt je erg goed warm, waardoor het vooral geschikt is voor ritten aan de onderkant van dat temperatuurbereik. Tenzij er een érg koude wind waait: het jack is niet winddicht namelijk.

Ruimte zat in de achterzakjes, misschien zelfs iets té veel

Alhoewel het jack zeker enige ademende kwaliteiten bezit, behoudt het vooral warmte, dus tijdens wat warmere najaarsdagen of een wat intensievere inspanning, wil het jack nog wel eens iets te veel van het goede zijn. Tegelijkertijd kan je het daardoor in combinatie met een dik ondershirt of een windjack ook bij koudere temperaturen meer dan prima gebruiken.

Het jack is niet waterdicht, maar doordat het relatief dik is, houdt het wel degelijk wat eerste spetters tegen. Een stevige bui zal zijn weg naar binnen vinden, maar opspattend water kan het jack prima verdragen. Gezien de schappelijke prijs van €99,95,- is dat echter niet gek.

Degelijk
Net als het jack, is de Calobra Eclipse winterbroek erg elastisch. De broek lijkt nog íéts strakker te zitten dan het jack: hij blijft net wat beter op zijn plek zitten dan het jack, zonder drukpunten op te leveren. Dat is fijn, want ondanks de flexibiliteit van de broek, gaat de zeem hierdoor niet schuiven. Wel plooit de broek door de relatief dikke stof wat in de knie, wat soms wat druk op de knieholte oplevert.

De broek sluit mooi aan op de benen, al plooit hij wel wat in de knieholte

De thermoregulatie van de broek is daarentegen nog wat beter dan die van het jack: hij zorgt evengoed voor warmtebehoud, maar heeft net wat meer ademend vermogen. Als de zon plotseling begint te schijnen of als je een paar intervallen gaat doen, zal je het dus niet snel té warm krijgen.

Eigenlijk is de Calobra Eclipse gewoon een betrekkelijk simpele maar vooral heel degelijke winterbroek: de zeem zit aangenaam, de stof voelt aangenaam op de huid en sluit mooi aan op de benen, en enkele reflectieve elementen zorgen ook nog voor wat verbeterde zichtbaarheid.

Eigenlijk is er maar één nadeel: de broek houdt amper water tegen, waardoor je benen in natte omstandigheden wat sneller koud worden. Gezien de prijs van €84,95,- (welke regelmatig nog lager ligt bij Mantel) is het daardoor vooral een broek met een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding.

Dat zijn gelijk de sleutelwoorden om de winterkleding van Calobra mee te beschrijven: goede prijs-kwaliteitverhouding. Zowel het broek als het jack kennen weinig bijzonderheden maar zijn gewoon meer dan degelijk en zorgen er bovenal voor dat je tijdens winterse fietsritten warm blijft. Gecombineerd met een meer dan schappelijke prijs, maakt dat de winterkleding van Calobra erg aantrekkelijk.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Mantel is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.