Shimano introduceert langverwachte 12-speed Dura-Ace en Ultregra groepsets

dinsdag 31 augustus 2021 om 18:00
Shimano introduceert langverwachte 12-speed Dura-Ace en Ultregra groepsets

Shimano heeft zijn langverwachte 12-speed groep geïntroduceerd, waardoor het nu ook bij Shimano mogelijk is om met twaalf versnellingen te rijden. De Japanse onderdelengigant presenteerde vandaag de Dura-Ace R9200 en Ultegra R8100, twee 12-speedgroepen die enkel nog met Di2 elektronische derailleurs worden aangeboden.

Shimano heeft er dit jaar voor gekozen om zowel Dura-Ace als Ultegra een upgrade te geven. Dura-Ace is er voor de compromisloze (top)sporter, die jaagt op grammen en geen consessies doet aan de functionaliteit. Ultegra is er voor de community-rijder, die zichzelf wel uitdaagt om er het beste uit te halen, maar niet ten koste van alles. Dat zie je in de praktijk niet zo zeer terug in hoe de groepen werken, maar in materialen en afwerking.

De beide nieuwe groepen van Shimano zijn een doorontwikkeling van de huidige 11-speed groepen. Shimano heeft haar Di2-schakelsysteem volledig herzien, wat de schakelsnelheid ten goede komt. De Dura-Ace 12-speed is beschikbaar in drie opties: 11-28, 11-30 en 11-34. Grote verandering in de vertanding van de cassettes, is dat nu ook een 16-kransje is opgenomen. Goed nieuws voor fietsers in de Lage Landen, omdat dit kransje hier vaak gemist werd.

Ook de shifters hebben een make-over ondergaan. Deze zijn draadloos geworden en de ergonomie is verbeterd. Er is meer ruimte voor de vingers onder de shifter, tussen hendel en stuur. Een ander bijkomend voordeel is dat de schijfremmen een stuk stiller zijn dan voorheen. Helemaal geluidloos is het nog niet, maar het komt een eind in de buurt.

De nieuwe groepen zijn leverbaar vanaf oktober. De prijzen beginnen bij € 2.149,- voor Ultegra en € 3.849,- voor Dura-Ace.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.