Shimano presenteert vernieuwde elektronische GRX gravelgroepset
foto's: Shimano
donderdag 23 mei 2024 om 18:00

Shimano presenteert vernieuwde elektronische GRX gravelgroepset

Materiaalzone Vorig jaar voorzag Shimano de mechanische variant van hun gravelgroepset GRX al van een update; dat model ging van 2×11 naar 2×12 versnellingen. Vanaf vandaag is die groepset ook als een elektronisch geschakelde variant beschikbaar.

De nieuwe groepset is een combinatie van bestaande onderdelen van de GRX RX820 groep en nieuwe onderdelen. Die nieuwe onderdelen zijn onder meer de schakelhendels en de derailleurs. De derailleurs zijn net als bij bestaande Di2-groepen voorzien van één centrale batterij, waardoor de groepset dus niet geheel draadloos is.

De remgrepen zijn voorzien van een nieuwe ergonomie, waardoor deze beter zouden aansluiten op sturen met uiteenlopende beugels, zogenaamde ‘flared’ sturen. De remgrepen zijn iets ronder, waardoor de overgang van het stuur naar de bovenzijde van de remgreep volgens Shimano soepeler wordt. Tevens ontstaat er een groter contactoppervlakte, wat drukpunten zou moeten verminderen.

Het nieuwe Di2-systeem kan ook worden verbonden met zogenaamde Satellite shifters; extra schakelknopjes. Die kunnen gemonteerd worden op verschillende posities op het stuur, of op een tijdritstuur. Ze kunnen ingesteld worden om de derailleurs te bedienen, maar ook om andere elektronica zoals verlichting of fietscomputers aan te sturen.

De achterderailleur is voorzien van zogenaamde SHADOW RD+ technologie. Dat is in feite een clutch-systeem dat – wanneer deze aan staat – de ketting onder meer spanning brengt, wat ervoor zorgt dat deze minder gaat stuiteren en de groep beter schakelt. Met een klein hendeltje kan het systeem uitgezet worden, waardoor het achterwiel makkelijker los te halen is.

Daarnaast is de ‘chainline’ van de groepset 2,5 millimeter naar buiten geplaatst. De chainline is de positie van de kettingbladen ten opzichte van de trapas. Door deze verder naar buiten te plaatsen, is er ook ruimte voor bredere banden. Tot slot lanceert Shimano een applicatie waarmee je de werking van schakelknopjes kan personaliseren en zo zelf kan instellen met welke knoppen je je voorderailleur wil bedienen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.