Zes schoonmaaktips om je fiets in topconditie te brengen voor de Amstel Gold Race
Ties Wijntjes
maandag 1 april 2024 om 12:00

Zes schoonmaaktips om je fiets in topconditie te brengen voor de Amstel Gold Race

Materiaalzone De Amstel Gold Race komt eraan en dat betekent dat voor duizenden Nederlanders hét grote fietsdoel van het jaar voor de deur staat. Samen met Sanidirect blikt WielerFlits vooruit op vaderlands grootste toertocht en geven we je vijf schoonmaaktips om je fiets klaar te maken voor de toerversie van de Amstel Gold Race.

Na maanden training is het zaterdag voor duizenden wielerfanatici zaterdag zo ver: de Amstel Gold Race toerklassieker. Zes routes die variëren in afstand van 65 tot 240 kilometer staan op het programma voor ongeveer 15.000 deelnemers. Een wielerfestijn van formaat.

Maar, je moet niet alleen zelf in vorm zijn, ook je materiaal moet klaar zijn voor de grote dag. WielerFlits sprak met Jeroen Buitenhuis van fietswasserette Chasse Patate, die je enkele tips geeft om je fiets in topconditie te brengen voor de Amstel Gold Race.

Controleer je banden
“De grootste tip qua schoonmaken, is nadat je fiets schoon is je banden te controleren op steentjes. Na bijna iedere fietsrit blijft er vaak wel wat gruis of zelfs een stukje glas achter in je band. Dat wordt dan niet gelijk een lekke band, maar als je er nog tientallen kilometers op doorrijdt, boort hij zich vaak vanzelf door je band heen en dan sta je opeens wel met een lekke band langs de kant van de de weg. Dat had je kunnen voorkomen.

Je banden even op vuil controleren kan nooit kwaad – foto: Joris Knapen

Ik heb er niet altijd zin in, maar laatste keek ik voor een lange rit ook even en toen peuterde ik toch weer vier steentjes eruit. Dan zit je toch net wat lekkerder op de fiets. Dus controleer even je banden op steentjes of ander vuil en haal dit eruit, bijvoorbeeld met een pincet.”

Olie of wax?
“Kijk even goed naar het weer, of je beter voor een wax of een olie kan kiezen. Voorlopig ziet het weer voor de AGR er goed uit (17 graden en zon, red) dus dan zou ik echt voor wax gaan. Ik vind het fijne daaraan dat het zo stil is en ook stil voelt; je hoort je ketting bijna niet meer.

Ik breng zelf altijd twee lagen wax aan. Wax is een mengsel met vocht, maar dat vocht verdampt waardoor veel schakeltjes dan maar voor de helft zijn gedekt met wax. Breng dus één laag aan, wacht minstens twee uur en breng dan nog een tweede laag aan. Dan is de dekking van de wax net iets dikker en nog stiller.”

Check je remmen
“Dat je remmen werken, is natuurlijk het allerbelangrijkste, dus die moet je absoluut even checken. Dan kan je ze gelijk even schoonmaken. Hierdoor worden ze stiller, maar het kan zelfs je remprestatie ten goede komen. Als er vet tussen je remmen komt, vermindert dit namelijk gewoon je remprestatie.

Een speciale remreiniger kan je zelfs bij de action halen, die je vervolgens met een schone doek langs je schijven kan halen. Voor velgremmen is een doekje met sop afdoende.

Check je aandrijving
“Als je het juiste verzetje hebt gemonteerd, wil je natuurlijk ook dat deze werkt. Dus check even of je achterderailleur naar het kleinste kransje schakelt. Het kan daarbij helpen om te zorgen dat je aandrijflijn goed schoon is.

Dat gaat om poetsen, maar wat ik zelf echt handig vind, is het luchtpistool wat ik gebruik om fietsen droog te maken. Ik snap dat niet iedereen dat heeft, maar wie weet kan je even langs de golfbaan waar vaak zo’n luchtpistool is om je schoenen schoon te maken”, stelt Jeroen lachend voor.En welk verzet raadt Jeroen dan aan? “Ik zou in ieder geval zorgen voor een lichter verzet dan een 28 achter, dan kom je vaak al een heel eind.”

Maak je fiets droog
“Ik vind het drogen van de fiets eigenlijk het belangrijkste proces van de schoonmaak, want als je dat niet doet is een deel van je werk voor niks. Vooral je ketting, cassette en tandwielen moet je echt droog maken, anders gaan die roesten.

foto: Joris Knapen

Maar ook het frame is belangrijk. Als je bijvoorbeeld rondom je trapas met te veel water poetst, kan dat in je trapaslagers kruipen. Als je alles goed droogmaakt, verklein je de kans daarop al. Het frame kan je makkelijk met een oude handdoek ofzo even droogmaken.”

Een hogedrukspuit gebruiken kan, maar let op
Als je je fiets nog een flinke schoonmaakbeurt wil geven voor de Amstel Gold Race, heeft Jeroen nog een laatste tip. “Veel mensen gaan tegenwoordig naar een autowasstraat voor de hogedrukspuit. Dat kan wel, maar daar moet je mee op letten, want die staan onder veel hogere druk dan de gemiddelde hogedrukspuit.

Bij zo’n autowasstraat moet je dus wel wat meer afstand houden tot je frame met de spuit. En ik raad mensen altijd aan om de spuit nooit stil te houden op één plek, maar altijd te blijven bewegen. Dan is de kans ook al kleiner dat je het vet uit je lagers spuit.

Sanidirect Bike Wash
De toertocht volbracht en klaar om je in het feestgedruis te storten? Vergeet dan ook jouw fiets niet. Sanidirect staat zaterdag bij de finish met een speciale Bike Wash om jouw fiets een welverdiende douchebeurt te geven. Jouw fiets wordt daar ter plekke helemaal gratis van top tot teen schoongemaakt. In 3 minuten is jouw rijwiel weer helemaal spik & span. Daarna is het tijd om te relaxen.

RIDE Magazine