Analyse: Toon Aerts enige achter G2 die constant presteert
Toon Aerts - foto: PhotoPress.be
maandag 22 oktober 2018 om 19:15

Analyse: Toon Aerts enige achter G2 die constant presteert

De verhoudingen tussen de toppers bleven gisteren in Bern gehandhaafd. Van der Poel domineert, Van Aert is een mooie tweede. Maar achter de rug van de Grote Twee zien we steeds meer dezelfde trend: Toon Aerts is op dit moment van het seizoen zowat de vaste nummer drie. Van plaatsen vier tot tien wisselen de posities voortdurend. Ook opvallend: de toptienplaats in Bern van Felipe Orts. Dat vraagt om bevestiging. Bevestigen moeten we aan Marianne Vos en Annemarie Worst voorlopig niet vragen. Dat hebben ze reeds gedaan. Onze vaststellingen op een rijtje…

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De kloof tussen Van der Poel en Van Aert is niet groot. Maar ze is er.
Eén klein oponthoud bij Van Aert door een tegenstribbelende ketting was gisteren voldoende voor Mathieu van der Poel om een gaatje te slaan. Hoe de wereldkampioen achteraf ook zijn stinkende best deed, die zeven seconden kreeg hij niet meer dicht. Het verschil tussen beide is niet groot, maar het is er wel degelijk. Van der Poel gaf in Zwitserland nooit de indruk dat hij de wedstrijd niet onder controle had. Het meest opmerkelijke was echter zijn uitspraak achteraf aan de geschreven pers: “Ik ben nog niet op mijn best”. Laat ons dan toch maar hopen dat er de volgende weken toch niet té veel procentjes meer bijkomen.

We vermoeden dat ook Van Aert na zijn ministage van deze week op Mallorca  nog iets sterker voor de dag kan komen. Zondag in Ruddervoorde – Superprestige – krijgen we sowieso opnieuw een parcours op maat van de Europese kampioen. Vijf dagen later, op de Koppenberg, moét de wereldkampioen toeslaan. Anders zou het zomaar kunnen dat hij nog een aantal weken ‘droog’ blijft staan.

Wout van Aert en Mathieu van der Poel – foto: PhotoPress.be

Toon Aerts stilaan vaste nummer drie. Daarachter klit het samen.
Van der Poel en Van Aert op één en twee. Daar kan je dezer dagen bijna gif op innemen. Maar ook achter de Grote Twee tekent zich steeds meer een tendens af. Toon Aerts stond dit seizoen tot nog toe acht keer aan de start van een veldrit, zeven keer eindigde hij op het podium. Alleen op de Muur van Geraardsbergen lukte dat niet. Aerts, gekend voor zijn grote motor, komt het best tot zijn recht op zware modderomlopen. Maar dit jaar doet hij even goed op de snellere parcoursen. Daar was de wereldbekermanche in Bern een schoolvoorbeeld van.

Achter Aerts wisselen de posities wel voortdurend. Daan Soete won in Lokeren en bevestigde in Gieten en Bern. Lars van der Haar won in Geraardsbergen en eindigde zowel in Ronse als in Gieten in de top vijf. Gianni Vermeersch werd tweede in Ardooie en derde in Boom. Ook Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Corné van Kessel en David van der Poel komen in aanmerking voor de dichtere ereplaatsen. Eén van hen kan zaterdag in Neerpelt profiteren van de afwezigheid van zowel Van der Poel, Van Aert als Aerts. Wie we voorlopig missen in dit gezelschap zijn Kevin Pauwels en Tom Meeusen.

Felipe Orts… Vreemde eend in de bijt in Bern.
Begin 2017 stond Felipe Orts – toen ook al verrassend – op het podium van het beloften-WK in Luxemburg. Joris Nieuwenhuis won daar in Bieles voor Orts en Sieben Wouters. Ondertussen in de Spanjaard eliterenner en probeert hij beetje bij beetje op te klimmen op de veldritladder. Zijn twintigste plaats op de UCI-ranglijst dankt hij vooral aan het winnen van Spaanse categorie 2-wedstrijden zonder concurrentie. In de zeven klassementscrossen die hij in 2018 betwistte, kwam hij voorlopig niet verder dan een 16de plaats. Ook vorige donderdag in Ardooie slaagde hij er niet in de top tien te halen.

Dat het zondag in Bern plots wel lukte, heeft vooral met een goede start en de aard van het parcours te maken. Meerdere renners verklaarden hun mindere uitslag na afloop met de uitleg: “Iedereen kan rap rijden. Als je na een paar ronden in een groepje verzeilt, dan kan je je op dit parcours daarin relatief gemakkelijk in handhaven. En als je in een groepje zit, moet je al immens sterk zijn om nog naar een volgende groep toe te rijden.” Kortom, we zijn aangenaam verrast door de prestatie van Orts, maar het is aan hem om binnen een paar weken – in Tabor – te bevestigen. Orts staat deze week overigens op de startlijst in de Nacht van Woerden.

Felipe Orts – foto: Photopress.be

Nederlandse vrouwen blijven bevestigen in het veel internationalere damesveldrijden.
Geen Nederland-België bij de dames. In de uitslagen van de wereldbekerwedstrijden treffen we minstens vijf, zelfs af en toe zeven of acht verschillende nationaliteiten aan. Toch zijn het de Nederlandse meisjes die in pole position liggen om in de toekomst de scepter te zwaaien. Marianne Vos doet overal mee voor winst, terwijl Annemarie Worst dit seizoen een grote stap vooruit zet en Ceylin del Carmen Alvarado dat in de nabije toekomst ook snel zal gaan doen.

Het wordt rekenen op Sanne Cant (die naarmate de winter vordert ongetwijfeld beter zal worden) en op de terugkeer van Pauline Ferrand-Prévot, Evie Richards en andere MTB-toppers om Vos en Worst straks te gaan bedreigen. Van Katie Compton (binnen anderhalve maand 40!),  Ellen Van Loy, Loes Sels, Alice Maria Arzuffi of Eva Lechner mogen we af en toe een uitschieter verwachten, maar elke week meedoen voor winst lijkt voor deze dames te hoog gegrepen. Nog opmerkelijk: in de top-vijf in Bern eindigden maar liefst drie dames uit de stal Roodhooft, weliswaar alle drie in een ander shirt: Worst voor Steylaerts-777, Cant voor Iko-Beobank en Alvarado voor Corendon-Circus.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
22 oktober 2018 20:17
Lol ‘G2’
22 oktober 2018 20:21
Leuk die Vlaamse tongval, maar kan op wielerflits.nl het Wuytsiaanse "Nederlandse meisjes" achterwege blijven als het gaat over volwassen vrouwen?

VDP is nu al een stuk beter. Hij had al een cross meer achter de rug dan WvA, plus de reis en maakte in de wedstrijd moeiteloos een achterstandje goed om met een afgemeten voorsprong te winnen.
  22 oktober 2018 20:42
  Inderdaad dit is in Nederland gewoon gênant, beledigend en denigrerend. Is recent al gezegd ook.
  23 oktober 2018 17:49
  Bovendien, al komt WvA op hangen en wurgen aan het wiel van MvdP, ik zie hem nog niet winnen in de sprint, laat staan MvdP losrijden. MvdP is aanmerkelijk beter. Alsook vorig jaar.
22 oktober 2018 20:24
Humor vind ik "G2", ik ken vooral de G1 :)!
22 oktober 2018 20:30
Tuurlijk G2, is wel steeds 2 achter een super VDP, maar toch steeds met voorsprong op de nrs 3. En is nog steeds de WK...
22 oktober 2018 20:44
Minstage is mini stage?

Edit WF: Dank. Tikfoutje, ondertussen aangepast (Nico)
22 oktober 2018 21:18
"Na 200km worden de mannen van de jongens gescheiden ", zo luidt een redelijk vaak gebruikte uitdrukking in het wielrennen.
Prima! Om nu, als bij het dames wielrennen (vrouwen? :) wielrennen) de kreet meisjes wordt gebruikt in bepaald niet negatieve zin daar over te vallen, komt mij vrij overdreven voor.
Wat een gezeur zeg, mijn vriendin is mijn meisje, zo spreek ik haar ook aan. Ze is vh politiek correcte type :), maar er zijn grenzen dunkt me.
Om nu overal over te gaan zeiken!
  22 oktober 2018 21:34
  Mwielerfan heeft het niet zo voor de Vlaamse verslaggeving. Terwijl hij als Nederlander om de haverklap het Franse woordje 'gênant' gebruikt. Tja ;-)
  22 oktober 2018 21:47
  Ik vind zo iets dégoûtant :).
  Ook dat veelvuldig drummen, op weg naar de muur tijdens de omloop, mijn kader is zo eens gebroken. Een schoon Vlaams meisje keek toe toen dit gebeurde.
  22 oktober 2018 21:50
  Ik vind Vlaams leuk maar er zijn culturele verschillen waar je als redacteur op een gedeelde site bewust van moet zijn. En respect voor vrouwen vind ik de moeite waard om me over op te winden.

  @col twee punten. Het gaat niet alleen over meiden maar dubbel verkleint en verjongd over meisjes. De vergelijking zou dan zijn met een opmerking de mannen worden gescheiden van de jongentjes. Dat lijkt mij voor een 24 jarige ook vrij denigrerend.
  Andere punt is dat het niet voor jonge vrouwen zoals worst gebruikt wordt. Daar zou ik "meiden" nog wel acceptabel vinden (maar meisjes dus niet). Het wordt ook voor alle vrouwen gebruikt. Inclusief iedereen van 25+, 30+, moeders, iedereen. Dat vind ik denigrerend.
  Je gaat je collega van 32 toch ook geen jongetje noemen? Dat is gewoon kleinerend.
  22 oktober 2018 23:15
  De Nederlanders hebben het hier steeds over de Belgjes. Niets Vlaamse tongval dus, Nederlanders gebruiken het even vaak. Of is dit dan plots toch als gênant, beledigend en denigrerend op te nemen ?
  23 oktober 2018 08:38
  Belgjes? Serieus? Dat woord heb ik nou echt nog nooit gezien lol.
  23 oktober 2018 09:39
  @Silent Hill
  Ik heb Belgjes nog nooit voorbij zien komen maar als ik het zou zien zou ik het waarschijnlijk wel als denigrerend opvatten.
  23 oktober 2018 16:56
  Belgjes zou ik ook denigrerend vinden? Waar wordt dat gebruikt? Ik heb het nooit bewust op dit forum gezien en ben dus wel alert op beledigend taalgebruik.
22 oktober 2018 22:13
@Col: Als ik jouw vriendin aanspreek met meisje, hoe komt dat dan over?

"Mijn meisje" is een andere context dan meisjes zeggen tegen een groep vrouwen die serieus met hun sport bezig zijn.

On topic: wat eerst 5 vaststellingen waren zijn, heet nu "Analyse". Ik zou graag zien dat die analyse wat dieper gaat dan wat ik gisteren zelf heb gezien en gelezen.

Vraag bijvoorbeeld WvA eens naar zijn kettingproblemen, iets waar hij al vaker in zijn loopbaan te kampen heeft gehad. Of analyseer de rondentijden, bandenkeuze, goede en minder goede sectoren op het parkoers.

Waarom gaat WvA op mini stage? Wat gaat hem dat brengen t.o.v. twee keer in het vliegtuig, piekt hij naar het EK?
22 oktober 2018 23:04
Bij de jongentjes is Mathieu sterker dan Wout en Wout op zijn beurt weer sterker dan Toon. Volgens mij kunnen we inmiddels spreken over de Grote 3.
Veldrijden bij de vrouwen is een stuk internationaler en volwassener :)
23 oktober 2018 10:11
Ik denk dat we Pauwels en Meeusen niet alleen voorlopig missen, maar dat die al redelijk einde carrière zijn.
23 oktober 2018 12:18
Sorry aan Mmoraalridder en co,ik vind meisjes geen belediging,dus waarom zou ik het niet gebruiken?
  23 oktober 2018 13:41
  En EddyB1958 is een jongetje van 60 jaar oud dus niet aan zijn oordeel twijfelen.
  23 oktober 2018 13:51
  Heeft niks met ouderdom te maken,alleen met een hekel aan mensen,die de moraalridder willen spelen. En als Mwielermoraalridderfan daarover struikelt,hij moet mijn posts niet lezen.
  23 oktober 2018 14:58
  Sommige mensen vinden zwartjoekel ook geen belediging. Wil niet zeggen dat dat het niet is....
  23 oktober 2018 16:58
  Ik wijs Vlamingen er vooral op omdat het mogelijk zo is dat het in Nederland anders ervaren wordt dan bij hun thuis. Ervan uitgaande van het goede in de mens en dat het niet de bedoeling was om volwassen vrouwen te beledigen. Jammer dat jij dat ervaart als moraal opleggen.
  Het kan natuurlijk zijn dat je je niks wilt aantrekken van andere mensen en dat je graag vrouwen beledigt. Dat zegt dan vooral wat over jou zou ik denken.
23 oktober 2018 18:01
Beetje een conclusie van likmevestje op basis van wat men zich weken later nog herinnert...
"De vaste nummer 3 achter de Grote 2"
Echter;
In 3 van zijn 7 crossen eindigt ie voor van Aert...
En in 2 van zijn 7 crossen wordt ie zoek gereden door oa Vd Haar, Soete en Vermeersch...
Dus eigenlijk is hij van de 7 crossen maar 2 keer constant op de derde plek achter de grote drie geeindigd.
Dus zowel de beweringen "constant" en "vaste nr 3" als wel de bewering achter de G2 kloppen beide van geen kant...
  23 oktober 2018 21:17
  Blijkbaar kan je niet reageren op PB's van columnisten. Maar ik wil de inhoudelijke discussie best hier voeren hoor. Geen probleem

Om te reageren moet je ingelogd zijn.