Andrea Guardini: “Hoop dat ik me in de Vuelta mag bewijzen”
maandag 11 augustus 2014 om 19:28

Andrea Guardini: “Hoop dat ik me in de Vuelta mag bewijzen”

Andrea Guardini

foto: Sirotti

Met Andrea Guardini krijgt de Eneco Tour na de openingsdag een verrassende klassementsleider. De 25-jarige Italiaan won aan het sluizencomplex van Terneuzen de massasprint, waardoor hij morgen in de leiderstrui mag vertrekken. Na afloop vertelt hij aan WielerFlits zijn verhaal.

De openingsrit door Zeeuws-Vlaanderen was niet zonder gevaar. “Er was veel wind, maar gelukkig niet genoeg om een sprint te voorkomen,” vertelt Guardini. “Het werd onderweg gevaarlijk door het natte asfalt. Zelf ben ik op dertig kilometer bij een rotonde ook nog gevallen. Het begon te regenen, waardoor het erg glad werd. Maar ik heb er niets aan over gehouden,” blikt hij terug. “Gelukkig stopte het met regenen, waardoor in de slotronde het afvalt opdroogde. Wanneer we een ronde eerder gesprint hadden, dan was het een stuk gevaarlijker geweest.”

Er was desondanks sprake van een hectische massasprint. “In de laatste twee kilometers kregen we te maken met veel zijwind. Daarom probeerde Tom Dumoulin het. Ik wist dat we in de laatste vijfhonderd meter de wind hard in het gezicht zouden krijgen. Ik moest wachten op het juiste moment. Borut Bozic heeft de sprint voor mij aangetrokken. Dat verliep perfect. Ik kon goed positie kiezen en op tweehonderd meter van het einde kon ik gaan.”

Andrea Guardini

Guardini week in de sprint van zijn lijn af, maar zag dat meer renners dit deden. “Ik denk dat ik niet de enige was. We hadden veel last van de wind. Er waren in de laatste anderhalve kilometer veel positiewijzigingen. We moesten risico’s nemen. Na afloop heb ik mijn excuses aangeboden aan Greipel, maar ik was niet de enige.”

Voor Guardini betekent de zege in Terneuzen een bekroning op zijn comeback. “Het is mijn vijfde zege dit jaar. In vijf dagen heb ik meer gewonnen dan de afgelopen anderhalf jaar,” lacht hij. De Italiaan bleef tussen eind mei en begin augustus enkele maanden aan de kant. “Ik heb veel problemen gehad met mijn maag en mijn spijsvertering. Ik ben erachter gekomen dat ik lactose intolerant ben. Dat is de oorzaak van mijn problemen in het laatste jaar,” legt hij uit. “Ik heb thuis hard getraind en heb een goede vorm. Dat heb ik in Denemarken laten zien. In de etappes heuvelop was ik goed. Ik heb daar twee keer kunnen winnen. En nu win ik weer,” glundert hij.

Hij hoopt dit najaar op een deelname aan de Ronde van Spanje. “Ik richt me op de Vuelta. Daar zou ik graag willen rijden. Ik wil de ploegleiding laten zien dat ik er klaar voor ben. Ik hoop op een plekje in de selectie, zodat ik een rit in een grote ronde kan winnen. Ik denk niet dat het team rond een kopman geformeerd zal worden, zoals met Nibali in de Tour. Kangert en Aru gaan voor het algemeen klassement. Wie er daarnaast geselecteerd worden weet ik nog niet. Maar ik ben er klaar voor. Dat heb ik denk ik nu wel laten zien.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.