Ardila brengt eindzege Baby Giro naar Colombia, Rubio wint slotrit
foto: IsolaPress
zondag 23 juni 2019 om 18:08

Ardila brengt eindzege Baby Giro naar Colombia, Rubio wint slotrit

Colombia boven in de Giro d’Italia U23. In de slotetappe met aankomst bergop op de Marmolada stelde Andres Camilo Ardila zijn eindzege veilig, terwijl ritwinnaar Einer Augusto Rubio en Juan Diego Alba de Italiaan Alessandro Covi van het podium stootten.

Met een voorsprong van vier minuten moest het wel heel gek lopen, zou Andres Camilo Ardila de Giro d’Italia U23 niet winnen. Op de slotdag was de route nog geen veertig kilometer lang, maar geen meter was vlak. Sterker, ruim 34 kilometer was in stijgende lijn. De klim naar San Tomaso Agordino na 13,5 kilometer slechts een stip op het parcours, waarvan de finish lag op de top van de Marmolada (ook wel Passo Fedaia). Deze klim begon op zo’n veertien kilometer van de streep.

Colombianen bepalen het tempo
Het regende meteen aanvallen vanuit het vertrek in Agordo. Uiteindelijk waren het de Italianen Davide Casarotto en Matteo Sobrero die een gaatje wisten te slaan, maar beiden waren al ver teruggeslagen in het klassement en dus totaal ongevaarlijk voor de klassementsrenners. Aan de voet van de Marmolada hadden zij amper twintig seconden. De Colombiaanse nationale ploeg, waarvan ook roze trui Ardila deel uitmaakt, trok vervolgens stevig door.

Daarmee was het voor de vroege vluchters snel gedaan. Verschillende renners probeerden dan weg te rijden, maar zij bleken niet opgewassen tegen het stugge tempo van de Colombianen. Uiteindelijk werd de groep uitgedund tot dertien renners, waarbij Cristian Scaroni en Alessandro Monaco enkele belangrijke slachtoffers waren. Goed vertegenwoordigd waren de Colombianen en Italianen en met Ide Schelling en Viktor Verschaeve zaten ook een Nederlander en Belg voorin.

Ide Schelling valt aan
In de laatste vijf kilometer viel Schelling aan en hij kreeg Juan Diego Alba met zich mee. Even later sloten Andres Camilo Ardila en Einer Augusto Rubio aan, de nummers één en drie van het klassement, terwijl Alessandro Covi, tweede, het antwoord schuldig moest blijven. Schelling verloor even later de aansluiting, waardoor de drie Colombianen overbleven. Op tweeënhalve kilometer van de streep zette Rubio aan, die wel een plekje wilde opschuiven in het klassement.

Het bleek de beslissende move, want Ardila en Alba sloten niet meer aan. Daardoor kon Rubio de etappezege pakken, nadat hij al twee keer derde en een keer tweede was. In het klassement schoof hij op naar de tweede plek. Bijna een halve minuut later kwamen Ardila en Alba met de armen in de lucht over de streep. Ook Alba ging Covi nog voorbij het het klassement, waarmee het eindpodium volledig Colombiaans werd. Schelling finishte de slotrit op de zesde plaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.