Androni-renner Fabio Taborre test positief op doping
Foto: Sirotti
maandag 27 juli 2015 om 18:11

Androni-renner Fabio Taborre test positief op doping

Fabio Taborre (Androni Giocattoli-Sidermec) heeft tijdens een out-of-competition controle positief getest op doping. Er zijn sporen van FG-4592 bij hem gevonden. Dat meldt de UCI.

FG-4592 is een relatief nieuw middel en kan het aantal rode bloedcellen in een lichaam doen stijgen. Het wordt daarom gezien als ‘zuurstof in pilletje’, dat bedoeld is voor mensen met bloedarmoede. Taborre heeft het recht om een B-staal aan te vragen.

Het is voor Androni Giocattoli-Sidermec het tweede dopinggeval in één jaar. Eerder werd Davide Appollonio betrapt op het gebruik van EPO. Volgens de nieuwe UCI-regels moet de Italiaanse formatie voor 15 tot 45 dagen worden geschorst.

De 30-jarige Taborre reed van 2008 tot 2010 al bij Androni en keerde dit seizoen, na een periode bij een aantal andere Italiaanse ploegen, terug bij de formatie van Gianni Savio. Hij werd vorige maand vijftiende op het Italiaans kampioenschap.

Taborre wacht niet alleen een schorsing, maar ook een geldboete. Alle renners van Androni Giocattoli-Sidermec hebben eind vorig jaar een overeenkomst ondertekend met de toezegging om bij een positieve dopingtest honderdduizend euro te betalen.

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2015 23:11
@Dolfy
Dank. De bron is me echter ook hier niet duidelijk.
Als het een valide bron betreft, laat het echter alleen absolute aantallen zien van testen uitgevoerd door het nationale agentschap. Daarnaast voeren UCI en WADA ook nog eigen testprogramma's uit. Die zijn minimaal ook nodig om conclusies over het totale testpercentage per land te kunnen trekken.

Dus @Roberto, komop: een controleerbare bron graag, die je stelling onderbouwt!
27 juli 2015 23:50
Weer €100.000 in de fooipot.
28 juli 2015 02:03
Dit is wel een interessante casus mbt het opsporen van doping. Het betreft hier blijkbaar een middel dat nog niet officieel op de markt is, en alleen daarom is het verboden (tot nu toe), het staat nog niet bij naam vermeldt op de dopinglijst.
Maar: blijkbaar wordt er wél al met succes op gecontroleerd. Dat kunnen we toch als een vooruitgang zien, dat was bij EPO wel anders.
28 juli 2015 14:27
@Coldeportes Ja het is maar indicatie, het gaat om alle disciplines van het wielrennen., dus dat maakt het ook wat lastiger om precies te zeggen hoeveel procent het wegwielrennen inneemt. Ook hoeveel lincentiehouders er zijn is wel handig om te weten om goed of te lezen hoe vaak er werkelijk gecontroleerd wordt en hoeveel daarvan is buitencompetitie. Bovendien weet je ook niet hoe vaak dezelfde renners gecontroleerd worden. Pas als je die cijfers allemaal zou hebben weet je precies de pakkansverschillen per land..
28 juli 2015 17:11
@west en anderen die bijvoorbeeld deze link gelezen hebben.
http://www.cyclingnews.com/news/taborre-positive-for-novel-epo-stimulating-drug-fg-4592/
Dit is een inhibitor van een enzym dat de HIF ( hypoxia inducible factors ) afbreekt. HIFs zijn transcriptiefactoren die gestimuleerd worden bij zuurstoftekort ( oa dus bij een hoogtestage ). Deze stof zorgt dus voor minder afbraak van de HIF eiwitten. Dat betekent dat je lichaam langer denkt in een staat van zuurstoftekort te zijn. Dus stimulering van de natuurlijke aanmaak van o.a EPO.
Dit is dus zeker niet een simpel voedingssupplementje, maar een stof met een zeer specifiek effect. Iets dergelijks zal dus altijd verboden zijn, ook als het op de markt komt. Het mag dan in pilvorm beschikbaar zijn, het schijnt bijna net zo effectief te zijn als EPO. Bij een voedingssupplement denk je eerder aan extra ijzer, vitaminen of aminozuren. Dat is dit zeker niet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.