Anna van der Breggen zet reuzenstap richting eindwinst Tour of California
foto: Cor Vos
vrijdag 17 mei 2019 om 21:35

Anna van der Breggen zet reuzenstap richting eindwinst Tour of California

Anna van der Breggen is hard op weg om voor de tweede keer in haar carrière de Ronde van Californië te winnen. In de koninginnenrit naar Mount Baldy reed de wereldkampioene de concurrentie uit het wiel, waardoor ze nog steviger in de gele leiderstrui rondrijdt. Van der Breggen, gisteren winnaar van de openingsetappe, schonk de zege aan ploeggenote Katie Hall.

Mount Baldy, al jarenlang scherprechter in de mannenwedstrijd, was voor het eerst opgenomen in het parcours van de Women’s WorldTour-koers. De rit was niet lang (de rensters hoefden slechts 74 kilometer af te leggen), maar het vele klimwerk maakte de rit toch tot een pittige beproeving.

Voor de rensters aan de klim van buitencategorie konden beginnen moest eerst de Glendora Mountain Road (eerste categorie) worden bedwongen. Op deze beklimming besloot de taaie Olga Zabelinskaya (in de eerste etappe ook al lang in het offensief) zich op kop te zetten. De regerend Aziatisch wegkampioene reed een hoop rensters uit het wiel, maar de inspanning van de Oezbeekse tempobeul van Cogeas-Mettler opnieuw tevergeefs blijken.

Boels-Dolmans oppermachtig
Coryn Rivera (Team Sunweb), Kathrin Hammes (WNT-ROTOR) en Omer Shapira (Canyon-SRAM) anticipeerden en dit trio begon met enige voorsprong aan de slotklim, maar op weg naar het skioord verdween hun voorgift als sneeuw voor de zon. Want tegen Van der Breggen en Hall was weinig te beginnen. Ashleigh Moolman-Pasio (CCC-Liv) deed nog een poging om bij het kopduo te komen, maar ook de Zuid-Afrikaanse kon niet op tegen het geweld van de twee laatste winnaressen van de Tour of California.

Van een sprint tussen de ploeggenotes was geen sprake. Van der Breggen en Hall namen uitgebreid de tijd om te juichen en het was de Nederlandse die de bloemen aan de Amerikaanse cadeau deed. AvdB deed ondertussen zelf opnieuw een gouden zaak in het klassement. Met nog één etappe te gaan heeft de 29-jarige Zwolse 29 tellen voorsprong op haar drie jaar oudere ploeggenote. Moolman-Pasio volgt op 33 seconden van Van der Breggen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.