Arthur Vichot (32) hangt fiets aan de wilgen
foto: Cor Vos
donderdag 26 november 2020 om 15:52

Arthur Vichot (32) hangt fiets aan de wilgen

De wielercarrière van Arthur Vichot is voorbij. De 32-jarige Fransman hangt zijn fiets aan de wilgen, zo laat hij weten via Twitter. Vichot kwakkelde de laatste tijd met zijn gezondheid en kwam dit jaar nauwelijks in actie.

“Na elf jaar in het profpeloton is het eindelijk tijd om de bladzijde om te slaan. Ik kies ervoor om mijn fiets te parkeren, na alle opgedane herinneringen, ontmoetingen en uitzonderlijke emoties. Ik zal ze blijven koesteren. Ik ben een bevoorrecht mens en ik moet de (wieler)sport en alle lieve en zorgzame mensen bedanken”, zo laat Vichot weten.

“Zij hebben me de ruimte gegeven om de atleet en persoon te worden die ik nu ben. Er wacht mij nu een ‘nieuw leven’ met andere projecten en doelen. Ik wens mijn toekomstige ex-vrienden veel geluk! Bedankt en tot ziens, AV.” Vichot begon zijn carrière tien jaar geleden in het tenue van Francaise des Jeux, het huidige Groupama-FDJ.

Successen 
De inmiddels 32-jarige Vichot won als renner van Groupama-FDJ etappes in het Critérium du Dauphiné en Parijs-Nice en meerdaagse rittenkoersen zoals de Tour du Haut Var en de Tour de l’Ain. De rappe eendagspecialist werd verder nog tweemaal Frans kampioen op de weg, maar kreeg eind 2018 last van een virale infectie.

“Het begon allemaal in september 2018, na de Grand Prix de Québec in Canada. Ik kwam in die wedstrijd nog als zevende over de streep, maar werd daarna ontzettend moe. Die vermoeidheid is uiteindelijk nooit weggegaan”, zo liet Vichot eerder dit jaar weten. De renner zocht naar antwoorden, ook na ontelbare doktersbezoeken en medische tests.

Arthur Vichot (uiterst rechts) werd in 2014 derde in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Mysterieus virus 
De Fransman had in zijn eerste jaar voor B&B Hotels-Vital Concept moeite om überhaupt de finish te halen van een wielerkoers. Dit jaar leek Vichot de weg naar boven te hebben gevonden, maar de Fransman voelde zich nog altijd niet de oude, werd niet geselecteerd voor de Tour de France en kwam eind februari voor het laatst in actie.

Vichot, eerder dit jaar: “Ik kan soms vijf uur per dag trainen, maar dan ben ik de volgende dag wel volledig gesloopt. Ik ben dan niet eens meer in staat om te stofzuigen. Dat is toch niet normaal voor een sportman. Waar heb ik nu eigenlijk last van? Ik weet het gewoon niet en dat stemt me droevig. Het probleem is dat er zo ontzettend veel virussen zijn.”

Vichot heeft nu dus besloten om naar zijn lichaam te luisteren. Hij won sinds zijn profdebuut in 2010 veertien wedstrijden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.