Azencross pakt uit met primeur in Belgische damesveldrijden

Door , donderdag 6 december 2018 om 17:01

©Photopress.be

Twintig jaar geleden werd in Loenhout voor het eerst een vrouwenveldrit georganiseerd. De Azencross zal dat eind deze maand (28 december) vieren in aanwezigheid van Hanka Kupfernagel en Daphny van den Brand. Om de verjaardag kracht bij te zetten, wordt voor het eerst in België een vrouwen junioren veldrit georganiseerd. Een initiatief van Sven Nys en Helen Wyman.


Op en rond de sportvelden aan de Brechtseweg in Loenhout werd in 1998 de allereerste veldrit voor vrouwen elites georganiseerd. De twintigste verjaardag van deze historische dag wordt op 28 december op de Azencross gevierd in het bijzijn van ex-winnaressen Hanka Kupfernagel en Daphny Van den Brand, die onder hun beiden tien van de eerste elf edities verdeelden.

Om deze verjaardag kracht bij te zetten hebben de organisatoren in samenspraak met de Belgische Wielrijdersbond beslist om de allereerste Belgische vrouwen junioren-veldrit te organiseren. Normaal rijden die juniores dames samen met de dames elites, maar nu krijgen deze jonge vrouwen voor het eerst een aparte wedstrijd. De meisjes nieuwelingen, die normaal altijd samen met de jongens nieuwelingen starten, zullen ook in deze nieuwe categorie van start kunnen. De start wordt gegeven om 10u.

Wyman en Nys
Het initiatief voor deze wedstrijd komt van Helen Wyman en Sven Nys. De Britse, al jarenlang een vaste waarde in de wereldtop van het vrouwenveldrijden, zette begin dit jaar in Engeland #Helen100 op poten. Met dit project zamelt ze geld in om jonge wielrensters naar de cross te lokken en hen financieel te steunen. Ook Sven Nys wil met zijn recent gelanceerde Sven Nys Academy het vrouwenveldrijden promoten. Op 10 juni organiseert de academie een allereerste ‘Girls Day’ voor meisjes van 7 tot 14 jaar.

Ook de UCI wil het vrouwenveldrijden nadrukkelijker op de kaart zetten. In 2020 zal in Zwitserland voor het eerst een WK voor vrouwenjunioren georganiseerd worden.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.