Bakelants wint na Giro del Piemonte ook Giro dell’Emilia
Foto: Sirotti
zaterdag 10 oktober 2015 om 16:58

Bakelants wint na Giro del Piemonte ook Giro dell’Emilia

Jan Bakelants heeft opnieuw succes geboekt op Italiaanse bodem. Acht dagen na zijn overwinning in de Giro del Piemonte schreef de 29-jarige Belg van AG2R La Mondiale ook de Giro dell’Emilia (beide 1.HC) op zijn naam. De Italiaan Andrea Fedi (Southeast) werd tweede. De Spanjaard Angel Madrazo (Caja Rural-Seguros RGA), runner-up van vorig jaar, moest deze keer met de derde plaats genoegen nemen.

Bakelants is pas de derde Belgische winnaar van de stokoude eendagskoers in Noord-Italië. Alleen Eddy Merckx (1972) en Roger De Vlaeminck (1976) gingen hem enkele decennia geleden voor.

Kletsnatte wegen eisen slachtoffer
De Giro dell’Emilia beleefde een kletsnatte editie. Dat ondervond Jean Marc Bideau aan den lijve. De Fransman van Bretagne-Séché Environnement gleed onderuit toen hij samen met Marco Frapporti op pad was en viel zo letterlijk weg uit de kop van de koers. Ook de Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec redde het echter niet om voor de groep uit te blijven tot aan de eerste (van in totaal vijf) beklimmingen van de San Luca.

PIC562968596

foto: Sirotti

Bij het aanbreken van de finale rukten Fedi, Madrazo en Antonio Nibali (Nippo-Vini Fantini) zich los van het peloton. Waar het jongere broertje van Vincenzo het tempo niet kon volgen, reed Bakelants in een strak tempo in zijn eentje naar de koplopers toe. In de achtergrond bleef een select groepje, met onder anderen Damiano Cunego en Franco Pellizotti, druk zetten op de koplopers. Ze wisten het gat echter niet te dichten.

Bakelants toont zich de sterkste op San Luca
Bij het ingaan van het laatste rondje nam Bakelants even afstand van zijn twee metgezellen, maar zij wisten hem weer te achterhalen. Op de vijfde beklimming van de kuitenbreker San Luca toonde de Belg echter alsnog aan vandaag over de beste benen te beschikken.

PIC562919235

foto: Sirotti

flag-it Uitslag Giro dell’Emilia (1.HC)
Bologna – San Luca (200 kilometer)
1. flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale)
2. flag-it Andrea Fedi (Southeast)
3. flag-es Angel Madrazo (Caja Rural-Seguros RGA)
4. flag-it Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini)
5. flag-es Eduard Prades (Caja Rural-Seguros RGA)
6. flag-si Jan Polanc (Lampre-Merida)
7. flag-it Franco Pellizotti (Androni Giocattoli-Sidermec)
8. flag-it Mauro Finetto (Southeast)
9. flag-it Edoardo Zardini (Bardiani-CSF)
10. flag-er Merhawi Kudus (MTN-Qhubeka)

Volledige uitslag

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
10 oktober 2015 17:00
Mooi hoor, Bakelants wordt nog een echte winnaar! Die Fedi, mij tot enkele weken geleden volstrekt onbekend, rijdt ook een dijk van een najaar. Bijna elke Italiaanse eendagskoers die hij de laatste tijd reed in de aanval, en vaak met een ereplaats als resultaat.
10 oktober 2015 17:05
Bakelants geweldig weer mooie aanvallende renner
10 oktober 2015 17:48
Mooi voor hem en AG2R. Ze hadden hem binnengebracht om koersen te winnen en dat doet hij ook. Eigenlijk een zeer geschikte renner voor dit werk, pocketklimmer en explosief en "niet trager aan de meet" dan andere klimmers.
Ik hoop ook dat Brambilla de komende weken eens wint, is aan een zeer goed seizoen bezig, altijd in de aanval. Net zo'n renner als Bakelants, kzie ze graag aan het werk!!
10 oktober 2015 18:03
Mooie renner die Bakelants. Die gaat wellicht ooit nog een grote eendagskoers pakken. Of is dat net te hoog gegrepen?
10 oktober 2015 18:47
@hadock...'de komende weken eens wint'. Hoeveel koersen zijn er nog?
10 oktober 2015 19:03
@ Jalabertje, geen monument als Luik-Bastenaken-Luik of Lombardije, maar een World Tour wedstrijd waar veel toppers ontbreken/vermoeid zijn en weinig renners specifiek naar pieken zoals San Sebastian of de Canadese koersen kan Bakelants mits wat meeval wel winnen volgens mij. In Montréal was hij er al heel dichtbij dit jaar.
10 oktober 2015 19:42
Je kunt beter in het midden oosten fietsen. Daar halen ze tenminste nog de finish. Met dit weer coureurs de weg op sturen is pas echt onverantwoordelijk, maar daar zeurt niemand hier over. Best raar .....
10 oktober 2015 21:51
Leuk voor Bakelants maar deze koers is wel erg gedevalueerd.
11 oktober 2015 08:53
@ProfrondeZevenbergen: Dat er maar 35 gefinisht zijn heeft natuurlijk te maken met het lokale circuit waarop ze het laatste uur rijden. Als je dan gelost bent kun je net zo goed bij de doorkomst afstappen. Op het WK was het toch prima weer, maar stapten om dezelfde reden ook 80 man af.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.