Baptiste Planckaert wedstrijdfit voor Volta ao Algarve: “Ik wil mijn regelmaat terugvinden”
Planckaert (midden) met ploegmaats Vliegen en Van Melsen - Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zaterdag 1 mei 2021 om 19:30

Baptiste Planckaert wedstrijdfit voor Volta ao Algarve: “Ik wil mijn regelmaat terugvinden”

Interview Baptiste Planckaert maalt in de Ronde van de Algarve eindelijk zijn eerste wedstrijdkilometers van het jaar. De West-Vlaming miste het volledige voorjaar door knieproblemen, waarvoor hij begin januari zelfs onder het mes moest.

Het euvel ontstond tijdens een trainingsritje in november, door een onschuldige kniestoot tegen zijn stuur. De pijn bleef bij Planckaert vervolgens langer dan verwacht aanslepen en er kwamen wat ontstekingen in de knie bij. “Op dat moment hebben we meteen geopteerd voor rust, in de hoop dat het probleem zo vanzelf zou weggaan”, reconstrueert Planckaert aan WielerFlits.

Maar dat gebeurde dus niet… “Na een paar weken hebben we nog een injectie geprobeerd, maar ook dat bracht geen verbetering. Een operatie was onze laatste keuze, omdat een knie opereren voor een renner allesbehalve bevorderlijk is en je er dan wel héél lang uit moet liggen. Maar in mijn geval kon het dus niet anders.”

Wedstrijdfit
Intussen is de ex-winnaar van de Rund um Köln en La Polynormande wedstrijdklaar, maar dat was hij eigenlijk al een tijdje. “Ik heb altijd gemikt op de datum van 1 mei. Eschborn-Frankfurt leek mij een mooie koers om er weer in te komen. Toen ik hoorde dat die niet doorging, heb ik mijn focus gelegd op een aantal Franse eendagskoersen, half april. Maar ook die gingen voor de bijl, net als de Vierdaagse van Duinkerke. Verder waren er niet veel opties op het niveau onder de WorldTour. Gelukkig hebben we nog de Ronde van de Algarve, volgende week.”

“Ik was het dan ook beu om nog thuis te zitten en om al die andere renners bezig te zien”, lacht Planckaert. “Ik voel me er alleszins klaar voor. Last heb ik alleen nog als ik oefeningen doe bij de kinesist. Er zit sowieso wel wat krachtsverschil op mijn benen, maar als ik fiets heb ik amper hinder. Dat is al zo sinds de operatie, want mijn revalidatie is verder eigenlijk perfect verlopen.”

Planckaert reed eerder al op WorldTour-niveau bij Katusha-Alpecin – foto: Cor Vos

Schrik dat hij weer zijn beste niveau zou halen, heeft de 32-jarige snelle man dan ook nooit gehad. “Nee, dat niet. Ik weet wel dat het nog even gaat duren voor ik weer op mijn beste niveau zit. Zo zie ik dat mijn wattages nog ietsje lager zijn, vergeleken met de vorige jaren. Maar goed, als ik blijf trainen en alles doe wat ik vroeger deed, dan ben ik er van overtuigd dat ik snel weer op mijn best zal zijn.”

Intermarché-Wanty-Gobert
De Volta ao Algarve, die op de planning staat tussen 5 en 9 mei, wordt voor Planckaert de eerste confrontatie in het shirt van Intermarché-Wanty-Gobert. Voor het eerst sinds eind 2018, toen hij Katusha-Alpecin inruilde voor Wallonie Bruxelles, is de West-Vlaming weer op WorldTour-niveau actief. “Dat maakt het extra spannend. De ploegdokters en de staff hebben me de afgelopen maanden goed opgevolgd en me echt welkom doen voelen, maar echt lid van de ploeg voel ik me nog niet. Ik heb maar één stage meegedaan, dus de helft van de renners ken ik niet eens.”

“Maar eerlijk, deze stap naar de WorldTour was ook voor mij een verrassing”, lacht Planckaert. “Ik had al bij de ploeg getekend toen het nog niet bekend was dat ze de stap hogerop zouden zetten. In principe maakt het voor mij ook niet zo veel uit, omdat ik vaker de kleinere koersen rijd, zoals binnenkort het Circuit de Wallonie, Mallorca, de Tour de Finistère. En daarna hoop ik vooral mijn regelmaat terug te vinden, met veel top 10-plaatsen. Zonder te pieken naar een bepaalde koers. Dat is altijd mijn grote sterkte geweest, en dat kan de ploeg nog veel punten opleveren.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.