Bardiani-CSF erkent interpretatiefout en stapt uit MPCC
foto: Sirotti
donderdag 4 juni 2015 om 18:00

Bardiani-CSF erkent interpretatiefout en stapt uit MPCC

Het Italiaanse continentale team Bardiani-CSF heeft vandaag in een open brief richting het MPCC (beweging voor geloofwaardig wielrennen) toegegeven een ‘fout in de interpretatie van de regels’ te hebben gemaakt. Bardiani-CSF heeft in de Giro d’Italia een renner laten starten ondanks een te lage cortisolwaarde in zijn bloed. De Italianen handelen daarmee in strijd met de regels van de MPCC, waar de ploeg lid deel van uitmaakte.

De lage cortisolwaarde werd vastgesteld bij een routinecontrole die door de medische commissie van de UCI vlak voor de start van de Giro werd uitgevoerd. De naam van de renner is nooit bekendgemaakt en ook nu zwijgt de ploeg in alle talen over de naam van hun coureur. Volgens Bardiani-CSF treft de renner ook geen blaam en is het voorval enkel aan de ploeg te wijten: “Wij hebben het niet goed gedaan en willen benadrukken dat de betreffende renner op 9 mei normale cortisolwaarden had toen hij vertrok in de ploegentijdrit.”

Verderop in de brief stelt de formatie onjuist behandeld te zijn. “Wij waren een van de eerste die toetraden tot de MPCC, omdat wij geloofden in het project. Maar de manier waarop de MPCC ons nu behandeld heeft, is totaal verkeerd. Hierdoor is het beeld van onze sponsoren en ons team onnodig beschadigd en informeren wij u dat wij vanaf vandaag niet meer geloven in het project van de MPCC en niet langer behoren tot jullie beweging.”

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
4 juni 2015 18:10
Lachertje die MPCC. Opheffen maar!
4 juni 2015 18:15
@Redactie
Waarom staat er bij gerelateerde berichten vooral Contador gerelateerd nieuw?
4 juni 2015 18:19
@contador
Omdat het gerelateerd is op Giro en Contador die toch gewonnen heeft me dunkt ;-)
4 juni 2015 18:21
Het zou me niets verbazen als dit Pirazzi is (of een andere belangrijke renner in dit team).
4 juni 2015 18:21
Niet opheffen, juist mooi om te zien in welke bochten de ploegen en renners zich gaan wringen! Een interpretatiefout, haha, die hebben we nog niet gehoord.

De regels van de MPCC zijn toch duidelijk, bij een te lage gemeten waarde wordt de betreffende renners (vrijwillig) voor 8 dagen geschorst zonder straffen. Is toch redelijk ondubbelzinnig te interpreteren.

Bennett werd ook geschorst door TLJ, door een veroorzaakt (tuurlijk....)! De verklaring lijkt mij op een 'Erik Dekkertje' en zijn hoge hematocrietwaarde destijds, maar dat terzijde.

Dit had Bardiani CSF ook moeten doen.

Zonder dat dit goed te praten is; naar mijn mening wordt er weer volop gerommeld in het peloton.

Daarom is MCPP ook zo leuk om te volgen; strijden voor een geloofwaardige wielersport. Een schizofrene club, maar daarom zo leuk.
4 juni 2015 18:26
Gelijke renners, gelijke kappen, gelijke kansen.
4 juni 2015 18:33
Het MPCC is misschien een farce. Maar Bardiani is helemaal om te lachen deze verklaring.

Nieuw wielrennen my ass.
4 juni 2015 18:43
Wel de lusten, niet de lasten.

lachwekkende club, dat Bardiani.
4 juni 2015 18:44
Hoe zat het nou precies, er waren toch een groot aantal (franse?) koersen die wildcards alleen uitdelen aan leden van het MPCC? In die zin misschien toch consequenties voor Bardiani? Weet iemand hier het fijne van?
4 juni 2015 18:53
Weer een ploeg die uit de MPCC stapt zodra de regels ze niet goed uitkomen.
4 juni 2015 19:07
Bardiani houdt de eer aan zichzelf lijkt het. Hoe moeilijk kan het zijn om de regels omtrent een te laag cortisolgehalte verkeerd te interpreteren. Dat hij een dag erna gezonden waarden heeft lijkt mij moeilijk te geloven, dat betekend echter niet dat de test van ervoor wegvalt. De 8 dagen regel staat nog steeds.

De MPCC is alleen gebaat bij 'eerlijke' leden dus prima dat Bardiani er met een lulsmoes uitstapt.
4 juni 2015 20:05
Ik ben ook wel benieuwd wat de voordelen zijn van het lidmaatschap van de MPCC.
4 juni 2015 20:26
Je krijgt 20% korting op je boodschappen bij een buitenlands filiaal van de Jumbo
4 juni 2015 20:28
@dikkechaap

Ik denk niet dat Bardiani echt wakker ligt van die 2 of 3 Franse koersen die ze op een jaar rijden.
4 juni 2015 20:49
non-believer +1

ze geloven niet meer in de beweging voor schoon wielrennen. Somehow zou jou dat toch aan moeten spreken :D
4 juni 2015 21:33
MPCC, UCI en alle andere regelbedenkers kom eens met een eensluidend helder reglement en strafmaat, bonus-malusregeling per team, dan blijven wij hopelijk van dit soort "onzinnige" situaties bespaard. MPCC is gewoon een farce. Ik geef Bardiani groot gelijk in deze.
4 juni 2015 22:08
robotour, ik zeker niet. Iedere poging richting schoner wielrennen moet je omarmen, of ten minste respecteren. Hier gaat een tegenovergesteld signaal vanuit en dat nekt steeds weer.
4 juni 2015 22:19
@ wim kruithof "schoner wielrennen" en het "nieuwe wielrennen" klinkt allemaal mooi, maar het is ook allemaal zeer hypocriet. Ik blijf het vreemd vinden dat er geen eensluidende regelgeving komt vanuit de UCI, waardoor het hele MPCC gebeuren overbodig wordt.
Alles blijft zo duister en voor interpretatie vatbaar.
4 juni 2015 22:21
Vreemd verhaal. Maar volgens mij toont het juist het gelijk van de MPCC. MPCC stelt schijnbaar eisen die pijn doen, dat betekent dat ze in ieder geval voor een deel werken.
4 juni 2015 22:26
Bardiani was een beetje de Italiaanse ploeg die nog wel te vertrouwen is, maar dat is nu dus ook voorbij. Jammer. Rijden daar eigenlijk alleen maar leuke attractieve renners.
5 juni 2015 04:07
Toch een vreemde move van Bardiani. Als je het binnen een organisatie niet eens bent met de bestaande regels of hoe die geïnterpreteerd worden dan ga je toch eerste de discussie aan. Misschien hebben meerdere ploegen er last van of zijn er toch zaken die hun doel voorbij schieten. Dan ga je dat eerst bekijken of daar iets aan gedaan kan worden. Dan is weglopen alleen maar een brevet van onvermogen. Daarmee wordt je er als ploeg niet geloofwaardiger op en dat is dan weer erg jammer voor de sport.
5 juni 2015 08:29
Prima van Bardiani want voor hun programma maakt het nauwelijks uit en de naam vd renner in kwestie is niet vrijgegeven.
5 juni 2015 09:04
Pijnlijk dat zowel de ploeg als de MPCC zichzelf nu belachelijk maken...
5 juni 2015 10:49
@Polleke +1
5 juni 2015 10:53
Uitstekend initiatief de MPCC! De UCI zou er goed aan doen om het initiatief te omarmen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.