woensdag 27 maart 2024 om 19:10

Aike Visbeek over schade bij hard gevallen Biniam Girmay: “Hij kon nauwelijks meer praten”

Video Biniam Girmay was een van de slachtoffers van de massale val in Dwars door Vlaanderen. De Eritreeër heeft geen breuken opgelopen, heeft zijn ploeg inmiddels laten weten via sociale media, maar was er aanvankelijk wel slecht aan toe. Dat vertelde Aike Visbeek van Intermarché-Wanty voor de camera van WielerFlits.

“De eerste scan heeft uitgewezen dat hij geen fractuur heeft”, aldus Visbeek. “Maar we moeten even kijken, want hij heeft wel echt een klap op zijn ribben gehad. Hij is wel hard gevallen. Het lijkt mee te vallen, maar het is nu belangrijk hoe die ribben reageren de komende dagen. We blijven hoop houden voor de Ronde van Vlaanderen. Het is fifty-fifty, denk ik.”

“Eén grote ellende”
Visbeek was snel ter plaatse na de val en zag de verschrikking. “Het was één grote ellende. Ze vielen écht hard allemaal. Vijf, zes renners lagen er echt slecht bij. Bini kon nauwelijks praten, ik denk dat hij op een stuur gevallen is. Het was hetzelfde als in de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar, eenzelfde soort valpartij. Met zeventig, tachtig per uur, over een heel brede weg naar een klim toe. We hebben vandaag denk ik vier van zulke aanlopen gehad. Het is vragen om ellende.”

Vorig jaar was er enige kritiek op Intermarché-Wanty omdat ze hun kopman Girmay niet opstelden in Dwars door Vlaanderen. “Nu doen we dat wel. Maar als het parcours zo blijft, ga je volgend jaar niet dezelfde risico’s nemen. Het is vier keer een massasprint aan tachtig kilometer per uur voor één zo’n klimmetje. Dat verhoogt gewoon de risico’s. Ik denk dat je zulke aanlopen er zoveel mogelijk uit moet halen. In de Tour de France van 2021 hadden we zo’n zelfde brede weg, met tachtig, negentig kilometer in het uur, in een dorpje, met nog vijf kilometer te gaan. Het is vragen om problemen dan.”

Gevaarlijke aanlopen
De afdaling richting de Kanarieberg, de plaats waar de valpartij gebeurde, zit dit jaar niet meer in de Ronde van Vlaanderen. “Ik ben blij dat ze het daar aangepast hebben, maar ik denk dat we ook in Dwars door Vlaanderen en voor die Vlaamse koersen zulke aanlopen moeten vermijden. Ik denk dat je het daarmee een stuk veiliger maakt.”

“Ik heb zo niet in mijn hoofd zitten welke aanlopen dat zijn naast deze aanloop naar de Kanarieberg, maar in feite alle grote drie- of vierbaanswegen die afdalen naar zo’n klim toe. Dat is echt wel gevaarlijk. Als het anderhalve baan is, valt het nog wel mee, want dan zit iedereen in positie.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.