Bob Jungels soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik
foto: Sirotti (archief)
zondag 22 april 2018 om 16:50

Bob Jungels soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik

Bob Jungels heeft Luik-Bastenaken-Luik 2018 gewonnen. De Luxemburgse kampioen van Quick-Step Floors kwam solo over de streep in Ans na een koers van 258 kilometer. Hij sloeg zijn beslissende slag na La Roche-aux-Faucons. Michael Woods (EF Education First-Drapac) sprintte op 37 seconden naar de tweede plek. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) werd derde. Sunweb-renner Sam Oomen was op de twaalfde plek de beste Nederlander.

Traditionele vroege vlucht
De ProContinentale ploegen hadden een duidelijke boodschap meegekregen. Elk team had een renner in de vroege vlucht, evenals BMC. Loïc Vliegen (BMC), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Anthony Perez (Cofidis), Paul Ourselin (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue). De voorsprong werd maximaal zes minuten, waarna Quick-Step Floors, Movistar en UAE Emirates het controleerden rond de vijf minuten.

In de zone van de Côte de Pont, Côte de Bellevaux en de loeisteile Côte de la Ferme Libert (gemiddeld meer dan 12%) brokkelde de kopgroep uit elkaar. Pedersen, Perez, Ourselin en Baugnies bleken de sterksten. In aanloop naar Côte de la Redoute, ongeveer 35 kilometer voor de meet, stormden de ploegen naar voren om hun kopmannen van voren te laten beginnen. Zij gingen in de achtervolging op Baugnies, die zijn kompanen op de eerste meters van de Redoute achtergelaten had.

Quick-Step Floors neemt controle over
Onder aanvoering van Quick-Step Floors moest onder meer oud-winnaar Wout Poels op de Redoute lossen, maar voor meer spektakel zorgde de fameuze beklimming niet. Het verschil met koploper Baugnies was wel geslonken tot een minuut. Op 22 kilometer van het einde was het sprookje van de Belg ten einde. 

Gilbert opent, Jungels reageert na de top
Op La Roche-aux-Faucons nam Bahrain Merida het heft in handen, maar de eerste echte aanval was van Quick-Step Floors. Philippe Gilbert demarreerde en kreeg Tom Dumoulin achter zich aan. Sergio Henao wist met een ferme versnelling de kop te pakken, waarna Bob Jungels het gat dichtte en het peloton in stukken trok. Onder meer Vincenzo Nibali, Tiesj Benoot, Bauke Mollema, Mikel Landa en Michael Matthews losten.

foto: Sirotti

In de afzink vormde een kleine favorietengroep zich achter de ontsnapte Jungels. Het tempo viel stil, waardoor de Luxemburgse kampioen verder kon uitlopen. Julian Alaphilippe probeerde zo goed als hij kon de boel af te stoppen, in dienst van Jungels, die ondertussen al een voorgift van 25 seconden bij elkaar had gereden. Pogingen van Tim Wellens en Daniel Martin strandden in schoonheid.

Vanendert komt niet bij Jungels
Waar Jungels een constant tempo reed, ging het in de achtergrond met horten en stoten. Hij liep daardoor uit naar een voorsprong van vijftig tellen. Op de Saint-Nicholas waagde Jelle Vanendert een ultieme poging om Jungels te achterhalen. De Belg bleef op de trappers staan en halveerde het verschil met de eenzame koploper, maar haalde hem niet direct bij. Sterker nog, Jungels liep richting de laatste oplopende lijn richting de finish in Ans weer uit. Achter Vanendert was de favorietengroep uit elkaar gespat op de Saint-Nicholas, waarbij de Nederlanders de slag gemist hadden.

Jungels rondt het af, Oomen twaalfde
Op de laatste meters richting de streep hield Jungels knap stand. Vanenderts poging strandde in de slotkilometers; hij werd nog bijgehaald door Woods en Bardet, die weggesprongen waren uit de achtervolgende groep. Woods legde Bardet er vervolgens op in de strijd om plek twee. Sam Oomen en Tom Dumoulin sloten vlak voor de slotkilometer nog aan bij de achtervolgers, maar gingen strijdend ten onder. Vlak voor de bekende laatste bocht verloor Oomen contact met de groep-Alaphilippe. Hij werd wel de beste Nederlander op plek twaalf. Dumoulin eindigde als vijftiende.

Jungels volgt op de erelijst Alejandro Valverde op. Hij voegt zich daarna in een schaars lijstje met Luxemburgse winnaars; Andy Schleck was in 2009 de laatste, Marcel Ernzer ging hen nog voor in 1954.

foto: Sirotti

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
22 april 2018 17:30
Astana, Bahrein, Sunweb, Lotto...ploegleiders zonder eten naar bed vanavond... als die het gat op 25 seconden houden, niet eens dichtrijden, dan behouden zij minstens een kans om de sprong te maken... een kleine minuut krijg je uiteraard niet meer dicht...
22 april 2018 17:30
Wel interessant om te zien dat de manier waarop Wellens zijn wedstrijden wint in grote wedstrijden niet werkt, omdat de rest hem geen tien meter geeft.
22 april 2018 17:33
Ik begrijp die hosanna om QS niet zo. Hebben een budget wat bijna zo groot is als Sky, alleen richt QS zich op eendagswedstrijden en Sky zich op grote rondes. Beiden zijn zeer dominant op de respectievelijke vlakken. QS zie je (vrijwel) nooit een fatsoenlijk klassement rijden, Sky heeft de afgelopen jaren wel nog wat laten zien in eendagswedstrijden, maar ook niet veel. Ik vind vooral BMC en Bora dit jaar tegenvallen, die zich ook richten op de klassiekers. Andere ploegen hebben ook niet echt een ploeg voor de klassiekers.
22 april 2018 17:36
Budget bijna zo groot als Sky, waar haal je dat?
22 april 2018 17:40
Weer een saaie LBL, samen met Milaan-Sanremo de saaiste monumenten.
22 april 2018 17:41
Verzadiging maakt toch wat saaier. Ofwel de overheersing van QS begint goed te vervelen. Mooie beelden van de koers, maar dat QS hangt mij de keel uit. Begrijp net als bv Polleke niet dat de teams met minimaal 2 man zich niet direct op kop zetten en he-le-maal leeg reden. Zeker Lotto België mag zich dat aanrekenen. Zat ze bijna naar voren te commanderen. Je weet toch dat als je een tijdrijder de kans geeft, je hem vaak niet meer terugziet.
22 april 2018 17:49
Quickstep rond de 20 miljoen, Sky 35 miljoen. Bijna het dubbele, maar dat terzijde.
22 april 2018 17:52
Mooie overwinning. Dik verdiend en gegund.
22 april 2018 17:56
De oortjes waren kapot, dan krijg je dit lol.
22 april 2018 18:07
Dan Martin had weer eens pech. lek in de finale
22 april 2018 18:10
@ronddraaier
Het budget dat je noemt is volgens mij hoger, maar daarbij moet je meenemen dat die rijke Tsjech een aantal renners uit eigen zak betaald. Dit is niet opgenomen in het teambudget. Dit is te vergelijken met Kramer bij lotto Jumbo. Die wordt van privévermogen betaald door die kan van brand loyalty.
22 april 2018 18:15
Ik moest tussen de bedrijven door kijken, maar nooit op het puntje van de bank gezeten en dat zat ik bij AGR wel terwijl dat voor mij meestal de minst spannende is
22 april 2018 18:20
De 'sneak jump' of 'het Zoetemelkje' begint weer in de mode te raken..
Heb toch al meerdere varianten dit voorjaar gezien, maar die van Sagan en Jungels zijn toch wel klassiekers in het 'kousenvoeten' genre..
22 april 2018 18:20
Geweldige solo van een renner naar mijn hart. Maar wat wordt er door die andere ploegen toch uitgevreten? Waarom zit je met koppeltjes in een groep als je er geen gebruik van maken? Bahrein, Michelton, Astana die het dan toch doen...dat is toch bizar? Maar ik maal er niet om :)
22 april 2018 18:20
QS weer enorm goed gereden als team. Ongelooflijk eigenlijk, zelden zo'n goed team-work gezien als QS dit jaar.
22 april 2018 18:24
QS vond ik vandaag indrukwekkender dan in de andere klassiekers dit jaar, ook omdat ik het vandaag niet had verwacht. Op 40km voor het eind met VIJF man op kop van het peloton! En dan geweldig uitgespeeld.

En waarom hebben in de achtervolging niet de ploegen die een man meer hadden er 1 opgeofferd? Als die ploegen met 3/4 hadden samengewerkt was alles nog mogelijk geweest. Nu reden alleen Wellens, Astana-gast (edit: Vilella) zich om beurten leeg. Dommig... op zijn zachts gezegd. Bahrain werkte niet eens mee! Flutploegtaktiek.

Sam en Tom echt heel goed. Tom de beste klassementsrenner? Nibali, Thomas, Mollema, allebei moesten ze het al eerder opgeven.

Gesink is denk ik (ver) over zijn top. Matthews viel mij tegen, zeker gezien vorig jaar? Verrassende mannen die niet mee konden, vond ik.
22 april 2018 18:25
Vijf Nederlanders bij de eerste 25 trouwens, en zes bij de eerste 30. Dit is toch niet slecht, alleen jammer dat ze niet meedoen om de prijzen.
22 april 2018 18:36
Miv de aanloop naar Redoute was het aantrekkelijke koers, meen ik, en kon het nog lang op meerdere manieren uitspelen. Maar voor het uitsoleren heeft QS wel een stel azen in dienst. En het helpt uiteraard een slok op een borrel dat het zich focust op het hele voorjaar terwijl andere teams vooral aan later werk denken zoals Sunweb en TLJ. Anderzijds, bijv. een Jungels gaat vast ook weer een mooie rol spelen in grote ronde(s). Jammer dat een Mollema er niet zo’n solo uit kan persen als in de Tour (waarnaar hij piekt.) Zo nauw luistert trainings- en koersplanning tegenwoordig. Dumoulin en Oomen zitten kennelijk (naar hun zeggen) op schema na hun hoogtestage. Op naar de Giro!
22 april 2018 18:40
Kleinere ploegen, duo kopmannen en dan blijven er in de finale minder knechten over. En als iemand dan een gaatje heeft wil de rest niet voor de anderen de kastanjes uit het vuur halen. Tactisch spel, prachtig om te zien!
22 april 2018 18:59
Jungels zeker gegund!
22 april 2018 19:05
Kleinere ploegen zou voor minder controle moeten zorgen en dus voor leukere finales. Nu is er op zich wel minder controle, maar ik heb het idee dat het ervoor zorgt dat de eerste echt serieuze aanval elke keer meteen de juiste is. Telkens weer een dozijn renners die zitten rondkijken van "oei, dit is een redelijk gevaarlijke renner, die mogen we niet te veel geven, maar ik ga het niet dichtrijden" en hoppa, de koers is over.

Waarbij Jungels, Terpstra en Nibali uiteraard ook zelf nog wel sterk reden. Alleen Sagan was waarschijnlijk wat minder, die was wel teruggewaaid als hij Dillier niet had gehad.
22 april 2018 19:09
LBL heeft veel van zijn "grandeur" verloren. Uiterst saaie koers weer met een al even saaie winnaar. Sorry, ik kan er niets anders van maken. De laatste 20km kijken bijkt voldoende. Regelmatig de laatste jaren een heruitgave van de AGR toen de finish nog op de Cauberg lag. Tijd voor een rigoreuze verandering. Maar ja, de oudste koers! La Doyenne. En niet aankomen met de renners maken de koers want ze wachten tot in het oneindige, bang als ze zijn om te vroeg af te haken en hun kansen te verspelen op een dergelijk parcours, de klim/explosie naar Ans. Waar blijven de aanvallen op de Redoute? Niet veel verschil met de WP. Als vergelijking( m.b.t. amusement!!) genoten vorige week van b.v. Tour des Alps. Wielrennen op het puntje van mijn stoel. Kijk nu al uit naar de ronde van Romandië.
22 april 2018 19:18
Quote:
De laatste 20km kijken bijkt voldoende. Regelmatig de laatste jaren een heruitgave van de AGR toen de finish nog op de Cauberg lag. Tijd voor een rigoreuze verandering.


Mja, de aankomst van de AGR lag dit jaar niet op de Cauberg en heeft dat geholpen? Ik lees overal dat de AGR dit jaar zo buitengewoon tof en spectaculair was, maar ook daar volstond het om enkel de laatste 20 kilometer te kijken, dat feitje wordt nogal vlijtig met de mantel der liefde bedekt.
22 april 2018 19:22
@Natte Spons
Het budget van QS is maar de helft (of zelfs dat nog niet) van dat van Sky. Wat QS met jonge renners bereikt is eigenlijk ongekend. Sky wacht wellicht weer tot ze het volgende talent van QS kunnen wegsnoepen, zo'n Mas bijvoorbeeld. Bovendien is de sfeer bij QS ook geweldig. Alaphilippe leek nog blijer met de zege van zijn ploegmaat dan Jungels zelf, terwijl dit misschien Alaphilippes grootste kans uit zijn carrière was om LBL te winnen.
En QS heeft de voorbije jaren wel netjes top tien gereden in verschillende grote rondes (en vooral met mooie ritzeges, zonder machinaal gedrag zoals Sky). Als Martin vorig jaar niet zwaar viel in de Tour, stond QS misschien zelfs op het podium, wat ze met Uran trouwens in de Giro bereikt hebben. Dat is nog niet echt winnen, maar daar moet je team echt op georiënteerd zijn en er zijn maar een handvol renners die een grote ronde kunnen winnen, maar misschien wel twintig à dertig die een klassieker kunnen winnen. In een klassieker moet je niet altijd de sterkste zijn om de koers te winnen, maar vaak de slimste. In een grote ronde spreken gewoon altijd de benen en wint normaal gezien wel de beste.
22 april 2018 19:24
Alaphilippe was simpelweg dermate super dat elke vorm van serieuze jacht in onmacht stierf erachter. Die laat min of meer Jungels hier winnen vandaag. Valverde in steek gelaten door zijn superequipe.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.