Boonen: “Roubaix ligt me het beste”
foto: Sirotti
woensdag 6 april 2016 om 14:50

Boonen: “Roubaix ligt me het beste”

In de Scheldeprijs vanmiddag zal Tom Boonen zijn benen testen met het oog op aankomende zondag. Dan hoopt de 35-jarige Belg een vierde kei toe te voegen aan zijn prijzenkast, als winnaar van Parijs-Roubaix. “Vandaag neem ik niet te veel risico’s”, verklapt Boonen tegenover Het Nieuwsblad.

Alles op alles
Boonen won de Scheldeprijs nochtans twee keer, maar toen volgde de koers in schoten nog op de woensdag ná Parijs-Roubaix. “Daardoor kan je hier niet veel risico’s meer nemen”, legt Tornado Tom uit. “Daarom kwamen wij de laatste jaren ook altijd met een alternatieve sprinter naar hier, zoals vandaag met Marcel Kittel. We gaan er alles aan doen om hem goed te lanceren. Ik heb de nieuwe aankomst al op video bekeken, het zal wel een verbetering zijn. De vorm voor Parijs-Roubaix? Die is zo goed als maar kan. Ik maak sowieso kans, want zondag is de wedstrijd die me het best ligt. De conditie is ook goed en nog in stijgende lijn. Ik zet alles op alles.”

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
6 april 2016 18:05
@GreenDay +1!
6 april 2016 18:05
Nederlanders zijn toch echt wel slecht in het eren van (hun) helden. Natuurlijk slaat het chauvinisme omtrent Boonen soms wat door, maar dit is een van de grootsten van het huidige peloton, daar mag men best een beetje jubelig van worden. De sleet zit er inderdaad wat op, maar van mij mag hij winnen. Sowieso een van de kanshebbers.
6 april 2016 18:36
@Manuel Beltran: dat is nu juist het punt. Boonen is niet langer "een van de grootsten binnen het peleton". Binnen zijn specifieke niche zijn er inmiddels minstens 10 beter geworden, de tijd heeft hem onvermijdelijk ingehaald. Maar stel een lijst van de beste 100 wielrenners ooit op, en dan hoort Boonen in de voorste regionen. Stel een lijst op van de 5 beste klassieke renners ooit, ook dan zal je rekening moeten houden met het palmares van hem. Er zijn mensen die het wagen om Sagan een "levende legende" te noemen, maar Boonen in elk artikel wegschuiven als een middelmatige renner "die dringend eens op pensioen moet". Vaak jongens die het wielrennen pakweg 5 jaar volgen, en geen enkel historisch besef hebben. Wat Boonen tot 2012 gepresteerd heeft, is uniek. Renners zoals Mollema, De Gendt, Gesink, Daniel Martin, Vanmarcke en Van Avermaet zijn steengoed, maar o zo vergankelijk. Boonen is dat niet, je moet jarenlang een absolute topper zijn vooraleer je in het collectieve sportgeheugen staat. Alleen Valverde, Contador en Cancellara zijn van een vergelijkbare allure, met mannen zoals Gilbert, Froome en Cavendish net daaronder. Waar we renners zoals Kristoff, Degenkolb, Quintana en Sagan later kunnen plaatsen, zal pas later duidelijk worden. Valverde, Contador, Cancellara, Boonen. Zulke namen zullen de tand des tijds doorstaan, de rest zal langzaam maar zeker vergaan.
6 april 2016 18:41
@manuelbeltran, inderdaad, toen Cruijff overleed was er nauwelijks aandacht en eer voor die man.
6 april 2016 19:05
@GreenDay zou het niet beter kunnen zeggen. Hij heeft het Vlaamse voorjaar 10 jaar lang gedomineerd, 5x E3, 3x Kuurne, 3x GW, 3x RVV, 4x P-R, om maar te zeggen, GVA en Vanmarcke hebben 1x Omloop, Hagen 1x GW, Terpstra 1x Roubaix, om over een Lars Boom nog maar te zwijgen. Enkel overwinningen tellen mee in de verkiezing van een wielergod, en op basis daarvan kan je stellen, Tom Boonen is de beste Flandrien ooit !
6 april 2016 19:20
@Greenday: Amen! Tweemaal zelfs. Schaamteloos die reacties tegenwoordig, het respect van een vaatdoek hebben die jongens, ongelofelijk.
6 april 2016 19:27
@GreenDay
Ik denk zelfs dat Valverde de tand des tijds niet zal doorstaan. Daarvoor heeft hij te weinig uitstraling buiten de koers. En heeft hij iets te weinig echt grote koersen gewonnen (WK, grote rondes en monumenten). Natuurlijk heeft hij 3x Luik gewonnen, maar dat heeft een man als Argentin ook. Wordt die nog herinnerd? Nauwelijks. En die is zelfs Wereldkampioen geworden, won Vlaanderen en Lombardije!

Ik denk dat alleen Boonen, Cancellara en Contador voor altijd herinnerd zullen blijven. Ook vanwege hun manier van koersen. Sagan komt daar ongetwijfeld nog bij.
6 april 2016 19:28
@fringale: en blijkbaar ook nog een paar keer de Scheldeprijs en DDV.
6 april 2016 19:32
@GreenDay
Groot gelijk. Maar op dit forum reageert men vaak jubelend over een overwinning als zijnde de mooiste zege ooit en dergelijke, en kijkt men minder naar langere periodes. Sagan is nog lang geen Boonen of Cancellara(al is hij wel op weg).
6 april 2016 19:45
Denk dat een natte race ook in het voordeel van Boonen zal zijn. Hij is de enige die een goed resultaat een een natte hel kan overleggen. De rest heeft simpelweg nooit om de knikkers mee gedaan in een natte hel. Wordt een open race!!! Kan niet wachten.
6 april 2016 19:59
Benieuwd wie die 10 zijn die harder fietsen.

Op een heuvel zijn die er uiteraard, maar op een kasseistrook? Dat betwijfel ik ten zeerste. Dat er een trio beter is, OK, maar van de rest is hij wat mij betreft nog steeds de evenknie.
6 april 2016 20:17
Dit is, meer dan de Ronde, een koers voor mannen met inhoud zonder dat punch een absolute must is. Boonen heeft duidelijk de punch niet meer en ligt er op hellinkjes af als de groten aanzetten. Maar een zware koers met relatief vlakke kasseistroken kan hij in principe als geen ander (technisch gezien wel 1 ander: Cancellara uiteraard).

Uiteraard behoort hij wederom niet tot de topfavorieten, maar waar hij in de Ronde nog slechts een waterkansje had is dat nu nog net iets meer. Anticiperen is de boodschap. Als dat geen potentiële winst oplevert is het nog altijd goed voor de ploeg, zoals in 2014.
6 april 2016 20:50
@ greenday
Ik ben het helemaal met je eens. Je maakt het punt alleen wat uitgebreider dan ik.

@ tvm
Flauw. Bovendien moest hij eerst dood gaan. Hij is de laatste jaren toch ook veel afgebrand en weggezet als ouwe gek. Typisch Nederlands.
6 april 2016 21:21
Toch wel wat verschillen tussen Cancellara en Boonen, zoals een constantere prestatiecurve en een wezenlijke bijdrage leveren als wegkapitein. Wanneer er voor Cancellara gereden wordt, doet-ie ook bijna altijd behoorlijk mee. Toch vaak het gevoel gehad dat men voor Boonen moest rijden terwijl hij niet de spirit of het niveau had om het af te maken. Of dat dan aan Boonen ligt dat zo een wedstrijd uitpakt durf ik niet te zeggen, das alleen maar vanuit kijkersperspectief.

Maar Boonen heeft wel zo z'n zwakkere momenten gehad, zoals een snuifje coke, (erg) jonge meiden. Dat is bij mij toch blijven hangen en doet me afvragen of hij wel altijd zo'n modelprof was. Je kunt overigens best wel eens van het leven plukken als sporter, zoals Romario deed, maar dan moet het niet direct je prestaties beïnvloeden.

Ik heb overigens sowieso nog m'n bedenkingen bij renners die voor 2012 rondreden en zeker bij degene die goed waren, vooral als daarna de prestaties minder werden zoals bij Gilbert. Net zo goed als het opmerkelijk is dat Contador na z'n schorsing niet direct meer iemand even wegrijdt met zon venijnige demarrage en die dan lang kan doorzetten dat niemand meer bij 'm in de buurt komt. Boonen rijdt ze er ook al lange tijd er niet meer af. Boonen zit door z'n cokesnuifje voor mij toch ook beetje in die hoek dat je niet zonder meer moet uitgaan van een superbetrouwbare sportman gedruende zijn gehele carriere, te meer omdat men in Belgie krampachtig z'n best doet om dopinggebruik niet echt aanhangig te maken. Een beetje dezelfde sfeer als in Nederland voordat door Rasmussen en hertests als bij Thomas Dekker de beerput open ging.

In zijn voordeel spreekt dan wel weer een paar nare vallen de afgelopen jaren die het er niet makkelijker op maakten om op de voorgrond te blijven. Hoe dan ook, en dat is bij Contador ook zichtbaar, is dat het talent er wel is en mocht het zo zijn dat er ooit prestaties van hem gekleurd zijn door wat pilletjes of iets van dien aard dan nog had hij zonder dat waarschijnlijk een palmares gehad waar Boom alleen van kan dromen. Maar van Cancellara wint-ie het niet, tenzij die ooit toch een motortje had ;)
6 april 2016 21:32
Boonen heeft al vier zeges, man wat een amateurisme...
6 april 2016 21:35
@GreenDay. Wijs en vooral ook objectief keurig weergegeven.
@Sammysosa. Je reactie op Greenday + de toevoeging : +2
6 april 2016 21:41
Boonen zal gewoon top zijn
6 april 2016 21:54
Ik verwacht een coup de force van Etixx zondag. En Boonen zal de rest er niet zo gemakkelijk meer afrijden, maar de andere zullen hem zondag ook niet gemakkelijk los rijden. Een naam als Boonen mag je voor Roubaix nooit afschrijven, al moet alles voor hem meezitten.
6 april 2016 22:16
@Kleomantre: je moet, dat vind ikzelf toch, het onderscheid maken tussen de mens Boonen en de sporter Boonen. In het conservatieve, van oorsprong zeer dogmatische wielrennen zit iemand met een extravagante hoek (die lamborghini, (te) jonge vrouwen) al te snel in een verdomhoekje, waar dat in bijvoorbeeld voetbal, tennis en golf veel minder het geval is. Zulke zaken hebben niks met de sportman Boonen te maken, je moet het maar eens proberen: dag in dag uit de druk van een heel land op je schouders krijgen. Er zijn er verschillenden aan kapot gegaan, Boonen heeft andere toevluchtsoorden opgezocht om die voortdurende druk een plaats te kunnen geven. Cocaïne is een ander verhaal, sindsdien is de God Boonen, die mij aan het wielrennen gekregen heeft, die een hele generatie Belgische jongeren zot gekregen heeft van de koers, neergedaald op Aarde en veranderd in een mens. Ik ben daar nogal rechtlijnig in: wie bereid is om cocaïne voor lucratieve doeleinden te gebruiken, is waarschijnlijk ook bereid om minder schadelijke producten ter verbetering van de eigen prestaties te gebruiken. Maar hij is vooralsnog nooit betrapt in competitie. Ik geloof niet in sprookjes, dus ook niet in Boonen, Contador, Valverde, Rodriguez en tientallen anderen.

Ik vind de opdeling "voor 2012 en na 2012" nogal arbitrair, en zelfs een beetje naïef. Valsspelers zullen er in een meedogenloze, harde, ontiegelijk zware sport zoals het wielrennen altijd zijn, alles om die pijn te verlichten, alles voor de eeuwige roem. Ik vestig mijn hoop op de langzame instroom van renners met een hoger diploma: tijd overhouden voor andere passies, een toekomstperspectief na de koers, relativeringsvermogen. Jongens zoals Benoot.

Over wie nu de beste renner is, Cancellara of Boonen, is al zoveel gezegd en geschreven, dat we eigenlijk kunnen concluderen dat beiden elkaar nauwelijks ontlopen. De ene werd (herhaaldelijk) wereldkampioen tijdrijden, de ander wereldkampioen in de wegwedstrijd. Cancellara heeft bij de huidige volgers zijn imago van de brave huisvader mee, net zoals het feit dat hij later doorgebroken is, en logischerwijze ook wat langer is blijven winnen. Boonen had na 2006 al 2 Rondes op zak, 3x E3prijs, G-W, 2x Scheldeprijs en tientallen andere overwinningen, destijds was hij bij de snelste drie renners op de planeet. Cancellara opende in 2006 zijn klassieke palmares pas, wel meteen met Parijs-Roubaix. Boonen begon als een van de snelste sprinters ter wereld, en sprinters komen vroeg, maar worden vaak wat minder snel naarmate ze ouder worden. Tijdrijders timmeren langer aan de weg, maar blijven vaak ook langer aan de top. Dat zie je ook terug bij Boonen en Cancellara. Deze laatste zaken dragen allemaal bij aan de sinds een jaar of drie geleden ontstane gedachte dat Cancellara duidelijk de betere is, dit is echter een perceptie. Maar wie nu écht de beste is? Dat valt via het palmares eigenlijk niet te achterhalen, dus is het louter een persoonlijke kwestie. Feit is dat beiden elkaar veel zeges hebben afgenomen, en dat wij er heel hard van genoten hebben. Zo'n jarenlange tweestrijd tussen twee absolute grootheden live mogen meemaken, het is een voorrecht :).
6 april 2016 22:48
"Geef uw eigen mening" stond hier voordat ik begon te typen.
Mag het nogmaals een onderschrijving van bovenstaande van GreenDay zijn?
6 april 2016 23:05
Dat Boonen een van de grootste renners van zijn generatie is, bestrijdt niemand. Dat hij met pensioen zou moeten is ook onzin.
Wel is zijn niveau minder dan voorheen. Binnen en buiten zijn ploeg zijn anderen op dit moment beter. Boonen lijkt moeite te hebben met een rol in de tweede lijn. Zijn krampachtig vasthouden aan een rol als kopman heeft Etixx in de kasseiklassiekers van 2015 en 2016 meerdere zeges gekost. Het meest sprekende voorbeeld was de Omloop van vorig jaar. Die houding maakt hem als mens minder sympathiek. Voor mij dan. Bij mij verdien je meer respect met hoe je als mens bent, dan door belangrijke koersen te winnen.
6 april 2016 23:19
@kleomantre: als je met dopinginsinuaties komt om Boonen onder Cancellara te willen plaatsen, dan heb je je huiswerk niet goed gedaan denk ik. :-) Er hangt meer rook rond de Zwitser dan rond Boonen hoor. Google Cancellara maar eens samen met Luigi, Fuentes, Hamilton of Rock Racing. Swat, los daarvan, zonder twijfels de 2 grootste klassieke renners van de laatste jaren.
6 april 2016 23:30
@Velominatus: Ik heb telkens de indruk dat de visie van de Nederlanders hier over Boonen serieus bepaalt wordt door het feit dat ze Terpstra graag als absoluut kopman willen zien, terwijl hij net Roubaix wint omdat hij bij Boonen rijdt. Zie ook Devolder 2 keer in Vlaanderen. Bij Cancellara zou het nooit waar geweest zijn dat een ploegmaat voor de zege gaat. En in die Omloop waar je het over hebt, zag je meer de houding van Terpstra als die van Boonen. Dat minder sympathiek slaat ook echt nergens op, Boonen is erg geliefd en gewaardeerd binnen zijn ploeg, in het peloton en bij de pers. Net omdat Boonen altijd Boonen blijft en weinig streken heeft, er zijn andere toppers op dat vlak, die raar genoeg op internetfora wel erg populair zijn.
6 april 2016 23:38
Neuh die sprookjes geloof ik ook niet in. Gebruik even 2012 omdat vooral ook daarna bv een figuur als Gilbert een stuk mindere prestaties heeft geleverd (langere termijn om te koersen na gebruik cortisonen bv), de algehele snelheid lager ligt er toch wel degelijk beter op bloedwaarden wordt gelet en dat je ziet dat de prestaties van een hoop ronderenners afzwakken door de weken heen of dat men echt wel eens een mindere dag heeft. Er zal vast nog een hoop rommel zijn die lichte voordeeltjes kunnen leveren, maar heb wel hoop dat de wielrensport ondertussen een stuk positiever staat ten opzichte van een hoop andere mondiale sporten. Het jammerlijke is alleen dat er nog figuren als Vinoukorov mogen rondlopen (en minder bekende namen van hetzelfde gedoe).

Verder met je eens dat het een persoonlijke keuze is. Ik ga dan voor Cancellare vanwege zijn wegkapitein rol in diverse koersen voor teammaats, z'n positievere uitstraling en voor het oog minder geforceerde kopmanschap zoals Velominatus aanhaalde.
6 april 2016 23:48
Ik zit redelijk dicht op de koers en de reden dat ik Boonen prefereer is omdat hij in tegenstelling tot Cancellara altijd hetzelfde blijft. Cancellara doet op een podium of voor de camera's soms wel eens anders dan erachter, soms nogal nukkig, terwijl Boonen gewoon blijft wie hij is. Vanmarcke en Stybar bijvoorbeeld ook. Verder veel respect voor de renner Fabian, maar als mens zijn er toch die nog sympathieker zijn in het peloton. Al kan dat nukkige soms ook komen van de concentratie en zenuwen, maar dan zie ik liever de ontembare speelsheid van Sagan voor en na de koers.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.