Breukink: “Dumoulin maakte de fout door in afdaling Finestre niet voluit te gaan”
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 25 mei 2018 om 19:36

Breukink: “Dumoulin maakte de fout door in afdaling Finestre niet voluit te gaan”

Erik Breukink zegt dat Tom Dumoulin in de koninginnenrit een fout heeft begaan in de afdaling van de Colle Delle Finestre. “Door niet voluit te gaan”, oordeelt de voormalig wielrenner en huidig ploegleider van Roompot-Nederlandse Loterij bij De Telegraaf. “Chris Froome won daar alleen al meer dan een minuut.”

In de negentiende etappe naar de top van de Jufferau trok Froome al op de Colle Delle Finestre ten aanval, tachtig kilometer voor de eindstreep. Dumoulin zat opgescheept met Thibaut Pinot, Miguel Ángel López en Richard Carapaz. Laatstgenoemden weigerden mee te werken vanwege hun onderlinge strijd om de jongerentrui. “Dat was ook te verwachten. Logisch”, zegt Breukink.

Ook op Sestrière, de voorlaatste klim van de dag, maakte Dumoulin een fout volgens Breuk. De Limburger had daar zelf door moeten trekken: “Het liep daar hoog op. Daar had hij gas moeten geven”, aldus de ex-prof, die de aanwezigheid van Pinot en later ook de teruggekeerde Sébastien Reichenbach niet als voordeel zag. “Hij had daar beter alleen tussen kunnen zitten. Nu moest hij de hele tijd alles in gang trekken, aan die Reichenbach had hij ook niks namelijk. Die ging niet hard genoeg.”

RIDE Magazine
65 Reacties
Sorteer op:
25 mei 2018 19:40
Leuk joh, nee jij had het beter gedaan... TD reed fantastisch! Laten we TD nu met zijn allen steunen, KOM OP TOM!!!
25 mei 2018 19:40
Makkelijk praten achteraf! Tactiek van Sunweb was niks op aan te merken met Reichenbach had je een renner met goede benen extra. Normaal red geen renner het om zoveel voorsprong te pakken en behouden alleen Floyd Landis...
25 mei 2018 19:41
Dumoulin heeft gewoon alles gegeven wat er in zat. Tegen dit mutantspektakel was niets te doen geweest, als hij eerder was gaan rijden had hij zichzelf ook tegengekomen.
25 mei 2018 19:42
TD reed helemaal niet zo fantastisch. Een minuut in de afdaling verliezen is gewoon veel te veel
25 mei 2018 19:43
Toch heeft de Breuk wel een punt want Dumoulin heeft al wel vaker naar anderen gekeken terwijl het duidelijk op zijn eigen bordje lag.
25 mei 2018 19:43
Breuk zegt toch wat Dumoulin zelf ook achteraf zegt? Ik snap de ophef in de comments niet hier.
25 mei 2018 19:44
We hoeven toch geen blinde cheerleaders van Dumoulin te worden? TD doet het fantastisch, maar dat maakt de uitspraak van Breukink niet meteen onzinnig. Hij zou best een punt kunnen hebben.
25 mei 2018 19:44
Breukink verwoord hier heel mooi mijn gevoel bij het volgen van de etappe. Dit plaatst de overwinning van Froome in een iets minder bovenmenselijk gedrogeerde orde. Verdenkmakingen zijn niet vreemd, maar dat is zo wel los te koppelen. Tom heeft zoals hij zelf ook al aangaf wellicht wel wat laten liggen door op daaloma Reichenbach te wachten.
25 mei 2018 19:46
Het is eeuwig zonde dat ze anderhalve minuut verloren tussen Finestre en Sestrière.
25 mei 2018 19:50
@mus van de maasstad

Quote:
TD reed helemaal niet zo fantastisch. Een minuut in de afdaling verliezen is gewoon veel te veel


En al die anderen dan ? U was vergeten dat Froome een kunstenaar en een duivel in de afdaling is , u herinnert zich niet meer de Tour 2016 ?

Bron Volkskrant ;
De etappe werd beslist na een meesterlijke afdaling. Een suïcidale duik vanaf de top van de Col de Peyresourde naar de meet in Bagnères-de-Luchon. Kin op het stuur, billen op de stang en extra wattages bijtrappen. Met snelheden van ruim boven de 80 kilometer per uur sierlijk surfend door de bochten.

Een briljante coup. Nee, niet van Peter Sagan of Vincenzo Nibali. Een briljante coup van Chris Froome. Dat leest u goed.


Tom reed fantastisch , er is er gewoon een beter , jammer voor ons Nederlanders, maar er kan er maar één winnen.
25 mei 2018 19:51
Motortjes, designer drugs, Landis, doping, ... wat een geouwehoer. Was mythische strijd die we mochten aanschouwen, bijna man tegen man.
En wees gerust, de fiets wordt gecheckt, de urine en het bloed gecontroleerd en voor 10 jaar bewaard. Froome is niet dom. Hij was gewoon de sterkste vandaag.
25 mei 2018 19:51
Ik dacht ook: alles op alles om het gat te dichten, het was maar 40 sec op de top. Anders kom je in een tactisch steekspel, maar het was man tegen man. Niets aan te doen.
25 mei 2018 19:54
Je moet natuurlijk nooit écht 'wachten' op iemand. Als die niet goed genoeg is om erbij te komen, zal die ook weinig meerwaarde hebben om mee op kop te rijden. Zo redeneert men in de vlucht. Dat was zo met Reichenbach. Had Tom ze tot 30 seconde gebracht dan hadden de anderen misschien meegereden voor de etappe.

ofc. altijd makkelijk lullen achteraf, men dacht dat Reichenbach nog goed genoeg was voor het vlakke na al dat bergop geweld.
25 mei 2018 19:55
RV idd. Tom heeft tot nu toe in al die 3 rondjes om de winst naar anderen gekeken waar ie zelf had moeten rijden. Maar ach, go Tom!
25 mei 2018 19:55
@US

Ach gut. Kom ik aan de heilige dumoulin?

Pffffff


Gewoon dom om op reichenbach te wachten die ook stuk zat. Gewoon dom om WEER bezig te houden met het niet mee rijden van anderen.

Nee. Hij had gewoon vol die afdaling in moeten gaan. Tom is geen koekenbakker wat wat dalen betreft.
25 mei 2018 19:56
Beetje makkelijk van Breukink. Ik heb het ook eventjes gedacht. Maar Dumoulin kon denk ik niet beter.
25 mei 2018 20:00
@ mus van de stad

[quote]Ach gut. Kom ik aan de heilige dumoulin?[/qoute]

Nee, niet aan onze heilige ( ;) ) maar wel met onzin en als een klein kind dat zijn snoep is kwijt geraakt.
25 mei 2018 20:09
Dumoulin staat na 3 weken op een halve minuut van de beste ronderenner van de afgelopen 10 jaar, hij heeft dus weer een grote stap gemaakt.
25 mei 2018 20:10
edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
25 mei 2018 20:11
Dumoulin gaf zelf ook aan dat hij beter vol naar de top van de Finestre had kunnen rijden(zonder Lopez en Reichenbach) om vervolgens vol af te dalen. Ik denk dat hij Froome dan misschien wel onderaan of op Sestriere zo goed als terug gehaald had. En zonder Lopez zou bovendien ook Carapaz wel mee zijn gaan rijden. Achteraf is het echter makkelijk praten. Dat wil echter niet zeggen dat Breukink onzin praat, verre van zelfs.
25 mei 2018 20:12
Het was een bovenaardse prestatie en Tom deed het het best met beide voetjes op de grond; groeperen en rouleren. Als iemand zelfmoord we pleegt voor een overwinning spring je er toch ook niet achterna om hem misschien van die wel heel denkbeeldige overwinning af te houden? Hij heeft daardoor wat tijd vertreuzeld maar in 99,5% vd gevallen zou het een rationele topzet zijn.
25 mei 2018 20:12
Vind dat RV wel gelijk heeft ja. In principe reden Pinot enzo niet meer voor de winst.
25 mei 2018 20:17
Ik vond het enorm losersgedrag van Pinot, hij at zelf geen bordje leeg, hij voerde rechtstreeks aan Froome, maar das koers..(?)
25 mei 2018 20:17
Tja altijd lastig te beoordelen. Achteraf is mooi wonen. Zoals Tom zelf zei.

Maar zelden pakt het goed uit als je wacht. Beter had hij alles gegeven in de afdaling. En dan net zoals Froome alleen naar Jafferau gereden.
25 mei 2018 20:24
Breukink +1 geeft gewoon een analyse en heeft ervaring als ronderenner (2 keer podium giro). Een correcte analyse en door Dumoulin zelf bevestigd in interview. Een andere analyse dan bv Kroon (geen ronderenner).

Meer dan drie minuten uitlopen is niet te verklaren met alleen maar hard rijden. Keuzes maken ook deel uit van wielrennen en fouten maken hoort erbij. Froome maakt helaas geen fouten. Zou willen weten hoe Tom,s ploegleider heeft gecoached vandaag. Sky is een en al plannen, uitvoeren en bijsturen en communiceren onderweg. Volgens mij hebben ze daar ook taktisch sterkere ploegleiders ........ en andere dingen :-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.