Breukink: “Dumoulin maakte de fout door in afdaling Finestre niet voluit te gaan”
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 25 mei 2018 om 19:36

Breukink: “Dumoulin maakte de fout door in afdaling Finestre niet voluit te gaan”

Erik Breukink zegt dat Tom Dumoulin in de koninginnenrit een fout heeft begaan in de afdaling van de Colle Delle Finestre. “Door niet voluit te gaan”, oordeelt de voormalig wielrenner en huidig ploegleider van Roompot-Nederlandse Loterij bij De Telegraaf. “Chris Froome won daar alleen al meer dan een minuut.”

In de negentiende etappe naar de top van de Jufferau trok Froome al op de Colle Delle Finestre ten aanval, tachtig kilometer voor de eindstreep. Dumoulin zat opgescheept met Thibaut Pinot, Miguel Ángel López en Richard Carapaz. Laatstgenoemden weigerden mee te werken vanwege hun onderlinge strijd om de jongerentrui. “Dat was ook te verwachten. Logisch”, zegt Breukink.

Ook op Sestrière, de voorlaatste klim van de dag, maakte Dumoulin een fout volgens Breuk. De Limburger had daar zelf door moeten trekken: “Het liep daar hoog op. Daar had hij gas moeten geven”, aldus de ex-prof, die de aanwezigheid van Pinot en later ook de teruggekeerde Sébastien Reichenbach niet als voordeel zag. “Hij had daar beter alleen tussen kunnen zitten. Nu moest hij de hele tijd alles in gang trekken, aan die Reichenbach had hij ook niks namelijk. Die ging niet hard genoeg.”

RIDE Magazine
65 Reacties
Sorteer op:
25 mei 2018 23:22
Sinds Merckx / Hinault en Landis heb ik in een grandtour dergelijke solo’s niet gezien; dus tja, wat moet je hiermee?
25 mei 2018 23:30
Ervan genieten, zonder des aanziens persoons.
Dit is in in ieder geval niet saai.
25 mei 2018 23:36
Tja, was hij voluit in de afdaling gegaan om Froome terug te halen en was hij gevallen of zat hij geïsoleerd dan was Breukink's analyse geweest had op Reichenbach gewacht dan zat je niet alleen.

Achteraf is altijd makkelijk praten.
26 mei 2018 00:10
Helemaal eens met Breuk.
26 mei 2018 00:12
Breukink zou gelijk kunnen hebben hoor. Die gast is snugger, is wielrenner geweest en ploegleider, die heeft er kijk op.
Maar dan nog, achteraf bezien misschien ja - maar vooraf is het moeilijker te weten wat het beste is.
26 mei 2018 00:35
@assen klopt, en daarom is het ook een analyse achteraf. Tijdens de etappe leek wachten op Reichenbach logisch. Achteraf (wellicht) een fout.
26 mei 2018 00:38
Ontzettend jammer dat die Reichenbach zo slecht daalde. Maar dan nog moet dat verschil gewoon een keer kleiner worden.
26 mei 2018 08:29
Na enkele weken "buitenshuis" weer terug bij WF. Heerlijk om weer geconfronteerd te worden met allerlei visies en analyses achteraf. De "kenners" vallen weer over elkaar heen, delen sneren uit aan TD en zelfs aan Sam Oomen. Maar al die critici vergeten gemakshalve dat een renner wel kan willen, maar ook moet kunnen. Oomen zat op zijn limiet en kan wel wensen dat hij met de top mee zou kunnen, maar hij kon gewoon niet beter. Laten we ons petje diep afnemen voor deze nog jonge Tilburger, die aan een imponerende Giro bezig is.
En TD zal vanmiddag alles gaan proberen, maar ik betwijfel of dat genoeg zal zijn om Froome uit het roze te rijden.
Tot slot: veel volgers twijfelen nu opeens weer aan Froome en het zou natuurlijk diep tragisch zijn voor de wielersport als hij alsnog geschorst zou worden. Maar dat heeft de wielersport met al die vertragingen rond een uitspraak dan wel aan zichzelf te wijten.
En helemaal tot slot: Breukink mag eerst eens met zijn eigen verhaal komen over het gebruik van verboden middelen, voordat ik hem serieus neem. Een van de grootste "omerta-aanhangers" in de wielersport!
26 mei 2018 09:06
Eens
26 mei 2018 09:18
Breukink heeft hier wel gelijk.

Tom moet toch ook weten dat Pinot, Reichenbach en Lopez zo beetje de slechtste dalers van het peloton zijn? Die zitten je in de afdaling alleen maar in de weg.
Dan zijn het ook nog eens renners die op het vlakke totaal geen snelheid hebben, zie hiervoor hun tijdrit.
Enige wat je dan aan ze hebt, is dat je soms even uit de wind kan zitten. Maar dan weet je dat als je uit de wind zit, dat je dan seconden gaat verliezen en al die energie weer moet gebruiken om het op gang te brengen.
26 mei 2018 09:25
Tom mist gewoon een hele goede ploegleider met tonnenervaring in
grote rondes .
26 mei 2018 09:38
Breukink heeft geen gelijk.

Tom maakte geen fout. Ze liepen namelijk gewoon uit op het groepje achter hen en dik ook. En anders had hij alles alleen moeten doen. Dat is niet mogelijk, behalve bij Froome. Maar ja wie neemt die man nog serieus.

Ik blijf er wel bij dat hij een knecht moet eisen ala Reichenbach, Nieve. Dat wordt nu verdorie een keer tijd als Dumoulin je kopman is zeg. Kom op Sunweb!
26 mei 2018 10:09
Breuk heeft gelijk.. wel is het zo dat Tom een waardeloos team heeft die vandaag 0% voor hem hebben kunnen betekenen... Ten Dam is over de hill en Oomen nog niet " on the hill"

voor de rest is het 3x prut
26 mei 2018 11:10
Kelderman had erbij moeten/kunnen zitten...
26 mei 2018 11:12
Kelderman had erbij kunnen liggen...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.