Caja Rural-Seguros RGA riskeert schorsing na nieuwe dopingzaak

donderdag 12 december 2019 om 16:04
Caja Rural-Seguros RGA riskeert schorsing na nieuwe dopingzaak

foto: Cor Vos (archief)

Slecht nieuws voor Caja Rural-Seguros RGA: de Spaanse ProContinentale formatie riskeert namelijk een schorsing van 15 tot 45 dagen vanwege een tweede positieve dopingtest binnen één jaar tijd. Het gaat om de Portugees Domingos Gonçalves, die voorlopig is geschorst vanwege schommelingen in zijn bloedpaspoort.

De schommelingen dateren uit de periode 2016-2018, waardoor Caja Rural-Seguros RGA rekening moet houden met een collectieve schorsing, aangezien bij de Spaanse wielrenner Jaime Roson ook al afwijkingen werden geconstateerd in zijn biologische paspoort. Voor deze afwijking moeten we terug naar januari 2017, toen Roson nog uitkwam voor de Spaanse ploeg.

Dergelijke afwijkingen worden ook wel Adverse Analytical Findings genoemd. Het gaat dan om een melding van een WADA-geaccrediteerd laboratorium, waarbij de aanwezigheid van een verboden stof, zijn metabolieten (chemische stof die tijdens de stofwisseling ontstaat), markers of bewijs van het gebruik van een verboden methode geïdentificeerd wordt. Roson werd in februari al voor vier jaar geschorst.

De internationale wielerunie beroept zich nu op artikel 7.12.1 van het dopingreglement, aangezien het gaat om twee dopinggevallen binnen een periode van twaalf maanden. De 30-jarige Gonçalves – de tweelingbroer van Nippo Delko Provence-renner José Gonçalves – is al voorlopig geschorst door de UCI. De zaak ligt nu bij de disciplinaire commissie van de internationale wielerunie, die met een definitieve uitspraak zal komen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.