Campenaerts over Uurrecord: “April lijkt me geschikt”
Victor Campenaerts tijdens de Vuelta a España 2018 - foto: Sirotti
vrijdag 7 december 2018 om 15:43

Campenaerts over Uurrecord: “April lijkt me geschikt”

Voor Victor Campenaerts begint het nieuwe seizoen met een hoogtestage in zuidelijk Afrika, in Namibië om precies te zijn. De 27-jarige tijdritspecialist van Lotto Soudal won eerder deze week de Kristallen Fiets, de trofee voor beste Belgische wielrenner van het jaar. Hij heeft nu zijn zinnen gezet op het Werelduurrecord, dat momenteel op naam staat van Bradley Wiggins – de oud-renner reikte die hem donderdag de Kristallen Fiets uit.

“Op 2 januari vertrek ik naar Windhoek in Namibië en op 4 maart keer ik terug”, zegt Campenaerts in een interview met de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Daar kan hij trainen op 1.800 meter hoogte, op een plateau. “Er zijn veel plaatselijke triatleten, Nederlandse triatleten trainen er en er gaan twee triatleten met mij mee. Ik neem mijn tijdritfiets mee en een gravelbike, waarmee ik op grindpaden kan gaan rijden. Als ik daar twee maanden zit, zal er wel een keer tijd zijn om met de gravelbike dieren te gaan spotten.”

Campenaerts heeft voor zijn aanval op het Werelduurrecord zijn oog laten vallen op de wielerbaan in Aguascalientes in Mexico, maar hij weet nog niet wanneer hij zijn poging gaat ondernemen. “April lijkt me een geschikt moment, maar er ligt nog niets vast. Het kan net zo goed oktober zijn. Namibië lag al vast voor het idee om het uurrecord aan te vallen ernstig werd genomen. Het is voor mij een hoogtestage, beter dan Tenerife of de Sierra Nevada.”

‘Campi, dat kan toch niet’
Eind juni begon de Belg na te denken over Namibië en eind augustus kreeg hij van de ploeg te horen dat het goed was. “Dat was ongeveer de periode waarop Dion Beukeboom een aanval op het werelduurrecord deed. Thomas De Gendt was de eerste die erover begon. ‘Campi, dat kan toch niet. Beukeboom voelde zich slecht en toch reed hij maar een kilometer minder snel dan Bradley Wiggins. Dat record breek jij toch met twee vingers in de neus.'”

Twee weken later ging het er nóg over, zegt Campenaerts. “Toen hebben we de piste van Grenchen voor enkele uren gehuurd. En toen heb ik besloten om er echt voor te gaan.”

Werelduurrecord

Bradley Wiggins in 2014 – foto: Sirotti

Het Werelduurrecord staat sinds 7 juni 2015 op naam van Bradley Wiggins. De winnaar van de Tour de France van 2012 zette destijds in Londen de kilometerteller na een uur stil op 54,526 kilometer en daarmee reed hij het vorige record van Alex Dowsett (52,937 km) uit de boeken.

Nadien werd het uurrecord meermaals aangevallen, onder meer door Dion Beukeboom, maar vooralsnog slaagde niemand erin Wiggins’ afstand te verbeteren.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
7 december 2018 16:41
voor zijn trainingsopbouw lijkt het nu al wel duidelijk te moeten zijn of ie in april of in oktober een aanval gaat doen.
Scheelt toch een half jaar. Een aanval kun je natuurlijk altijd doen. Wil je goed beslagen ten ijs komen dan zal daar een onderbouwde trainingsmethode aan ten grondslag moeten liggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.