Cancellara: “Ik deed misschien te veel kopwerk”
Foto: Sirotti
maandag 28 maart 2016 om 09:41

Cancellara: “Ik deed misschien te veel kopwerk”

Fabian Cancellara miste zondag het podium in Gent-Wevelgem. “Als je met vier naar de meet gaat en dan vierde wordt, is dat niet leuk”, stelt Spartacus op de website van Trek-Segafredo. “Maar dat is koers. Ik had uiteindelijk niet de benen die ik normaal heb.” Volgens ploegleider Dirk Demol had hij “een beetje” last van krampen.

Cancellara was van te voren van plan om een schifting te maken op de Kemmelberg. “Ik wist dat daarna rugwind zou volgen”, verklaart hij. De Zwitser reed uiteindelijk op deze helling ook weg, samen met Peter Sagan en Sep Vanmarcke. “De enige fout die ik vervolgens maakte, is dat ik misschien te veel kopwerk deed, of gewoon een paar seconden meer dan de anderen.”

“Maar voor mij is het belangrijkste dat ik twee zware en intense koersdagen had”, vervolgt Cancellara. “Dit helpt me verder naar waar ik wil zijn komende week. Gent-Wevelgem is niet de Ronde van Vlaanderen, de E3 Harelbake ook niet, maar ze waren wel belangrijke testwedstrijden met oog op komende week. Milaan-San Remo was niet zo lastig als in andere jaren, en daarom had ik deze intense eendagswedstrijden nodig.”

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
28 maart 2016 13:24
Mwah.. Dan toch even herhalen dat Stybar (met Trentin) het dichtste bij Kwiatkowski en Sagan kwam in de E3, als enige Sagan kon volgen in de Strade (Cancellara kwam later), en gisteren ook met twee anderen (Rowe tel ik mee) de enige was die bij Sagan en Cancellara in de buurt kon blijven. Dat heb ik Terpstra nog op geen één beslissend moment zien doen. Allebei niet goed genoeg, Stybar komt wel dichterbij dan Terpstra.

Wat je over die achtervolging zegt klopt overigens wel, maar ik vind dat op zich logisch. Terpstra is veel meer hardrijder dan Stybar, vandaar ook dat Terpstra me in Roubaix (met Boonen) de man lijkt. Voor Vlaanderen, en de klimmetjes, is het dus eerder voor Stybar. Betekent niet dat Terpstra moet knechten hoor, maar wel anticiperen.
28 maart 2016 13:32
Stybar heeft inderdaad twee pijlen getoond die net tekort kwamen (Terpstra op de Kwaremont in de E3 zou ik trouwens ook niet onderschatten). Het hele punt is echter dat je volgende week zelfs niet genoeg hebt aan hetzelfde maar dan iets meer, aangezien de beslissingen daar niet vallen op een asfaltklim (E3) of de laatste van slechts twee echt lastige klimmen (Wevelgem). Volgende week wordt veel meer gevraagd en het laatste half uur van de afgelopen koers spreekt daarom sterk in het nadeel van de kansen van Stybar.
28 maart 2016 13:43
Cancellara is inderdaad erg sterk en zal in de ronde van vlaanderen top zijn. Met al zijn ervaring is hij echt topfavoriet. Daarna komt Sagan, die wel heel erg vlot over de berges fietst en altijd rijdt. Wat Etixx betreft: anticiperen met Terpstra/Stybar is volgens mij de beste optie voor Vlaanderen. Boonen heeft het wat moeilijker met de hellingen, maar hij komt wel in orde tegen Roubaix. Jammer voor Greg Van Avermaet dat hij wat ziekjes is. Hij en Vanmarcke zullen het moeten doen voor België. Lotto heeft pech met de val van Debusschere en de rug van Roelandts. Ik kijk uit naar Benoot.
28 maart 2016 14:06
@Elrick
Akkoord, ik geef je gelijk. Het was alleen niet nodig geweest om hem dom te noemen.
28 maart 2016 15:19
Gisteren al gesteld > Etixx moet Stybar vanaf de start in het wiel van Cancellara postvatten en met de andere jongens, achtereenvolgens Vandenbergh, Trentin, Boonen en Terpstra lekker op 100, 75, 50 en 30 km vd meet (bij wijze van spreken) gaan aanvallen. Dan heb je er misschien 1 of 2 reeds voor rijden en nog eentje zonder meter kopwerk in het wiel wanneer de 'echte' jongens, met Sagan, Cancellara en Vanmarcke voorop, aangaan. Stybar kan als geenander zich vastbijten in een achterwiel en is de meest explosieve Etixxer (kassei)heuvelop
28 maart 2016 15:25
@ RV

Wow, we zijn het zowaar op elk woord eens in deze! ;)
28 maart 2016 15:50
Dan staat er dus niks meer in de weg om het precies zo uit te gaan voeren ! ;)
28 maart 2016 17:12
Wat is dat voor enorme onzin hier, die liefde voor Terpstra? Kijk daar allemaal gewoon eens objectief naar. Die is helemaal niet goed in vorm.
28 maart 2016 17:25
Ik heb trouwens nog eens de Kemmel terug gekeken. Hij komt daar met een enorme achterstand boven, echt niets indrukwekkends aan volgens mij.. Als je ziet hoe veel later hij die bocht doorkomt in de afdaling, dat is een enorm gat.
28 maart 2016 17:40
Terpstra is gewoon in vorm. Maar GVA, Cancellara, Sagan zijn als ze ook in vorm zijn gewoon beter.

Met een gelukje zoals in P-R of zoals vorig jaar met de juiste man mee, is hij wel een kanshebber.

Wat nu komt is nog veel zwaarder ook.
28 maart 2016 17:51
Terpstra moet je niet afrekenen op een passage over de Kemmel, veel te steil en explosief voor hem. We zijn toch niet plots vergeten hoe hij vrijdag de Oude Kwaremont opreed? Als hij net als vorig jaar anticipeert een uiterst gevaarlijke man.
28 maart 2016 17:54
Ik denk juist dat boonen voor onrust binnen de ploeg zorgt. Is echt niet meer de boonen van 2-3 jaar geleden. Maar is nog steeds de uitgesproken kopman bij Ettix. Komt met name door de Belgische sponsor en tv(wuyts roept altijd als 1e waar zit boonen na elke klim of waaier) die hem veels te hoog inschat. Bij elke andere ploeg was boonen al gedegradeerd tot luxe knecht of gestopt. En dit irriteert o.a. Terpstra en Stybar, Kwait is niet voor niks weggegaan
28 maart 2016 18:30
Ik blijf het zeggen: Terpstra moet naar een andere ploeg.
Buiten dat blijft hij voor mij een van de grote favorieten voor zondag.
Ook omdat hij nu drie keer op rij de kastanjes uit het vuur heeft moeten halen - zonder resultaat - en Stein VDBerg rijdt alleen voor Boonen.

Hij is wel degelijk in vorm. Geloof me.
28 maart 2016 19:24
@ Lennimator

Vent heeft met winst in Samyn (kat in bakkie) aangetoond goed te zijn, haalt een aantal koersen de kastanjes voor wat mannen uit het vuur, en gaat de komende twee zondagen lekker z'n eigen gang. Komop dan Niki! ;)
28 maart 2016 19:37
@Lennimator: 't is wel dankzij deze sterke ploeg dat hij ooit Roubaix heeft kunnen winnen.
En wegcijferen voor anderen? Ik heb telkens het gevoel dat als Terpstra dat al eens doet, dat hij steeds een half uur te lang wacht, omdat hij altijd zijn eigen koers nog aan het rijden is, zoals in E3. Sorry maar Terpstra is een renner die alleen kan winnen als hij 110% is. Boonen kon dat vroeger ook op 80%, dat is het verschil tussen een veelwinnaar en gewoon een sterke renner. Het zou kompleet onlogisch zijn dat 3 snellere mannen van Etixx nu alles op Niki zouden zetten als hij geen 110% is zoals vorig jaar.
28 maart 2016 21:19
Stybar lijkt de sterkste bergop wellicht, maar Terpstra was wel de man die Greg van Avermaet terug pakte in Dwars door Vlaanderen in volle finale.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.